lauantai 4. kesäkuuta 2016

Maalausprojekti ja yrtteilyä

Niin on suvivirsi laulettu ja koululaisten kesäloma alkanut. Männyn siitepölyaika alkaa ilmeisesti olla jo voiton puolella ja terassillakin on taas mukavampi olla kun keltainen terassipinnote ei ole enää niin paksu ja aivastuttava. Terassi onkin saanut pari uutta DIY-kalustetta - vai menevätkö tällaiset maalailut diystä, en tiedä.




Ehdin maalata yhden kaapelikelan terassille jo ennen siitepölyaikaa ja sormia on syyhyttänyt maalata vielä toinen varastossa värimuutostaan odottanut. Tällä viikolla uhmasin tuota keltaista taikapölyä ja sateen uhkaa ja maalasin toisenkin. Yllätys, pari tuntia myöhemmin tuli kunnon sadekuuro ja sain kiskoa onneksi jo puolikuivan tekeleeni varaston puolelle. Selvisin säikähdyksellä ja nyt sai pihakeinukin sivupöydän, jolle voi laskea kahvikuppinsa.




Kävin tällä viikolla myös yrtti- ja kukkaostoksilla Liedon Kukka ja Puutarhassa. Kuten joskus jo kerroinkin, on kasvihuoneemme surullisessa kunnossa ja siksi olen istutellut pienen hyötypuutarhani istutuksia eri tavalla kuin aikaisemmin. Haluan, että esimerkiksi napostelupaprika on silmiemme alla, jotta saamme oikeasti itse syödä kypsyneet paprikat. Pihan eläimille en haluaisi näitä herkkuja antaa.

Paprika on ihan hauskan näköinen jo itsessäänkin, mutta istutin sen juurelle vielä pitsilehden, jotta koko komeus menisi enemmän kesäkukkaistutuksesta. Viereen, omaan ruukkuunsa, pääsi minulle uusi tuttavuus, valkosipuliyrtti.







Innostun aina kun näen uusia yrttejä. Tällä kertaa toinen ainakin minulle uusi yrtti oli colayrtti, joka tuoksuu oikeasti, millepä muulle kuin coca colalle. Colayrtti on alla olevassa kuvassa tuo tillin näköinen ja se on kuulemma perinteinen juomayrtti. Suunnittelinkin käyttäväni sitä ainakin makuaineeksi jääveden joukossa.

Esikoinen teki eräänä iltana smoothien, johon hän laittoin hieman myös tätä yrttiä ja se toimi mukavasti. Loppujen lopuksi on kuitenkin vaikea miettiä mikä sopisi colalle makupariksi. Olisiko hyviä ehdotuksia tai ylipäätään ehdotuksia miten sinä käyttäisit sitä? Kyselee ihminen, joka innostuneena hankkii yrtin ja miettii vasta sitten mihin voisi käyttää sitä - eikä ollut edes ensimmäinen kerta... Eräs ystävä ideoi, että colayrtti voisi sopia esim. possunlihan marinadiin. Sitä ajattelin testata jossain vaiheessa.




Sellaisia täällä - mitäs siellä? Oikein paljon onnea kaikille valmistuneille ja lomansa aloittaneille! Tämä lähtee nyt suolaisen piirakan tekoon ja yrittää sivusilmällä pitää vahtia, etteivät uudet istutukset ota osumaa tyttären ja isänsä pesäpallo-ottelussa.

Mukavaa viikonloppua!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

16 kommenttia:

  1. Tuo colayrtti on kyllä minullekin ihan uus tuttavuus enkä ole täälläpäin siihen törmännyt. Mutta jos törmään, niin varmasti ostan ;)
    Minäkin olen himoinnut tuollaista kaapelikelaa pöydäksi, tosin mies ei varmasti ymmärtäisi..
    Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Colayrttiin törmäsin minäkin ensimmäistä kertaa tällä viikolla ja googlaamallakaan en löytänyt aivan valtavasti tietoa siitä, eli ihan uusi juttu taitaa olla.

      Miehet ei aina ihan ymmärrä näitä meidän himotuksia. Eipä tuo meilläkään ollut mikään "no tottakai -juttu", mutta jossain vaiheessa pihaan ilmestyi pari kelaa kaikessa hiljaisuudessa. Mies oli saanut jostain :)

      Poista
  2. Onpa hauska tuo colayrtti, en ole ennen siitä kuullutkaan. Tekis mieli kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että löydät colayrtin jostain sieltä teiltäpäin Johanna. Pidän peukut pystyssä!

      Poista
  3. Colayrtti sopisi hyvin vaniljan ja kirsikoiden kanssa :)
    Ihanaa lauantai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä tosiaan Outi! Tulisipa pian kirsikoita myyntiin... Kiitos kun vinkkasit ja ihanaa sunnuntaita ♥

      Poista
  4. Hihii, mäkin hankin samaisen kolayrtin. En oo kyl viel ehtiny testastailee sitä kauheesti. Hyvältä näyttää sun dfiy maalailut. Mulla on kans yks kaapelikela odottamassa maaalailua, valkoisella olen ajatellut maalata, mut toi musta näyttääkin niin hyvältä sulle, et taidan vaihtaa suunnitelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan, että sulla on ollut sama ostopaikkakin Mari, vai mitä ;) Valkoinen kela olisi varmasti kiva. Siinä ei ehkä näkyisi kaikki pölytkään ihan niin paljoa kuin tässä mustassa... Mutta joo, tykkään itsekin kovasti näistä mustista keloista (pölyineen kaikkineen) :)

      Poista
  5. Nuo kaapelikelapöydät ovat kyllä upeita! Ja yrtti-istutukset kauniita.
    Kolayrtistä en ollut kuullutkaan aiemmin - eikä tule mieleen mitään muita makuyhdistelmiä kuin cola ja sitruuna;)
    Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle ihanaan puutarhaasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo sitruunakin - kiitos Arja! Miltähän mahtaisi maistua, jos tekisi jälkiruuan vaniljarahkasta ja vaahtoutuvasta vaniljakastikkeesta ja maustaisi sen sitruunalla ja colayrtillä... Sitä voisikin kokeilla. Ihana kun tulee hyviä ideoita, kiitos ♥

      Poista
  6. Colayrtti onkin mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Mahtaisiko siitä syntyä hyvä yrttiöljy? Sitä sitten grillatulle possulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS Marika ♥ Hyviä ideoita tulee nyt jo ihan ropisemalla :) Siskon mies kertoi eilen tehneensä raparperichutneytä ja sanoi, että colayrtti voisi toimia siinäkin jos vaihtaisi sen reseptissä olleen inkiväärin tilalle. Ja juuri possun kanssa nautittavaksi oli sekin.

      Poista
  7. Kokisaddiktille tuollainen Colayrtti olisi omiaan, sitä täytyykin lähteä metsästämään. Kokeilisin itsekin juuri kylmään veteeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinunhan pitää sitten ilman muuta löytää colayrtti Tuija, ehdottomasti! Pidän peukut pystyssä, että löytyy.

      Poista
  8. Ihania yrttituttavuuksia! Cola-yrttiä en ole maistanutkaan. Nappaan kyllä heti mukaan kun seuraavan kerran näen! Olen myös todennut, että yrtit täytyy olla siinä silmien alla, jotta niitä tulee käytettyä. Aamupalaleivän päälle täytyy voida hakea tuoretta vaikka yöpuvussa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, että yrttien pitää olla helposti saatavilla. Muuten ne jäävät helposti käyttämättä. Meilläkin hiipparoi tänään yksi smoothien tekijä terassille hakemaan yrttejä. Arvaa vaan, oliko äiti iloinen kun jälkikasvullekin on tullut halu käyttää yrttejä mausteena :)

      Poista