maanantai 30. toukokuuta 2016

Kesän ensimmäinen raparperipiirakka, se kovasti kehuttu

Kesän ensimmäinen raparperipiirakka maistuu aina erityisen herkulliselta. Pihamme raparperi oli kasvanut siihen mittaan, että saimme tämän vuoden ensimmäisen piirakan tehtyä viikonloppuna. Testissä oli monen kehuma maisemakahvilan raparperipiirakan ohje.






Piirakka olikin ihanan mehevä ja se maistui todella hyvältä vielä seuraavanakin päivänä. Sen pidemmälle sitä ei sitten meillä enää riittänytkään.




* * * * *

MAISEMAKAHVILAN RAPARPERIPIIRAKKA


MURUSEOS

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g voisulaa
POHJATAIKINA:
noin 2/3 muruseoksesta
2 dl piimää
1 kananmuna
TÄYTE:
1 l raparperipaloja
2 prk rahkaa (2 x 250 g)
(itse laitoin toisen tavallista rahkaa, toisen vaniljarahkaa)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria
PINNALLE:
noin 1/3 muruseoksesta
1. Sekoita muruseoksen kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Jaa seos kahteen eri kulhoon. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan. Jätä kolmannes pinnalle ripoteltavaksi.

2. Lisää pohjataikinaan keskenään sekoitetut piimä ja kananmuna. Levitä seos leivinpaperilla peitetylle uunipannulle.

3. Ripottele pohjataikinan päälle noin litra raparperipaloja.

4. Sekoita rahka, sokeri,munat ja vaniljasokeri. Kaada seos piirakan päälle. Ripottele lopuksi muruseosta pinnalle ja paista raparperipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.  
Tarjoa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Resepti löydetty hyvien vinkkien jälkeen Kotiliedestä, klik
* * * * * 
 


Yhtälailla kuin raparperipiirakka kuuluu alkukesään, kuuluu siihen myös todella kylmä raparperikeitto. Ilmeisesti meidän olisi aika istuttaa raparperimme viereen toinen, sillä  tämä piiras verotti raparperiamme niin paljon, että soppaa pitää odottaa kunnes uutta ehtii kasvamaan tilalle.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

20 kommenttia:

  1. Mäkin oon tehnyt tota jo paristi. Mun mielestä seuraavana päivänä jääkaappikylmänä kaikkein makoisinta 😋

    Kyllä se teidänkn raparperipuska joskus on nin iso, että saatte jo ylituotantoa. Nimim. Kokemusta on

    Ihanaa viikkoa ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, että kunnolla jäähtyneenä seuraavana päivänä maut tuntuivat olleen tasaantuneet ja piirakka maistui leivontapäivää lähes paremmalta.

      Tiedätkö Tuija, mä olen näissä puutarha- ja kasviasioissa (tahtomattani) hiukan sellaista harventajatyyppiä. Meillä oli valtava raparperi kun muutimme tähän kotiin, mutta nyt se on paaaaljon pienempi. En ole missään nimessä yrittänyt pienentää sitä, enkä mielestäni tehnyt mitään, minkä olisi pitänyt aiheuttaa tuota, mutta ilmeisesti pelkkä läsnäoloni saa kasvit pienenemään ;)

      Poista
  2. Tämä ohje lähteekin kokeiluun, kiitti! Olen monia ohjeita kokeillut ja uudet on aina tervetulleita. Meillä oli todella iso puska ja kun päätin siirtää, kummasti pieneni. Mut odotan kanssa kasvua.
    Aurinkoa päivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperiohjeita on paljon hyviä. Täältä blogistakin löytyy pari ohjetta tämän lisäksi ja molemmat ovat tosi herkullisia.

      Hih, sinä kuulut siis kanssa meihin, jotka onnistuvat pienentämään kasveja. Toki sinulla on tuo syy olemassa pienenemiseen - minulla ei :) Aurinkoa myös sinun viikkoosi Marika!

      Poista
  3. Jaahas, tänään täytynee siis leipoa, tätähän on ihan pakko kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu Anu! Tätä ohjetta on kehuttu valtavasti ja hyvää se olikin :)

      Poista
  4. Eilen juuri pakkaseen raparperejä pilkoin...ja koko ajan tunsin miten suupieliä kiristi, kun mietin miten lapsena maalta haettiin raparperit ja siitä vaan varresta haukattiin...nytkin pelkkä ajatus puistattaa..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella sen kiristyksen Hannele :D Minulla lapsuuden raparperimuistoihin kuuluu se, että istuimme naapurissa sokerikulhon vieressä ja dippasimme sinne kuorittuja raparperin varsia. Sokeria oli joka suupalassa niin paljon, että ei varmasti kiristänyt (hampaissa kyllä ritisi) ;) Omille lapsille yritin joskus tarjota tätä herkkua, mutta he eivät ainakaan siinä vaiheessa ymmärtäneet sen päälle.

      Poista
  5. Näyttääpä hyvältä. Pitää kysellä, joka äitini raparperipenkista liikenisi muutama raparperi myös minulle.
    Kivaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Outi liikenee, niin pääset herkuttelemaan! Mukavaa viikkoa sinullekin ♥

      Poista
  6. Nam nam.On niin ihanan näköinen piirakka.Pitääpä kokeilla sun ohjetta.Itsellä sellainen ohje,johon tulee päälle sellainen vaniljakastiketyyppinen.Jossain blogin syövereissä ohjekin taitaa olla viime vuodelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, kuulostaapa sinunkin ohjeesi hyvältä Aikku! Täytyy tulla kaivelemaan arkistojasi.

      Poista
  7. Oi, näyttääpä hyvältä. Taidankin hakea maalta muutaman raparperin ja kokeilla tuota reseptiä. Kiitos kun jaoit reseptin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos löysit kokeiltavaa! Ainoa, mitä jäin itse kaipaamaan tässä piirakassa oli kaneli, mutta sehän on helppo lisätä jatkossa mukaan - tai vaikka ripotella sitä kevyesti kypsän piirakan päälle lautasella.

      Poista
  8. Melkein jo maistan maun ja juon kylmää maitoa päälle! Anu, miten ihanat kuvat! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koskahan Hanna pääsisit ihan oikeasti kahvittelemaan ja höpöttelemään? Olisi kiva nähdä taas! Kiitos, joskus kuvat onnistuvat ja tällä kertaa tuli näitä onnistumisia, jotka ilahduttavat itseäkin :)

      Poista
  9. Oih, mitä herkkuja. Ja niin kauniita kuvia. Raparperi on lempparini. Ihanaa päivää sinulle. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina ♥ Raparperista saa tosiaan vaikka mitä hyvää. Mun on ehkä ihan pakko laittaa tuohon viereen se toinen raparperi, jotta saataisiin taas satoa enemmän. Aurinkoista päivän jatkoa sinullekin!

      Poista
  10. Oi ei! Vielä viikko ja sitten herkuttelen minäkin :)
    Sain ystävältä raparperin alun viikonloppuna ja kiisseli jo nakuttaa takaraivossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä viimeiseen viikkoon! Olen taas niin ylpeä susta. Kylmä raparperikiisseli on herkkua ja onneksi kiisselit eivät ole pahimmasta päästä houkutuksia :)

      Poista