tiistai 7. kesäkuuta 2016

Krabbelur mikä herkku!

Meillä herkuteltiin eilen uudella herkulla, jolle en ole löytänyt suomenkielistä nimeä. Ruotsiksi puhutaan krabbelureista ja jossain blogissa oli päädytty yksinkertaiseen käännökseen: krabbeluurit. Olkoon siis tässäkin niin.




Tyttöjen partiotapahtumassa oli joskus tarjolla Nallin nappeja. Napit ovat löysästä pullataikinasta paistinpannulla avotulen päällä paistettuja "lettusia", jotka paistamisen jälkeen kieriteltiin vielä sokerissa. Todellisia namipaloja kun ne herkuteltiin vielä lämpiminä ja ulkoilmassa. Napit tulevat aina silloin tällöin mieleeni ja kun eilen törmäsin Jennys Matblogg -nimisessä blogissa näihin krabbeluureihin, jotka kaukaisesti muistuttavat noita Nallin nappeja, piti niitä saada heti.






* * * * *
 KRABBELUURIT

1 1/2 dl hienosokeria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tlk leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria (itse laitoin hieman vajaan)
2 munaa
1 1/2 dl maitoa (ehkä jopa ihan tilkkanen enemmänkin)

Sokeria viimeistelysokerointiin.

Sekoita kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja neste sen jälkeen. 

Paista krabbelluurit paistinpannulla reilussa voimäärässä, kolme kerrallaan, kunnes krabbeluurit ovat kauniin kullankeltaisia. Lämpötila kannattaa pitää keskilämmöllä ja paistamisessa olla hyvin tarkkana, sillä nämä tuntuvat ottavan tummahkoa paistopintaa melko helposti kuten joistain kuvistakin näkyy. 

Kaada krabbeluurien kypsymisen aikana ruokalautaselle sokerikerros, jotta voit kieritellä krabbeluurit sokerissa heti paistamisen jälkeen. Muuten sokeri ei enää tartu kiinni. Nauti heti.

* * * * *
Alkuperäinen resepti bongattu Jennys Matbloggista, jossa on muuten huomattavasti kauniimpien krabbelur-kuvien lisäksi aivan ihania reseptejä vaikka ja kuinka. Tack Jenny!





Alkuperäisessä ohjeessa krabbeluureja nautiskeltiin aamiaisella. Brunssille ja toki myös välipalaksi nämä sopisivat minusta myös aivan loistavasti. Krabbeluurit maistuivat ihan sellaisenaan kädestä syötynä, mutta pala vaniljajäätelöä vieressä kruunasi herkun. Miksei vieressä voisi olla jotain hilloakin, johon suupalan voisi dipata. 

Meillä testattiin krabbeluureja iltapalalla ja yritin saada terveellistä vivahdetta hedelmillä. Tuoreet mansikat voisivat kuitenkin sopia näitä meidän hedelmiämme paremmin ja täytyy myöntää, että pelkkä jäätelö olisi ollut ihan riittävä. Ensi kerralla yritän muistaa myös tehdä hieman pienempiä krabbeluureja, näistä tuli hieman liian suuria. 




Pöydässä mietimme vielä mitä krabbeluurit oikein ovat. Ne eivät ole pannukakkuja, eivät pullia, eivätkä munkkeja. Jotain ihan omaa ne selvästi ovat ja jos tiedät jonkun käytössä olevan suomenkielisen nimen näille, niin vinkkaa ihmeessä. Herkullisia ovat kuitenkin, olivatpa mitä tahansa!

Aurinkoa tiistaipäivääsi!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi. 

36 kommenttia:

  1. Oi, mitä herkkuja. Näitä tehdään meillä varmasti. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkuja ovat ja aineksetkin löytyvät yleensä aina kotoa jos makeanhimo iskee yllättäen ;)

      Poista
  2. Olivatpa krabbeluurit mitä tahansa, niin hitsin hyviltä kuulostavat ja näyttävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin just Outi! Mitä sitä suotta määrittelemään herkkujaan - pääasia, että maistuvat hyviltä :D

      Poista
  3. Kiitti ohjeesta ja ideasta 😍 Näitöhän vois mökkiolosuhteissa paistella, kun tuon kaasu-uunin kanssa pelaaminen on vähän arpapeliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuvat varmasti mökillä Tuija ja vaikka nuotiolla kun pitää pannua riittävän kaukana kuumimmista paikoista. Ja sopivat yllärivieraillekin kun tulevat helposti ja nopsasti ja aineksia yleensä on saatavilla.

      Poista
  4. Voi, mitä herkkuja!!! Ovat varmasti herkullisia, olivatpa mitä tahansa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitini paistoi lapsuudessani saman näköisiä herkkupullia, tosin taikina oli vähän kakkutaikinaa muistuttava. Niitä kutsuttiin poossareiksi.
      T. 76 v

      Poista
  5. Kiva idea! Kiitos! Vähän kuin munkkeja mut helpommin, ehkä?

    VastaaPoista
  6. Kiva idea! Kiitos! Vähän kuin munkkeja mut helpommin, ehkä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munkin tapaisia kyllä Katri ja todellakin helpommin. Tekeminen on kuin lettuja paistaisi, kypsyminen vie vain hiukan kauemmin.

      Poista
  7. Nää näyttää niin herkullisilta ja kuullostaa myös. Pakko kokeilla =) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoja ja herkkuja - kahden hoon combo, joka toimii aina Suveliina :)

      Poista
  8. Oijoi! Täydellisiä kesälomaherkutteluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiseen käteen tuore mansikka ja toiseen krabbeluuri, kivat maisemat ja vaikka hiukan kuohuvaa viereen, niin kuulostaa aika täydelliseltä lomavälipalalta :)

      Poista
  9. Olen kerran tehnyt krabbeluureja mutta ainakaan sen reseptin perusteella en ymmärrä niiden suosiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki ei maistu kaikille. Voi kunpa minäkin löytäisin jonkun herkun, joka ei maistuisi :D

      Poista
  10. Voi vitsit mikä resepti, taitaa mennä kokeiluun viikonloppuna mökillä! Nyt kun tässä mielessäni maistelen, niin voisivatko etäisesti olla sukua köyhille ritareille? Nää on tietty parempia, kun taikina on tuoretta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahdoitkohan testata Teija...? Mitä pidit? Nämä ovat enemmän kakku- tai pullamaisia kuin köyhät ritarit, mutta jotain samaa näissä on sen verran, että voivat hyvinkin olla etäistä sukua :)

      Poista
  11. En olekaan koskaan kuullut näistä! Uskon kyllä, että ovat herkullisia kun pelkistä kuvista alkaa kuola valua. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin olivat ihan uusi juttu Heidi. Kuva pisti silmääni kun olen haaveillut niistä Nallin napeista ja siksi lähdin testaamaan, vaikka nämä eivät nappeja olleetkaan :)

      Poista
  12. Taatusti hyviä! Ihan tuntematon herkku minulle.
    Otan ohjeen talteen, joten kiitos siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai ovat sinullekin tuntemattomia Marianna. Ajattelin, että nämä voisivat olla Norjassa tuttu juttu, mutta ilmeisesti ovatkin ruotsalaisten ikioma herkku. Vai ovatkohan sielläkään sen laajemmin tunnettuja... ;) Täytyy selvittää.

      Poista
  13. Nam! Aloin tässä heti miettimään, että mitä aineksi kaapista löytyy.. Kaikkia. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on näissä juuri se ihanuus (tai kauhistus, ihan miten sen haluaa ajatella...), että aineksia on yleensä aina kaapissa. Makeannälkään saa helposti helpotusta Marie :)

      Poista
  14. Ihana, kesäinen pullavinkki! Nappaan ohjeen heti talteen,
    kiitos kun jaoit sen!

    VastaaPoista
  15. Kääk nyt täälläkin halutaan näitä heti!!! Ihan mahtava tuo nimikin, yhtä hullu kuin pumpernikkeli. :) Herkullista päivää ja kiitos tästä, pakko tehdä näitä tällä viikolla. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krabbeluuri on kyllä mahtava nimi. Hei, ajattelepa Tiia jos pitäisi hepsankeikkojen puutarhajuhlat, joissa tarjolla olisi krabbeluureja ja pumpernikkeleitä ja kahvia kukallisista kahvikupeista. Voisi olla aika ihanaa!

      Poista
  16. Näyttääpä hyviltä! Nam! Mäkin haluun!!

    VastaaPoista