maanantai 1. syyskuuta 2014

Kynttilätehtailuja

Syksy on kynttilöiden aikaa. Meillä poltetaan ehkä kaikkein eniten erilaisia purkkikynttilöitä. Ne tuntuvat kauneutensa lisäksi turvallisimmilta vaihtoehdoilta ja olenkin heikkona erilaisiin lasipurkeissa oleviin kynttilöihin. Ohjeita erilaisten kynttilöiden tekemiseen on ollut jo pitkään ja tapoja ja materiaaleja on monia. Itse en ole kuitenkaan koskaan ennen yrittänyt kynttilöiden valamista.


Ennen kuin nyt. Lähdin kokeilemaan soijakynttilöiden valamista ja hyvillä ohjeilla se olikin helppoa ja hauskaa. Ensimmäiset kynttilät koristelin yksinkertaisesti dymoteksteillä. Sain kuitenkin vinkin miten kynttilän etikettejä voi tehdä itsekin ja kunhan saan inspiraation siitä minkälaisia etikettejä haluan, tulen kokeilemaan myös niiden tekemistä. Kuinka helppoa olisikaan tehdä myös wannabe-TineK:n adventtikynttilöitä, joissa rastitetaan joulukuun päiviä kynttilän etiketistä. Ei hullumpi pikkujoulumuistaminen.


Tiesitkö muuten, että soijakynttilät ovat kasvipohjaisia ja biohajoavia, eli kynttilän jämät voi heittää vaikka kompostiin? Lisäksi soijakynttilät saastuttavat ilmaa ja nokeavat huomattavasti tavallisia steariinikynttilöitä vähemmän. Ja voipa sulanutta kynttilämassaa käyttää vaikka käsivoiteena.


Mutta ennen pikkujouluaikaa, tunnelmoidaan syksyä.

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

39 kommenttia:

 1. Eri hauskoja kynttilöitä! :-) Nuo dymo tekstit ovat kyllä tosi ihania! :-) Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Seija :) Näiden koristelussa saa päästää mielikuvituksensa valloilleen kun keksii tekstejä tai tekee niitä tarraetikettejä.

   Poista
 2. IHANIA!! Tosi hyvältä näyttää tuo dymotus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara vielä ihan parhaista ohjeista ja vinkeistä! Etenkin nuo lyhyemmät dymotekstit sopivat minusta kivasti näihin.

   Poista
 3. No on kyl nättei :) ja heti tekee mieli kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on minustkii Miia ;) Voisin laittaa hyvän kiertämään ja kirjata kynttilöiden teko-ohjeet vielä toiseen postaukseen. Tekeminen oli helppoa ja kävi nopsasti.

   Poista
 4. Onpas somia - ja enpä tiennyt koko soijakynttilöistä. Olen niin out;)
  Itse tein nuorena kynttilöitä maitopurkkeihin - sellaisia isoja neliönmuotoisia, pitkiä kynttilöitäkin olen valutellut. Mutta en enää vuosikymmeniin ole itse tehnyt. Tuo soijakynttilän ekoloogisuus kyllä houkuttaa.
  Upeita alkusyksyn päiviä kynttilöiden loisteessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuules nyt Lady, sinä mitään out ole :) Ei muuta kuin uusi alku kynttilätehtailuihin. Uskoisin, että näiden kynttilöiden tekeminen on paljon siistimpää ja helpompaa kuin steareiinikynttilöiden valuttelu. Kynttilöiden valossa syksyä kohti <3

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Miina! Dymotekstiä helpommalla ei oikein voi enää koristeluissa päästä :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos JohannaL, tykkään kovasti itsekin ja sormia kutkuttaa tuunailla purkkeja erilaisilla koristeluideoilla.

   Poista
 7. Soijakynttilä oli mullekin uusi juttu, peruskynttilöitä on tullut tehtyä.....tosi kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä oli todella kiva tehdä rva Lahoa rautaa. En ole koskaan tehnyt peruskynttilöitä, mutta olen kuvitellut ainakin, että niiden tekeminen vaatii hiukan ympäristöltäkin. Näiden valaminen oli ihan siistiä sisätyötä :)

   Poista
 8. Olet sinä luova! Tosi kiva idea ja kauniita! Kiva nähdä pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana Villa Puomi <3 Riittää, että ympärillä on inspiroivia ja idearikkaita ihmisiä :) Kiva tosiaan nähdä pian!

   Poista
 9. Ihanat kynttilät! Soijakynttilöiden käyttö voiteena ja hierontaöljynä on monelle uusi juttu, kynttilöiden ekologisuudesta puhumattakaan. Soijakynttilöitä on kiva valaa mihin tahansa astiaan, vaikka vanhaan kahvikuppiin tai kauniiseen kuviolasipurkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soijakynttilöissä on tosiaan monia hyviä puolia ja niiden lämmin vaha on aivan ihanaa hemmottelua koppurakantapäille tai kuiville talvikäsille. Erilaisia purkkeja käyttämällä saa tosi kivoja kynttilöitä. "Meidän askartelukaupasta" löytyi myös useampia eri värisiä värinappeja, joilla vahaa pystyy värjäämään sekä myös tuoksuöljyjä ruususta suklaarusinaan, joita käyttämällä saa tehtyä tuoksukynttilöitä.

   Poista
 10. Onpa kivoja, kiitos ideasta! <3 Siinäpä olisi mukava puuha! Kynttilöitä todella kuluu hurjasti, eikä se huoneilmalle hyvää tee.. Palaako soijakynttilä normaalia nopeammin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä Kaisa A :) Voin tosiaan kirjoittaa näistä lyhyen teko-ohjeen toiseen postukseen, niin pääset helposti alkuun. Palamisnopeudesta en osaa vielä sanoa. Osaisikohan Kotilaiturin Kati? Hän on minusta ainakin tehnyt vastaavia aikaisemmin. Kysytääs ;)

   Poista
 11. Kerrassaan kiva idea ja kuvissa on niin kauniin, harmoniset värit! Munkin on pitänyt ennättää hakea pihlajanmarjoja maljakkoon ainakin kaksi viikkoa, mutta kumma kyllä, en ole ennättänyt.:P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella Taina K, että sinulla on ollut pari muutakin juttua mielessäsi kuin pihlajanmarjat. Mutta älä välitä, pari viikkoa siinä minullakin meni, että "ehdin" hakea muutaman pihlajanoksan tuosta tontin kulmaltamme terassin maljakkoon ;)

   Poista
 12. Aivan ihania, vau! En ole nuoruusvuosien jälkeen kynttilöitä tehnyt, silloin kun kävi vähän hassusti ja pieni kammo jäi. Tuo soija onkin ihan uusi juttu, jäänkin innolla odottelemaan ohjeita, jos vaikka innostuisin. Olisikin aivan ihana joululahjaidea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Riikka <3 Näiden kynttilöiden tekeminen oli ihan siistiä puuhaa ja kävi jopa todella nopeasti, mikä sopii minun luonteelleni. Mietin samaa, että nämä ovat kivoja antaa syksyn kyläkäyntien "kukkatuliaisina" tai sitten joulumuistamisena. Niin se joulu alkaa pikkuhiljaa hiipiä mieleen...

   Poista
 13. Kätevä emäntä :-) Sinulta sitten hoituu homma kuin homma. Kynttilä näyttävät ihanilta, kiva idea
  tuo dymoteksti.
  Jos joskus päätät perustaa rouvien askartelukerhon, tässä olisi yksi innokas kerholainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos Teija <3 Hommien hoitumisesta en kyllä ihan mene takuuseen ;) Rouvien askartelukerho kunnon ompeluseuratyyliin olisikin hauska idea. Mikäpä estäisi laittaa idea toteutukseen!

   Poista
 14. Siis todella kauniita! Hyvä sinä! Nämähän on aivan ylikivoja tuliaisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin Teija - kiitos <3 Sopivat tosiaan hyvin tuliaisiksi ja tekstin tai etiketin voisi suunnitella saajalle sopivaksi.

   Poista
 15. Oo siis hyvä syy tehdä retki Lahtisen vahavalimolle. Näitä on pakko kokeilla! Ohjetta odotellen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan pakko käydä vilkaisemassa vahapussin kylki ja Lahtisen soijavahaa näytti minunkin vahani olevan -89 :) Jos putiikki on lähellä, niin kantsii varmasti käydä! Mietinkin sinua näitä kynttilöitä tehdessäni ja vinkkiäsi siitä karahiomakoneesta. Silläkin saisi kivat kuviot tai tekstit lasipurkkeihin.

   Poista
  2. Kohtuullisen lähellä sijaitsee toi vahavalimo. Aivan sillä saiskin kivoja kuvioita ja tekstejä. Mua kyllä mielyttää tuo dymo ja myös ajatus tulostettavista etiketeistä. Pystyis käyttää samaa kippoa useammalla eri tyylillä. Hionta kuitenki melko lopullista :/

   Poista
 16. Mä en ole tiennyt edes että on soijakynttilöitä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä välitä Ansku, en minäkään ole tiennyt niistä kauaa :)

   Poista
 17. Aivan ihanat nuo dymotekstit!
  Itse suosin steariinituikkuja parafiinin sijaan, sillä parafiini on öljynjalostuksen sivutuote!
  Viime syksynä kun vauva tuli taloon niin tutustuin näihin soijavaha kynttilöihin, huomattavasti turvallisempi ja "terveellisempi" vaihtoehto steariini tai parafiinikynttilöille! Esim JOIK:N tuoksukynttilätkään eivät sisällä haitallisia kemikaaleja! Näissä kynttilöissä minua miellyttää myös, että sydänlanka on tehty täysin puuvillasta eikä näin ollen päästä huoneilmaan lyijyjä.
  Tiedän, olen asian suhteen aika neuroottinen ;) Tulipa tästäkin pitkä "paasaus" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet selvästi perehtynyt asiaan Heculina, eikä ollut paasausta ollenkaan, vaan oikeasti mielenkiintoista! Minulta oli jäänyt nämä soijakynttilöiden edut kokonaan pimentoon, mutta vahaa ostaessani sain hyvän tietopaketin asiasta. Upeaa, että on vaihtoehtoja.

   Poista
 18. Tosi ihania kynttilöitä olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari <3 Uuden erän tekeminen polttelee jo sormia... :)

   Poista
 19. Moi! Ihania kynttilöitä, voisin kokeilla itsekin. Voiko sulan massan laittaa mihin vaan lasiin vai pitääkö olla jotain lämmön kestävämpää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein nämä kynttilät hieman paksumpiin juomalaseihin ja lisäksi olen tehnyt kynttilöitä Piltti-purkkeihin. Ne ovat ainakin toimineet hyvin. Kannattaa Mari ehkä testata varovaisesti alkuunsa ja toisaalta katsoa, ettei kynttilämassa ole kiehuvan kuumaa kun sen kaataa laseihin, ettei käy köpelösti.

   Poista