lauantai 19. huhtikuuta 2014

DIY Kipsimunankuoria

Hiphei, ne onnistuivat! Kerroin eilen, että pääsiäiseni alkoi apteekin kautta. No niinpä. Näin nimittäin Onnenapiloita -blogissa (ja sen jälkeen vielä Vaaleanpunaisessa hirsitalossakin) ihania kipsimunankuoria, joihin tarvittiin apteekista kipsisidettä. Siispä kurvaus apteekkiin ennen kuin pyhät alkoivat.


Alkuperäinen ohje on Caisa K:n ja hänen blogistaan löydätkin tarkat, hyvät ohjeet. Tässä kuitenkin suomennettu versio.

Tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Ensin suojataan pöytä. Itse käytin suurta jätesäkkiä pöydän päällä. Puuha on melko sotkuista ja suojaus kannattaa tehdä hyvin sillä sidepaloja kastellessa kipsivettä tahtoi etenkin alussa valua käsivarsia pitkin lattian suuntaan. 


Sen jälkeen otetaan kulho, joka vuorataan muovipussilla ja astiaan lasketaan lämmintä vettä. Työn loputtua annetaan veden olla hetki rauhassa, jotta kipsi laskeutuu astiassa olevan muovipussin pohjalle. Sen jälkeen pussin yläosaan leikataan reikä, josta vesi on helppo valuttaa ulos. Pohjalla oleva kipsisakka meneekin sen jälkeen kätevästi pussin mukana roskikseen.


Ohje on yksinkertaisuudessaan, että ilmapallon pohjalle laitetaan hieman vettä, jotta pallo pysyy hyvin pystyssä ja sen jälkeen pallo puhalletaan oikean kokoiseksi. Apteekissa myytävästä kipsisiteestä leikataan sopivan mittaisia paloja (tämä kannattaa tehdä kokonaan valmiiksi ennen dippailua) ja niitä dippaillaan nopsasti yksitellen veteen ja sen jälkeen sidepala levitetään pallon päälle, pohjasta ilmapallon suuta kohti. Palat saavat mennä reilustikin päällekäin. Sidepaloja levitettäessä kannattaa lopuksi hieroa sidettä kevyesti, jotta harson kuviot menevät peittoon.

Kun koko ilmapallon alaosa on peitetty kipsisidepaloilla annetaan työn kuivua. Sen jälkeen ilmapallon yläosaan leikataan varovasti reikä, josta ilmat pääsevät ulos ja pallo poistetaan munankuoren sisältä. Onnenapiloiden vinkistä minäkin lakkasin kuoret spraylakalla  vielä lopuksi.


Kuvat eivät oikein anna oikeutta näille munankuorille, mutta olen aivan ihastunut niihin. Caisa K:n blogista kannattaa käydä katsomassa ihania kuvia hänen munankuoristaan. Kuoren sisälle voi laittaa kynttilän tai vaikka suklaamunia. Kauniita ovat kyllä aivan sellaisenaankin. Vettä nämä kuoret eivät oikein kestä, mutta kun kuoreen laittaa ensin vedenpitävän astian ja kukat / oksat vasta sitten, voi kuorta käyttää maljakkonakin. Aika ihania, vai mitä pidät?

Rentouttavaa pyhien jatkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

8 kommenttia:

 1. Kiva idea! Tiedätkö....mulla jäi istuttamatta ruohotkin :)......vaikka siemenet tuli hankittua jo hyvissä ajoin, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin on minustakin kiva idea. Ja hei, mulla kävi ruohojen kanssa samalla tavalla viime vuonna. Tänä vuonna istuttaminen olikin sitten helppo homma kun siemenet olivat jo valmiiksi kotona ;) Hyvää pääsiäistä!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos JohannaL! Tänään laitoin Caisan blogin innoittamana yhden kuoren sisälle lankaköynnöksen käärittynä ruskeaan leivinpaperiin ja toisen kuoren sisälle ison lämpökynttilän ja annoin vanhemmilleni pääsiäistervehdykseksi. Varsinkin tuosta kukkajutusta tuli tosi kaunis.

   Poista
 3. FB:ssa näitä jo ihastelinkin, aivan ihania ja hienosti olet saanut onnistumaan nuo! Pitänee ensi vuonna kokeilla kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Näitä oli kiva tehdä ja ovat tosiaan luonnossa vielä herkemmän näköisiä kuin kuvissa. Korvan taakse vain ensi pääsiäistä varten :)

   Poista
 4. Hi Dear,
  they are so very beautiful!
  All the best
  Elisabeth

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Elisabeth! I love them too and they are very easy to make.

   Poista