tiistai 27. toukokuuta 2014

Kesäfiilistä palauttamassa raparperipiirakalla

Voihan hyrris mikä lämpötilamuutos! Juuri kun kroppa oli tottunut helteisiin putosi lämpö 20 asteella ja villasukat ovat tarpeen.


Punaiset maasta puskevat raparperipallurat ovat muuttuneet pitkiksi raparperin varsiksi ja olen ollut vaikean valinnan edessä: raparperikeittoa, raparperikiisseliä vai raparperipiirakkaa? Hmmm... Piirakkaa. Oliko yllätys kenellekään?

Lempipiirakkareseptini raparperistä on ihanan mantelinen ja mehevä piirakka. Viimeisen säväyksen antaa mantelilikööri. Herkkua.


* * * * *

MANTELINEN RAPARPERIPIIRAKKA

POHJA:
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 kananmuna

Sekoita kuivat aineet. Lisää voi ja sen jälkeen kananmuna ja painele irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.

TÄYTE:
50 g voita 
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 pss jauhettua mantelia
3 dl raparperin paloja (tai vaikka vähän enemmänkin)
2 rkl mantelilikööriä

Vaahdota voi ja sokerit keskenään. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää lopuksi mantelijauhe, raparperit ja likööri. Kaada täyte pohjan päälle. 

Paista uunissa 175 asteessa 20-30 minuuttia. 

* * * * *


Nyt herkutellaan. Juomaksi tulee ikiomaa kesälimua: äitini tekemää kriikunamehua, johon on sekoitettu matalahiilihappoista kivennäisvettä. Jos oikein kovasti kuvittelee, niin saako näillä eväillä viime viikon auringonpaisteen ja lämmön takaisin? Ja arvaa mitä. Eipä se tähän piirakkaan jäänyt. Raparperinvarsia tuli kerättyä hieman liikaa, joten kokkailut jatkuivat. Niistä lisää huomenissa.

Mukavaa päivää!

Villasukkaterveisin,
Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi. 

2 kommenttia:

  1. Ihana piirakka ja limu <3 Minulla odottaa juuri samalainen pullo pöydällä, mutta eri tekstillä ja se on vielä tyhjä ;) En osaa oikein päättää tykkäänkö niistä helteistä vaiko villasukista :D Eiköhän se pian selviä, kun huomenna herään uuteen päivään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Peggy! Ei muuta kuin pulloa täyttämään :) Neljä vuodenaikaa on ihana asia, mutta täytyy myöntää, että tässä vaiheessa vuotta tykkään kyllä enemmän niistä aurinkoisista ja lämpöisistä päivistä. Pitkän, lämpimän kesän lopulla kaipaankin sitten jo aikaa kun saa vetää pitkät housut ja tumppusukat jalkaansa ja sytytellä kynttilöitä.

      Poista