lauantai 23. elokuuta 2014

Marjapiirakkatuunailua

Meiltä löytyy nyt viinimarjoja. Niitä on syöty suoraan pensaista ja pakastettu talven varalle. Aamupalaksi olemme syöneet niitä turkkilaisen jugurtin kanssa ja välipalaksi kuopus on toivonut viinimarjavispipuuroa, viinimarjapiirakkaa, viinimarjakiisseliä... Ettei kävisi yksipuoliseksi.


Yksi suosikkimarjapiirakkaresepteistäni on jo vuosia Sunnuntai-vehnäjauhopussin kyljessä ollut ohje. Sen kun tekee tuplana, niin resepti riittää uunipellilliselle. Mutta... olen myös tuunannut tuota ohjetta hieman "parempia" hetkiä varten tai kun makeahammasta kolotaa enemmän ja tässä tuon tuunauspiirakan ohje.

* * * * *

KINUSKINEN VIINIMARJAPIIRAKKA

2 munaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl juoksevaa margariinia
1 dl maitoa
PINNALLE: 3 dl marjoja, kinuskikastiketta maun mukaan (n. 1,5 dl)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita munat ja sokeri, ei tarvitse kuitenkaan vatkata vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, rasva ja maito. Sekoita tasaiseksi. Aseta 24 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat tarvittaessa. Levitä taikina vuokaan ja kaada marjat päälle. Kaada lopuksi osa kinuskikastikkeesta ruudukoksi kaikkein päällimmäiseksi. 

Paista uunin alatasolla 25-35 minuuttia. Lisää maun mukaan loput kinuskikastikkeesta vielä hieman paistoajan puolivälin jälkeen. Varmista tikulla piirakan kypsyys.

* * * * *

Piirakan paistamisessa kannattaa olla hereillä, ettei kinuskikastike pääse kärvähtämään piirakan päälle. Suosittelen leivinpaperin käyttöä vuoan päällä paistamisen loppuvaiheessa. Ja jos haluat oikein todella herkullisen ja todella kaloripommin piirakan, huiskauta taikinan joukkoon vielä rouhittua valkosuklaata.


Esikoinen vaihtaa suosikkileivonnaistaan melko tiuhaan tahtiin, mutta tällä hetkellä tämä piirakka on hänestä maailman taivaallisin piirakka. Hyvää se on minustakin ja taas kerran, aivan superhelppoa tehdä, kun ainekset voi vain sekoittaa keskenään ilman vatkaamisia tai vaivaamisia. 

Olethan muistanut osallistua ihanan Marudesignin tähtikorun ja sarjasormuksen arvontaan. Arvonta-aikaa on vielä muutama päivä jäljellä.

Herkullista viikonlopun jatkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.   


20 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta - ja kuulostaa jopa niin helpolta tehdä, että saattaisi onnistua minultakin. Vaan kun ei saisi tällaisiin päin vilkaistakaan - ovat taas vaatteet kaapissa kutistuneet;)
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuule Lady, onnistuu aivan varmasti! Kaappivalmistajien joukossa olisi kyllä selvä markkinarako sellaiselle valmistajalle, jonka kaapissa vaatteet eivät kutistuisi. Meilläkin kun tahtoo käydä niin :)

      Poista
  2. Onpas vaan herkullisen näköinen. Voisin tuota kyllö kokeilla, sait vakuutettua että on hyvää ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Laura <3 Ainakin meillä tämä versio on kovasti tykätty tuunaus.

      Poista
  3. Kuulostaapa herkulliselta! Oma suosikki viinimarjojen käyttöön on ihan sellaisenaa aamupalalla kreikkalaisen jogurtin kanssa ja mamman marjapiirakassa. Tykkään viiinimarjan kirpeydestä, ja harmittaa talvella, kun marjat loppuvat kesken, eikä uusia saa kaupasta...Miksiköhän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo aamiaisversio on omakin ehdoton suosikkini Taina K. Tosin minä lisään vielä lorauksen ruokosokerisiirappia ja pinjansiemeniä/mantelirouhetta/pähkinöitä. Nyt kun sanoit, niin viinimarjoja ei tosiaan löydy kaupoista. Miksiköhän? Meillä pensaat tuottavat niin ison sadon, että pärjäämme hyvin koko talven yli ja hiukan enemmänkin, mutta mites ne, joilla ei ole omia puskia.

      Poista
  4. Tosi hetkullinen ohje :-) mukavan erilainen marjapiirakka :-)
    Herkulliset kuvat puhuu niin puolestaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on kiva kun on erilaisia ohjeita, joita voi sitten vaihdella Seija. Perus mamman marjapiirakkakin on kyllä hurjan hyvää.

      Poista
  5. Tällaiset helpot ohjeet ovat tosi tervetulleita tähän suuntaan, kiitos! :) Iloista alkavaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu Teija, niin tähänkin suuntaan ;) Mitä vähemmän kippoja tarvitaan ja mitä vähemmän työvaiheita, vatkaamisia ja vaivaamisia, niin sitä parempi. Toki lopputuloksesta ja mausta tinkimättä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Nams! Hyvältä näyttää!

    Ihanaa elokuun viimeistä viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistui myös hyvältä Teija H :) Tuntuu ihan uskomattomalta, että elokuu hujahti jo ja pian ollaan syyskuussa. Uskottava se kuitenkin on. Ihanaa alkavaa viikkoa sinullekin <3

      Poista
  7. Onpas herkullisen näköistä ja kuuloista!
    Tämä menee heti kokeiluun, olen pitkään koittanut etsiä hyvää reseptiä viinimarjoille. KIITOS ♥
    Ihanaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viinimarjoille tuntuu tosiaan välillä olevan vaikea keksiä käyttöä niiden perinteisten juttujen lisäksi Riikka. Kinuskikissan blogissa näyttää olevan mielenkiintoisen kuuloinen raikas viinimarjakakku, jota tekisi myös mieli kokeilla. Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin - tästä sadesäästä huolimatta!

      Poista
  8. Voin kertoa, että tämä on herkkua!!! Sain maistaa tai ihan kyllä kunnon palan ja lisääkin sain :) Anu kyllä taitaa nämä kokkailut ja leipomukset <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos Kati <3 Tää punastelee täällä ihan... :)

      Poista
  9. Nam, taatusti on kyllä hyvää :D

    VastaaPoista
  10. Oi nam nam, ihan mielettömän herkullisen näköinen marjapiirakka. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen testaamaan Marie! Tämä toimii myös muilla marjoilla, mutta punainen viinimarja on oma suosikkini.

      Poista