perjantai 27. syyskuuta 2013

Maailman toiseksi parhaat sämpylät - ilman vaivaamista

Lämmin, tuore leipä tai sämpylät ovat aivan taivaallisia. Nämä sämpylät ovat lisäksi myös ihanan helppoja tehdä, eikä taikinaan tarvitse edes laittaa käsiään. Ellei sitten halua taikinaterapiaa itselleen. Mutta vaivata ei tarvitse ollenkaan.


Leipäkäärepostauksessani kerroinkin, että jostain omituisesta syystä minulla on kynnys leipoa kaikkea mitä pitää vaivata. Siksi olenkin ollut superonnellinen tästä Sikke Sumarin Ruokaa Rakkaudella -kirjasta löytämästäni Namasten sämpylöiden ohjeesta. Äitini leipomat sämpylät ovat maailman parhaita, mutta niitä en ole toistuvista kotiväen pyynnöistä huolimatta (taas kerran: jostain omituisesta syystä) oppinut tekemään. Mutta perheen mielestäkin nämä sämpylät ovat maailman toiseksi parhaita.


Taikina sekoitetaan samalla tavalla kuin puuro ja jos ei halua leipoa koko taikinaa kerralla sämpylöiksi, voi taikinaa säilyttää muutamia päiviä jääkaapissa ja leipoa sieltä aina tarpeen mukaan. Ajattele, tuoreet ja lämpimät sämpylät aamiaispöytään molemmiksi viikonlopun aamuiksi perjantai-iltana tehdystä taikinasta. Ei paha :)
 

*****

MAAILMAN TOISEKSI PARHAAT SÄMPYLÄT

(virallisesti: Namasten sämpylät)

7,5 dl lämmintä vettä
25-30 g tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 täysjyväjauhoja
2-4 rkl pellavan ja/tai auringonkukan siemeniä
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
(lisää jauhot vähitellen, jotta pystyt seuraamaan, ettei taikinasta tule liian tiukkaa)

Tee löysä taikina ja anna sen nousta kaksi tuntia. Kieräytä taikina puukauhalla irti laidoista ja laita se liinalla peitettynä yöksi jääkaappiin tai käytä heti. Jos säilytät taikinaa jääkaapissa, voit tehdä sämpylät suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin. Taikina on löysää ja sitkeää, joten käsittele sitä kahdella isolla lusikalla. 

Tee sämpylöihin saksilla risti (itse en ole tähän kyllä pystynyt) ja huiskauta päälle jauhoja. Alkuperäisessä ohjeessa sämpylöitä paistetaan uunissa 230 asteessa noin 35 minuuttia. Meillä sämpylöistä tuli tuolla ohjeella jo liiankin rapeakuorisia, joten olen paistanut sämpylöitä hieman alhaisemmassa lämpötilassa aavistuksen lyhyemmän ajan. Uunista otettuja sämpylöitä ei peitetä liinalla. 

*****


Siemeniä, jauhoja ja hiutaleita voi vaihdella mielensä mukaan. Tärkeää on kuitenkin säilyttää vehnää puolet jauhojen määrästä. Tällöin sämpylöiden koostumus pysyy Siken mielestä täydellisenä.

Tämän helpompaa ei voi sämpylöiden tekeminen olla! Kannattaa kokeilla. Tein tällä kertaa samalla myös toisen taikinan valmiiksi jääkaappiin ja testaan leipäkääreen toimivuutta tälläkin reseptillä.  Palataan asiaan, kerron miten kokeilu onnistui. 

Leivontailoa!

Anu

2 kommenttia:

 1. Kiitos reseptivinkistä. Aikoinaan kun lapset olivat pieniä, leivoin paljon.
  Nykyään tuntuu, että siivoaminen ( ennen, että mahtuu leipomaan ja jälkeen ) ahdistaa jo etukäteen niin, ettei viitsi edes aloittaa. Kun lisää ahdistukseen sen, että pellillinen tai kaksi tuoretta leipää, sämpylää tai pullaa katoaa ennen kuin ehtii silmiään räpäyttää, tarttuu hanakasti kaupan hyllystä leipä mukaan. Kovin harvaa kaupan leipää vaan voi oikeasti kutsua leiväksi, joten valikoima on pieni kriittisen silmissä. Tämä resepti menee takuulla kokeiluun.
  Tällä ipanatkin voisi leipoa helposti... Jahka uudessa keittiössä taas löydän jauhopeukaloni :)

  R&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Nämä ovat niin helppoja, että välillä epäilen, onko näiden tekeminen leipomista ollenkaan, vaikka lopputulos onkin aivan loistava ;) Edellisiltana juuri tein näitä ja sämpyt hävisivät taas tosi nopeasti parempiin suihin. Itselleni kompastuskiveksi tulee helposti tuo nostatusaika, mutta kun senkin voi kiertää tekemällä taikinan silloin kun se sopii omiin aikatauluihin ja paistaa sämpyt vaikka seuraavana iltana. Ihan kauheen helppoa siis! Tsemppiä peukalon etsintään :D

   Poista