lauantai 6. elokuuta 2016

Maukas kesäkurpitsavuoka

Tänään on ollut tämän kotipuutarhurin tämän vuoden ensimmäinen sadonkorjuupäivä jos ei marjoja ja yrttejä lasketa. Lavankauluskasvimaalta löytyi komea kaksikiloinen kesäkurpitsa. Satoa silmällä pitäen olin onneksi jo aikaisemmin tallentanut itselleni kesäkurpitsa-tomaattivuoan reseptin, jota halusin kokeilla.




Ohje on alunperin Maku.fi-sivustolta, josta huomaan löytäväni herkullisia reseptejä hyvin usein. Tähän vuokaan makua antavat basilika, pesto ja fetajuusto ja tuo yhdistelmä houkutti. Ihanaa oli myös kerätä vuokaan tulevat basilikat kesäkurpitsan lisäksi omalta pihalta.




Tähän vielä juustoraaste pintaan, niin vuoka on valmista uuniin.


* * * * *

KESÄKURPITSAVUOKA

2 kesäkurpitsaa (meidän jätistämme meni vain puolikas)
3 valkosipulin kynttä (valkosipulin ystävänä laitoin pienen kokonaisen yksikyntisen)
 1 dl pestoa
6 tomaattia
1,5 dl tuoreita basilikan lehtiä
150 g feta-juustoa murustettuna (ei kevytversiota)
mustapippuria
1 dl juustoraastetta

Viipaloi pestyt kesäkurpitsat, siivuta tomaatit ja hienonna valkosipuli. Jos tuntuu, voi kesäkurpitsaviipaleita hikoiluttaa hetken talouspaperin päällä suolan kanssa.

Lado voideltuun uunivuokaan pohjalle puolet kesäkurpitsaviipaleista. Levitä päälle puolet pestosta ja valkosipulista.

Tee uusi kerros, johon ladot puolet tomaattiviipaleista, basilikanlehdistä ja fetamuruista. Rouhi päälle mustapippuria. 

Toista vielä eli lado kesäkurpitsakerros ja sen päälle tomaattikerros mausteineen. 

Ripottele päälle juustoraaste ja paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.  

* * * * *
 



Vuoka maistuu sellaisenaan tai kuten meillä tällä kerralla, grillatun lihan lisukkeena. Hyvää vaaleaa leipää olisi ollut ihana kastaa herkulliseen nesteeseen.




Joko sinulla on alkanut sadonkorjuuaika? Entä löytyykö sinulta jotain erityisen hyvää kesäkurpitsaohjetta? Viljelmällä kun näytti kasvavan ainakin toinenkin jättikesäkurpitsa.  Itse bongasin Kotivinkin sivulta mielenkiintoiselta kuulostavan kesäkurpitsatahnan ohjeen, jota ajattelin ainakin vielä kokeilla. Myös kesäkurpitsasipsejä tulen tekemään nyt kun raaka-aineesta ei ole ihan heti pulaa. Tällainen vaaleanvihreäpeukaloinen kotiviljelijä saa kyllä uskomattoman hyvän mielen kun kotipihassa kypsyy jotain loppuun asti.

 Tähän loppuun on vielä pakko hehkuttaa Turun Samppalinnan Kesäteatterin Nunnia ja konnia esitystä, jota olimme eilen katsomassa kuopuksen kanssa. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa jos saat vielä liput. Esitys oli aivan huikea!

Hyvää mieltä viikonloppuusi!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

10 kommenttia:

  1. Herkulliselta vaikuttaa, tätä täytyy kokeilla, ihan itse kasvattamista kesäkurpitsoista, kiitos! Millaista pestoa mahdoit käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli Anu ja maistui tänäänkin kun lämmitin uunissa uudelleen folion alla, eikä kuivunut. Omista kesäkurpitsoista tehtynä maistuu aina paremmalta, noinhan se menee. Käytin tähän ihan kaupan valmista pestoa (merkki oli muistaakseni Sacla), mutta itsetehty pestohan on tietysti parempaa. Oman suosikkipestoni ohje löytyy täältä https://arjentimantteja.blogspot.fi/2014/05/herkkupestoa-ja-vahan-aioliakin.html :)

      Poista
  2. Oi mikä herkku, tämä menee testaukseen. Meillä on ollut hiuukan epäonnea kasvatusten kanssa tänä kesänä. Herneitä ollaan jo syöty, perunoita hiukan vielä kasvatamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi! Minunkaan basilikaviljelmäni eivät ole tänä vuonna ollenkaan sitä luokkaa kuin normaalisti. Ennen olen saanut tehtyä monta isoa pestosatsiakin, mutta tämän vuotinen paikka ei selvästikään ole ollut tuolle yrtille mieluisa, eikä pestoakaan ole saatu vielä kertaakaan. Mutta oi, teillä on herkkuhetket tulossa kun saatte omasta pellosta perunaa. Nam!

      Poista
  3. Nam :) Lähiömutsilta mukaan napattu kesäkurpitsa-vuoka on ollut minun suokkari :) http://www.mutsiavautuu.com/2015/09/kesakurpitsavuoka-jonka-jaljilta.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Katja! Tuo Lähiömutsin ohje näytti tosi hyvältä. Se täytyy ehdottomasti testata myös :) Lisäksi hänen hunajavinkkinsä on testaamisen arvoinen salaisuus.

      Poista
  4. Tämähän vaikuttaa hyvältä. Mä tungen kesäkurpitsaa täytteeksi kaikkeen: smootihieen, muffinsseihin, sämpylöihin jne. Sitä tulee niin paljon, vaikka tasaisesti kaverit käyvät hakemassa myös itselleen. Kesäkurpitsasosekeitto on mun suosikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä vinkkejä Kati, kiitos! Kesäkurpitsa on meillä ollut hiukan harvinaisempi kasvis kun sitä ei syö oikeastaan muut kuin minä (tässä se kuulemma menetteli ja mieskin jopa santsasi), enkä oikein osaa käyttää sitä. Tuota sosekeittoa voisikin tehdä heti alkuviikolla ja nyt kun sanoit, niin leivonnaisiinhan kesäkurpitsa antaa kosteutta kuten porkkanakin. Mitä muuta laitat kesäkurpitsan lisäksi noihin smoothieihin? Taivas miten vaikeaa tuota sanaa on taivuttaa :D D:

      Poista
  5. Kesäkurpitsasuklaakakku. Kuulostaa ehkä hassulta mutta on syntisen mehevää ja herkullista.
    Netissä on reseptejä.

    Kesäkurpitsaletut. Ukrainalainen herkku.
    Raasta kurpitsa, laita joukkoon suolaa, anna olla hetki itkemässä.
    Lisää joukkoon kananmunia. ( tyyliin pieni kurpitsa, pari munaa, iso kurpitsa useita kananmunia)
    Lisää jauhoja vain hiukan. Itse laitan isohkoon satsiin pari-kolme desiä.
    Paista pannulla pieniä lettusia.
    Ehdottomasti oliiviöljyssä.

    Usko kun sanon. Itse vannon normiletuissa aina aidon voin nimeen mutta kesäkurpitsaletut paistetaan aidosti oliiviöljyssä ja ne on vaan niin parhaita!
    Tarkistanekoistanletuista suola ja lisää tarvittaessa.

    Meillä kesäkurpitsa on lapsille "kesäkurkku" ja kirosana, koska tungen kesäkurpitsaa kaikkialle.
    Näitä lettuja he aina toivovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS R&T! Näitä lettuja testataan ilman muuta. Kuulostavat herkuilta. Tähän aikaan on vielä ihana kun letut voi paistaa ulkona grillin sivupolttimolla, niin kärykin jää pihalle :) Meillä kuopus valitti eilen, että hän ei ala kun nyt iskäkin tykkää kesäkurpitsasta (tämä vuoka upposi hänellekin, jes!) ja hän on siis ainoa, joka ei välitä koko kasviksesta. Laitan nyt siis toivoni näihin lettuihin. Josko ne muuttaisivat nuoren neidinkin mielen :)

      Poista