keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Nokkosta sämpylöihin

Sisustuspuolellahan sanotaan, että sitä mitä ei voi kätkeä, pitää korostaa. Lavensin tuota ohjetta ja päätin, että kehitän käyttötarpeen sille, mitä en pysty kitkemäään pois puutarhasta. Eli joo, meillä rehottaa pihalla tänä kesänä nokkonen ihan tarkoituksella.


No ei ehkä kuitenkaan ihan noin, mutta kun sitä nokkosta kerran pihalla on, niin voisihan sitä yrittää hyödyntääkin. Sinänsä jännä juttu, että tuollaisessa rikkakasviksi miellettävässä kasvissa on aivan valtava ravintopitoisuus. Nokkosessa sanotaan olevan C-vitamiinia viisi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa, rautaa seitsemän kertaa niin paljon kuin pinaatissa ja kalsiumiakin kolme kertaa enemmän kuin maidossa. Tiesin kyllä, että nokkonen on terveellistä syötävää, mutta että sen ravintoarvopitoisuus on noin suuri. Se oli minulle yllätys. 


Käytin sämpylöihin luotto-ohjettani, mutta tuunasin sitä noin kahdella desillä silputtua tuoretta nokkosta. Nokkosta olisi voinut olla jonkin verran enemmänkin. Joissain ohjeissa suositeltiin, että nokkonen kannattaa ryöpätä ennen käyttöä, mutta luotin ihanaan puutarhatutoriini ja heitin silputut nokkoset aivan tuoreina taikinan joukkoon. Tiesitkö muuten, että nokkoset kannattaa kerätä aurinkoisena päivänä? Tuolloin niissä on eniten ravintoaineita - ja toisaalta vähiten nitraatteja. Tuokin oli minulle uusi tieto.


Herkullisia sämpylöitä tuli ja samalla siistiytyi viinimarjapensaan aluskin. Tosin tuo siistiytyminen on vain hetken ilo, sillä leikkasin nokkoset, vaikka olisi kannattanut edes yrittää vetää ne juurineen. Leikkaaminen saattoi innostaa niitä kasvamaan entisestään ja haaroittumaan... No, saadaanpa sitten taas uusia sämppyjä - ja jalkakylpyäkin voisi kokeilla. Alkaa olla taas se aika vuodesta kun jalat pitäisi saada sandaalikuntoon.

Iloa päivääsi!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

8 kommenttia:

 1. Minä suuri pinaatin vihaaja sain tästä kirjotuksesta innoituksen myös kokeilemaan nokkosta. Oon elänyt myös luulossa että ne pitää ryöpätä ennen niiden valmistusta. Mutta kappas, jos se on kerran noin helppoa niin mikäpä ettei en menisi "tuhoamaan" niiden kasvustoa tonne kukkapenkin reunalla... kunhan seuraavan kerran aurinko paistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, että sait inspiraation tästä! Piristi päivääni <3 Tuo kaksi desiä silppua ei tosiaan maistunut juurikaan, joten ainakin minä tulen seuraavalla kerralla laittamaan reilusti enemmän nokkosta taikinaani. Mukavaa äitienpäiväviikkistä!

   Poista
 2. Haastetta pukkaa blogissani! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta Miru! Täytyypäs tulla kurkkaamaan minkälaisen haasteen olet heittänyt :)

   Poista
 3. Olen monesti kesäisin miettinyt että pitäisikö noista nokkosista tehdä jotain, mutta aina se vaan on jäänyt. Kait sitä pitäisi vaan alkaa tuumasta toimeen :) Ihanaa päivää sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sama juttu JohannaL :) Pitkään on pitänyt kokeilla, mutta nyt sain vihdoin aikaiseksi. Kokeilu oli ihan mielenkiintoinen ja saa varmasti jatkoakin. Ihanaa päivää sinullekin!

   Poista
 4. Tämä ohje tuli nyt kirjattua ylös. Meillä on nokkoset tätä ennen käytetty nokkosuutteeseen. Tosin en ole itse sitä tehnyt vaan ystäväni, minä olen vaan toiminut kerääjänä. Nokkosuute on ollut hyvä apu vanhalle koiralle, etenkin näinä hellepäivinä. Lisää sitä vähän juomaveteen, niin johan piristyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin googlailla tuota nokkosuutetta. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Sämpylöihin nokkosta kannattaa tosiaan laittaa reilusti enemmän kuin mitä minulla oli, jotta se myös maistuu. Voi kun alkoikin tehdä mieli tuoreita sämppyjä...

   Poista