perjantai 30. elokuuta 2013

DIY Puupölkkyjakkara

Sain ystävältä vinkin tehdä puupölkyistä jakkaroita. Pihaltamme kaadettiin parisen vuotta sitten puu ja ainekset jakkaroihin löytyivät siis pihavarastosta.

Työ on nyt tehty ja jakkarat ovat valmiina. Mutta... tuliko niistä sittenkään jakkaroita vai ehkä pikkupöytiä? Käyttötarkoitus tulee varmastikin vaihtelemaan. Talven ajaksi ajattelin kuitenkin nostaa ainakin yhden jakkaroista sisätiloihin ja tällaiseen käyttöön mallailin sitä. Löysin eilen vielä Naantalin Sellofaanin ihanasta sisustusoutlet-myymälästä tuon lyhdyn pölkyn päälle. Minusta aika toimiva setti :-)


Jakkara oli helppo tehdä. Ensin pölkyt sahattiin oikeaan mittaansa ja sen jälkeen ne kuorittiin. Minä käytin kuorimiseen puukkoa ja talttaa sekä vasaraa, jolla naputtelin tuon teräaseen kuoren ja varsinaisen puun väliin. Sen jälkeen kuoren saikin melko helposti lohkeamaan pois. Joku ammattilaisempi tietäisi varmasti järkevämmät vehkeet kuorimiseen, mutta onnistui se noinkin.

 
 

Kuoren irrottamisen jälkeen hioin hiekkapaperilla ylimääräiset liuhukkeet ja epätasaisuudet pois, käsittelin pölkyt homeenestoaineella ja sen jälkeen maalasin ne mattamustalla ulkomaalilla. 

     
Ystävä, jolta vinkin sain, kertoi virkanneensa jakkaroiden päälle vielä pehmusteet matonkuteista. Itse en ole kummoinenkaan virkkaaja, mutta nyt minulla on koko alkava syksy ja talvi aikaa harjoitella ja saada aikaiseksi pehmusteet jakkaroihini. Ensi kesänä näille olisi siis uusi ura varajakkaroina pihalla. Siihen asti ainakin yksi jakkaroista saa kuitenkin tehdä siistiä sisätyötä.


Ihan uskomattomalla vauhdilla nämä viikot kuluvat. Taas on perjantai, joten oikein mukavaa viikkistä! 

Anu

3 kommenttia:

 1. Tosi hyvän näköiset tuli pölkyistä. Mulla on kanssa tilauksessa muutama koivupölkky, kun isä kaataa pihakoivun.

  Ps. Ropotti varmenne on ärsyttävä. Vähentää huomattavasti kommentointihalukkuutta.

  VastaaPoista
 2. Hei! Tekosessa olis samanlaiset puupölkyt ja tänään sahattiin ja kuorittiin pölkyt, mutta nyt heräsikin sellainen kysymys, että kuivatitteko noita pölkkyjä mitenkään? Olisi kiva saada pölkyt mahdollisimman nopeasti työstettyä loppuun ja sitten uuden kodin olohuonetta koristamaan. :) Olisiko sinulla siis antaa jotakin vinkkiä asiaan?

  -Viivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, Tein nuo pölkyt kesäaikaan, enkä kuivattanut niitä mitenkään erikseen. En tiedä olisiko tilanne nyt eri kun ilma on kosteampaa eikä auringonpaiste niin kuumaa. Siirsin pari pölkkyä sisälle lähes heti kun ne oli saatu valmiiksi ja loput pölkyt ovat olleet ulkona koko ajan (osa taivasalla, osa katoksen suojissa). Kaikki ovat kuitenkin haljenneet jonkin verran. Eivät pahasti, eivätkä niin, että se haittaisi käyttöä, mutta varmasti juuri lämpötilamuutoksista. Pientä tuulettumisrakoa kannattaa varmasti jättää pölkkyjakkaran ja lattian väliin alkuvaiheessa etenkin, ettei pölkystä tuleva kosteus pilaa lattiaa. Itse laitoin huopatassut pölkkyjen pohjaan. Auttavat ainakin hiukan (eivätkä meidän pölkyt tuntuneet tosiaan erityisen kosteilta). Minusta taas ei tainnut olla juurikaan apua nyt sinulle, valitettavasti... Toivottavasti tulee kivat pölkyt!

   Poista