keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Kätevän emännän hävikkirieska perunalaatikosta

Nyt on kuulkaas niin kätevä emäntä -olo, että piti tulla heti jakamaan löytö ja lampun syttyminen tännekin. Joku nauraa varmasti ja miettii, että noinhan meillä on aina toimittu, mutta oma lamppuni syttyi vasta nyt. Kaikkien vuosien jälkeen...





Facebook, tuo monen idean alku, johdatteli oikeille jäljille tälläkin kerralla. Siellä joku kertoi tekevänsä joulun ylijäämäporkkanalaatikosta herkullisia sämpylöitä. Porkkanalaatikkoa ja maitoa mikrossa kädenlämpöiseksi, joukkoon sämpyläjauhoja ja hieman kaurahiutaleita, kuivahiivaa, loraus öljyä ja pikkuruinen ripaus suolaa. Nostatuksen jälkeen 200 asteiseen uuniin noin 25 minuutiksi. Tulee kuulemma hyviä sämpylöitä.

Sämpylöitä en vielä tehnyt, mutta lähdin etsimään perunalaatikolle jatkokäyttötapoja. Sain tosiaan lahjaksi ihanan perunalaatikon ja siksi osa itsetehdyistä perunalaatikoista jäi syömättä. Ja hyvä niin, sillä löysin Voicen sivuilta rieskaohjeen, jota testasimme eilen. Oi että, miten tuli hyvää. Tätä voi tehdä ohjeen mukaan mistä tahansa laatikosta, joten ohje on aivan loistava. Ja mikä parasta, aivan todella helppo.

* * * * *

RIESKA JOULULAATIKOISTA

5 dl peruna-, porkkana-, tai lanttulaatikkoa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
3 dl maitoa (laitoin itse maidon joukkoon myös purkin pohjalle jääneen kermalorauksen)
1 tl suolaa
2 rkl voita sulana

Sekoita aineet tasaiseksi taikinaksi, joka saa olla melko löysää. 

Levita taikina leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle lastalla tai veitsellä, noin sentin kerros on sopiva. Pistele pintaan reikiä haarukalla.

Paista rieskaa 220 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Nauti lämpimänä voin kanssa.

Alkuperäinen ohje löytyy tosiaan täältä Voicen sivuilta klik.

* * * * *




Joululaatikoita tahtoo jäädä meillä aina yli ja vaikka ne eivät olekaan monimutkaisia valmistaa ja raaka-aineetkin ovat edullisia, ei niitä silti haluaisi heittää haaskuun. Tämä ohje säilyy meillä varmasti tulevaisuuteenkin. Vinkkaa ihmeessä kommentteihin jos sinulla on muita jouluruokien hävikkiruokaohjeita. Etenkin rosollia tulee usein tehtyä yli tarpeiden. Sitä olemme paistaneet pannulla jossain vaiheessa jouluruokamaratonin loppusuoralla, mutta myös muut vinkit otetaan enemmän kuin mielellään vastaan.

Ilahduttava lampun syttyminen kiilasi lupaamani manteliohjeen edelle kun ajattelin, että jollain toisellakin saattaa olla ylimääräisiä laatikoita jääkaapissaan ja korvissaan perheen huokailut: vieläkö meillä on niitä. Palataan vielä ennen vuodenvaihteen juhlintoja niihin manteleihinkin :)

Mukavaa päivää sinulle!

Anu
 
ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

14 kommenttia:

  1. Kätevää, totta tosiaan. Pitää muistaa ensi vuonna. (Meillä ei yleensä varsinaisesti jää jouluruokaa yli, kun syömme sitä joka aterialla niin kauan kuin jotain vielä on jäljellä. Tänäkin vuonna viimeiset laatikoiden tähteet tuli tuhottua vasta tänään.) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin meilläkin tehdään, että niin kauan syödään kun ruokia on (laatikkojen kohdalla olen tosin joskus tehnyt poikkeuksia kun ne eivät oikein kaikille maistu alunperinkään). Osa nauttii herkuista kaiken sen ajan, osa hiukan jo huokailee ;) Vähän joitakin sortteja kun jalostaa näin loppusuoralla, pääsee tuo huokailijaosasto helpommalla :)

      Poista
  2. Tätä täytyy ehdottomasti harkita, sillä perunalaatikkoa on vielä yksi satsi jääkaapissa! Melkein tästä samantien...;D
    Kinkusta on jäljellä enää rippeet, jotka ei kiinnosta ketään, joten sen puoleen ei tarvitsisi enää keksiä laatikolle mitään lihaa kaveriksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän meni Taina nopsasti tuo puoli litraa perunalaatikkoa ja rieska oli oikeasti tosi hyvää. Imellytys antoi rieskalle vähän makeuttakin, mikä oli hyvä juttu. Melkein harmittaa, ettei ole vielä yhtä puolta litraa perunalaatikkoa käytössä, että saisi tehtyä toisenkin rieskan :) Ensi vuonna täytyy pitää taas mielessä.

      Poista
  3. Kylläpä näyttääkin hyvältä. Perunamuussin jämistä olen tehnyt rieskaa myös, on kyllä niin namia!
    Ihanaa keskiviikkoiltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota minäkin olen suunnitellut Outi, mutta meillä muussit tahtovat mennä aina niin viimeisiä myöten, etten ole saanut vielä testattua sitä versiota. Ensi kerralla täytyy kuoria perunoita muussiinkin tarkoituksella siis isompi määrä :) Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  4. Oi, näyttääpä hyvältä ja kiitos vinkistä. Meillä ei laatikkoa jäänyt, mutta laitan reseptin muistiin tulevaa varten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli! Ohje jää meilläkin elämään. Joku kerta voisi testata tätä porkkanalaatikostakin. Se voisi olla myös aikamoisen herkkua :)

      Poista
  5. Kiitos Anu, tämän reseptin nappaan hyvään talteen ensi joulua
    silmällä pitäen. Lämpöiset rieskat ovat superherkkua, vielä kun
    taikinan tekee perunalaatikosta, niin niiden maku täytyy hipoa
    täydellistä!

    Leppoisaa loppuvuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin rieska on ihanaa. Ja joulun aikaan mikä parasta, rieskan päällä maistuu esimerkiksi kotijuusto, jota ainakin meiltä löytyy joulupöydästä. Täydellistä jouluruokavaraston purkamista siis ;) Mukavia vuoden viimeisiä päiviä Teija sinullekin!

      Poista
  6. Nam, rieskat on niin herkullisia! Meillä olisi vielä lanttulaatikkoa jäljellä ja muutkin ainekset löytyisi heti kaapeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rieska uunissa! 😄 Kiitos vinkistä. ❤

      Poista
    2. Vau, sinähän olit nopea Heidi :) Onnistuiko rieska lanttulaatikosta? Toivottavasti.

      Poista
    3. Onnistui! Mies ainakin kehui. :) Lanttu maistuu tottakai voimakkaana, että siitä täytyy tykätä.

      Poista