keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Hävikkiruokana munakasrullaa

Tällä viikolla vietetään Kuluttajaliiton viime vuonna lanseeraamaa valtakunnallista hävikkiviikkoa. Ajattele, että Suomessa jokaista kuluttajaa kohti lentää vuodessa roskikseen 24 kiloa ruokaa! Tuo määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kuluttajien ostamasta ruuasta. Hurja määrä.

Roskiin menevä ruoka tarkoittaa myös melkoista rahasummaa. Kuluttajaliitto kertookin viestintämateriaalissaan, että summalla nelihenkinen perhe voisi käydä kahdeksan kertaa elokuvissa, kolmesti Linnanmäellä tai kerran yhteisellä kylpylälomalla. Siinä miettimistä.


Ruuan heittäminen roskikseen tuntuu aina todella pahalta. Silti omasta jääkaapistani löytyy aika ajoin takariviin painuneita ruokatarvikkeita, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt. Aika taas kerran skarpata tässä asiassa, sillä raha on kuitenkin vain yksi asia, johon tämä haaskuun heittäminen vaikuttaa. Lisää hävikkiviikosta voit lukea Kuluttajaliiton kotisivuilta ja lehdistömateriaalista löytyy vielä lisää mielenkiintoisia faktoja.

Yksi helppo hävikkiruoka on munakasrulla. Sitä meilläkin syötiin tänään Ruokasurffausta-blogin innoittamana. Munakasrullaan saa helposti käytettyä maidot, joiden päivämäärä uhkaa mennä ohi, sekä aikaisempien päivien ruuantähteet täytteiksi. Meiltä kaapista löytyi tänään eilisen päivän jauhelihakastikkeen loppu, joka ei olisi riittänyt koko perheelle kastikkeena, viikonlopulta jäänyt salsakastikepurkinpohja sekä juustokannikka. Nuo levittelin siis munakasrullan täytteeksi ja eipä olisi rullaa uskonut jämäruuaksi. Kiitosta tuli muiltakin perheenjäseniltä.

Täytteeksi voi tosiaan laittaa lähes mitä tahansa ja tämä Ruokasurffauksen munakasrullaohje oli koostumukseltaan oikein mainio:


* * * * *

MUNAKASRULLA

5 kananmunaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1,5 dl vehnäjauhoja

Riko munat kulhoon ja vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito ja sekoita. Lisää suola ja jauhot joukkoon ja vatkaa käsivispilällä hyvin sekaisin. 

Kaada leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. 

* * * * *

Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin odottamaan munakkaan jäähtymistä ennen täytteen lisäämistä, mutta nälkäisenä lisäsin itse täytteen lähes samantien kun olin ottanut munakkaan uunista. Hyvin onnistui silläkin tavalla.


Tälle viikolle osuu muitakin teemapäiviä, sillä lauantaina on aika vaihtaa väriä valkoisesta kuohuvan kautta punaiseen eli viettää taas viinipäiväntasausta. Jos lauantaisi kaipaa ihanaa teemaa, niin käy ihmeessä klikkaamassa itsesi mukaan Facebookissa olevaan viinipäiväntasausryhmään. Minusta tuossa päivässä on hauska ajatus - eikähän sitä koskaan ole liikaa aihetta juhlaan. Vaikka pienimuotoisempaankin. 

Mukavaa myöhäisiltaa! Miten nämä postaukset nykyisin menevätkin aina näin iltamyöhäiseen... Huomenna postausta ei ole kuitenkaan luvassa iltasellakaan, sillä pääsemme åblogilaisten kanssa viettämään tyyli-iltaa. Tiedossa on mielenkiintoinen ilta, sillä Villa Puomi -blogin Hanna kutsui meidät Friendtexille kuulemaan syksyn trendeistä ja meidät on luvattu vielä stailatakin syksyyn sopiviksi. Hauskaa saada uusia ideoita pukeutumiseen.

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi. 
 





11 kommenttia:

  1. Tärkeästä asiasta muistuttelit - itse aina muutaman kerran vuodessa yritän terästäytyä hävikkiruuan suhteen - esim. Ekopaasto on sellainen muistuttaja - nyt voisi olla tämä hävikkiviikko.
    Ja kiitos myös munakasrullavinkistä - vanha ja pidetty ruoka, joka on päässyt ihan unohduksiin. Joten eikun elvyttämään tuokin ruoka.
    Kiva nähdä huomenna - mitenkähän trendikkäitä ja stylejä meistä tuleekaan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule varmasti ihan huippustylejä Lady :) Kiva nähdä tosiaan! Minäkin olin unohtanut aivan koko munakasrullan, mutta tämän kerran jälkeen pysyy taas hetken paremmin mielessä.

      Poista
  2. Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla tuota munakasrullaa. Ihan liikaa menee meilläkin ruokaa roskiin...:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä Taina K. Miten jääkaappiin voikaan piiloutua erilaisia ruokatarvikkeita niin, että ne unohtuvat sinne takareunaan päädyttyään. Ei kiva.

      Poista
  3. Tuo on muuten todella hyvää! :-) Olen muutaman kerran kylässä syönyt ja voi nam! :-)

    Mukavaa päivää! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakasrulla sopii hyvin tosin vierastarjottavaksikin ja se on kivaa siitä, että sitä voi syödä lämpöisenä tai kylmänäkin. Viereen vain hyvä salaatti.

      Poista
  4. Ihana ruokavinkki tuo munakasrulla, menee testaukseen per heti!
    Nähdään illalla <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kiva nähdä taas Teija! Munakasrulla on helppo "mitä kaapista löytyy" -ruoka, johon voi tosiaan heittää kaikenlaista jääkaapista löytyvää täytteeksi.

      Poista
  5. we had the same thing the other day. i use 3 munaa, 6dl maitoa ja 2,5dl jauhoja

    VastaaPoista