maanantai 9. joulukuuta 2013

Suolapähkinädaim ja muita pikkuherkkuja

Sunnuntaisessa postauksessani kerroin kattavani kahvipöytään joulun pikkuherkkuja. Minusta olisi ihanaa kun jouluna olisi herkkupöytä, josta jokainen voisi käydä halutessaan napsimassa pieniä herkkupaloja. Totuus meidän joulussamme on kuitenkin se, että kaikki pitävät jouluruuasta niin paljon, ettei kukaan jaksa väliherkutella varsinaisen joulupöydän ja kahvipöydän välissä.

Jossain ehdotettiin, että jouluähkyn välttääkseen kannattaa joulun ruokia tehdä ja nautiskella jo pidemmän ajan sisällä joulukuun mittaan. Näin kaikkea ei tarvitse mahduttaa aattoon. Itse en malta luopua mistään aaton ruuista, mutta ajattelin, että näitä herkkuja voisi tehdä jo aikaisemmin. Ihan kuin niitä nyt olisi pakko ylipäätään tehdä... Niinpä meillä oli pikkuherkkuja sunnuntain kahvipöydässä sen ihanan juustokakun kaverina.


Makeille herkuille löysin kivat porokipot. En päässyt minäkään välttymään poroilta... Porokulhoihin katoin joulumanteleita, Kinuskikissan ohjeella tehtyä lime-valkosuklaafudgea sekä suolapähkinädaimia. Mantelit olivat kahvittelijoillemme jo tuttu juttu, mutta uudeksi suosikiksi taisi nousta jotakuinkin yksimielisesti tuo daim.


 * * * * *

SUOLAPÄHKINÄDAIM

3 rkl voita
3 rkl siirappia
1 dl sokeria
0,5 dl mantelijauhetta
0,5 dl suolapähkinärouhetta
150 g maitosuklaata

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää sulaneen voin joukkoon siirappi, sokeri ja mantelijauhe. Anna kiehua 15-20 minuuttia koko ajan seosta sekoittaen. Kiehuta siihen asti, että seos alkaa muuttua yhtenäiseksi massaksi ja irrota kattilan reunoista. Lisää suolapähkinärouhe. Kaada massa leivinpaperille ja tasoita nopeasti ohueksi levyksi. Kannattaa olla nopea, sillä massa jähmettyy nopeasti. Kun massa on kovettunut, sulata maitosuklaa ja levitä se levyn päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa. Taittele tai leikkaa sopiviksi annospaloiksi.

* * * * * 


Suolapähkinät voi jättää halutessaan pois. Laita siinä tapauksessa puolen desin sijasta kokonainen desi mantelijauhetta. Itse mietin miltä daim mahtaisi maistua jos massaan lisäisi vielä piparkakkumaustetta tuomaan joulufiilistä. Mahtaisiko sopia vai menisikö jo sillisalaatin puolelle...? Kokeilemallahan tuo selviäisi.

Mukavaa viikkoa!

Anu

ps. Jos olet seurannut blogia säännöllisemmin, saatoit huomata, että itsetehtyjen karkkien joukosta puuttui marmeladi. Juu niin puuttui. Kokeilu numero kaksi ei onnistunut myöskään. Nyt loppui agar agar, mutta kunhan saan sitä lisää, otan vielä kolmannen yrityksen. Ei lannistuta ei.

Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik.

8 kommenttia:

  1. Ihanat porokipat!
    Kolmas kerta toden sanoo, tsemppiä marmeladin kanssa, kyllä se onnistuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kipot olivat rakkautta ensisilmäyksellä ja minusta ne oikein huutavat kaikkia pikkuherkkuja ;) Kiitos tsempistä! Toivotaan tosiaan, että kolmas kerta sanoo toden. Nyt on ainakin hyvät ohjeet.

      Poista
  2. Oi nam, tuota suolapähkinädaimia täytyy kokeilla! Ensimmäistä kertaa käyn blogissasi, ja vaikuttaa ihanan hyväntuuliselta blogilta. Tulen ehdottomasti uudelleen käymään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on (tai oli...) kyllä hyvää. Kiva, että sain annettua sinulle herkkuvaihtarin ;) Kovasti tervetuloa uudelleen!

      Poista
  3. Ensiksikin, kiva kun kävit piipahtamassa! Löysin myös sinut :) Toiseksi tuo suolapähkinädaim kuulostaa syntisen hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit vastavierailulle! Nähdään toistekin :) Tuo daim on nimenomaan syntisen hyvää; anna sille pikkusormesi, niin... tiedät kyllä.

      Poista
  4. Hei! Oli pakko tulla kertomaan, että tein daimia ohjeellasi, oli hyvää! :) (Ja mainostin vähän muutenkin blogiasi lukijoilleni, ihania kuvia ja reseptejä, muutenkin mukavan herttainen blogi!)
    http://naisenoma.blogspot.fi/2013/12/daim.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäsit! On aina kiva kuulla, että itselle mieluisat reseptit ovat myös toisille mieluisia. Kaunis kiitos mainostamisesta! Täytyykin tulla vastavierailulle :)

      Poista