maanantai 2. marraskuuta 2015

HAASTE: Throwback Christmas

Joulu alkaa pikku hiljaa hiipiä ajatuksiin. Miru ihanasta Jouluttelua -blogista laittoi jo jonkin aikaa sitten liikkeelle jouluaiheisen haasteen ja muisti sillä minuakin. Kiitos Miru ♥






HAASTE KUULUU NÄIN:
 
Jaa blogissasi kuva/kuvia lapsuutesi joulusta ja kirjoita pieni kuvateksti, tarina, muisto tai perinne joulunvietosta siihen aikaan. Mainitsethan myös vuosiluvun. Haasta mukaan haluamasi määrä bloggareita, joiden tiedät olevan jouluihmisiä. Merkitse postauksesi yllä olevalla haastekuvalla.

Ensimmäinen jouluni, jota ainakin tässä kuvassa vietetään kotonamme. Vuosi on 1971.



Lapsuuteni joulut olivat liikkuvaisia. Meillä oli tapana lähteä liikkeelle jouluaattoaamuna. Kävimme viemässä ensin joulutervehdyksen lähellä asuvalle ystäväperheelle ja jatkoimme siitä Laitilan, Kalannin ja joskus Pyhärannankin hautausmaiden kautta Raumalle mummolaan. 

Viimeinen tieosuus Pyhärannasta Raumalle ajettiin aina vanhaa tietä ja siellä, mutkikkaalla tiellä, ei katulamppujen valaisemalla seudulla, matka joutui bongaillen erilaisia, sen ajan jouluvaloiksi melko suuriakin jouluvaloasetelmia. Aatto vietettiin mummolassa ja illalla ajoimme vielä kotiin, jonne joulupukki oli jättänyt osan paketeistaan.

Näissä kuvissa joulupukin pieni, totiseksi mennyt apulainen on näköjään avannut jo osan omista paketeistaan.





Noihin automatkoihin liittyy paljon muistoja. Noita Nokinenä -kuunnelmat tulivat radiosta tuohon aikaan päivästä ja niitä kuunneltiin. Niin paljon, että sisareni osaa edelleen pitkiä pätkiä ulkoa tarinoista. Oli aika, jolloin nökötimme siskoni kanssa autossa kaikki hautausmaapysähdykset ja haukottelimme pitkästymistämme. Jos hyvin kävi, niin kasetti jätettiin pyörimään autoradioon ja saimme hytkyä (ainakin toisen meistä) lempimusiikin tahdissa. Toisaalta tuli myös aika, jolloin ymmärsin myös noiden pysähdysten arvon. 


Tämä kuva taitaa olla viimeisestä joulustani "perheen ainoana lapsena". Tästä eteenpäin joulut tallentuivat pitkälti kaitafilmille - toki vanhemmiltani olisi löytynyt varmasti valokuviakin.


Eräänä aattona pakkasta oli valtavasti ja automme keskuslukitus ei toiminut. Auton ovet eivät tahtoneet pysyä edes kiinni. Perheen kaikki kolme naista menivät lopulta autoon ja isä kiersi jokaiselta pysähdykseltä matkaa jatkettaessa sulkemassa ulkokautta kaikki ovet. Me laitoimme ovet lukkoon sitä mukaa sisäpuolelta. Viimeinen, se isän oma ovi, oli aina jännittävin; jääkö se kiinni vai ei. Muutenkin oli sellainen olo, että omasta ovestaan piti pitää kaksin käsin kiinni aina pysähdyksen jälkeinen alkumatka, ettei ovi levähtäisi auki.


Siskokset mummolassa otetussa joulukuvassa vuonna 1985.
 
Moni haluaa viettää jouluaaton rauhassa, mutta minulle ensimmäinen ei-liikkuvainen-jouluaatto oli pitkä kuin mikä. Ajat muuttuvat ja nyt nautin näistä jouluista, jotka vietetään meidän kotonamme. Kaikella on aikansa ♥


Tulipa tästä pitkä muistelma. Vanhuusko alkaa joulun lisäksi hiipiä mieleen... Mahtaisivatkohan seuraavat blogit lähteä muistelemaan omia joulujaan:

Keloranta
Fallen For An Old Chair
Onnen hetkiä paratiisissa
Heinässä heiluvassa
Toki haasteen saa napata mukaan kuka tahansa, sinäkin!

 Mukavaa alkanutta marraskuuta! Joko sinulla on joulu mielessä?

Anu


ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

23 kommenttia:

  1. Aivan ihana vastaus haasteeseen Anu!! Mahtava muistelo ♥ ♥ Kiitos kun lähdit mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun laitoit haasteen kiertämään ja että haastoit minutkin! Tätä oli kiva tehdä ja pysähtyä hetkeksi muistelemaan menneitä - vaikka se hiukan kestikin. Mahdetaankohan huomenna nähdä siellä teidän herkkukaupassa?

      Poista
    2. Mä just tänään mietin, että mahdatkohan olla tulossa! Siellä nähdään siis! :):)

      Poista
  2. Mä en kestä :)! Ihania kuvia! Juuri katselin jokin aika sitten mun vanhoja joulukuvia :) hahah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan vitsit. Jos sulla on kuvat jossain hollilla edelleen, niin nappaa ihmeessä tästä haaste mukaasi. Olisi tosi kiva nähdä joulukuviasi! Haastepallo lähtee än-yy-tee-NYT - nappaathan kopin S :)

      Poista
  3. Ihana postaus!<3 Mullakin on tämä sama työn alla, ja laitoitpas riman niin korkealle!;D Kyllä mun mielestä on ihan pakkokin jo hieman joulua miettiä, eihän marraskuuta muuten jaksa.;D Kivaa viikkoa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on pointtia Taina, että jouluajatukset helpottavat marraskuuta ;) Ja höpöhöpö mitään rimajutskia. Kiva nähdä sinunkin muistelot!

      Poista
  4. Mummo ja mummolan joulut <3 Ihan tippa tuli linssiin, ku jäin muistelemaan lapsuuden jouluja :)

    T. Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä Maarit, paljon muistoja ♥ Ja mummon karjalanpiirakat... Kiva kun jätit kommentin ♥

      Poista
  5. Ihania joulukuvia ja muistoja <3 Lapsuuden jouluina me olimme jouluaaton perheen kesken, mummi tuli meille ja jäi aina yökylään. Se oli ihanaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä Outi, tärkeitä ovat lapsuuden pyhät ja juuri tuollaiset perinteet kuin teilläkin on ollut tekevät ihania muistoja. Ei sen tarvitse niin suurta ja ihmeellistä olla.

      Poista
  6. Hauska haaste ja mukavia muistoja lapsuudesta.Ihania kuvia! Joulua täällä jo hiukan mietitään, jos ensin vietetään isänpäivä ja sen jälkeen aloitetaan joulun odottelu. Mukavaa marraskuuta! Kaisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä soi eilen molempien tyttöjen huoneista joululaulut niin pitkän kaavan mukaan, että isänpäiväkin taidetaan viettää tänä vuonna jouluhuuruissa ;) Mukavaa marraskuuta sinullekin Kaisa ♥

      Poista
  7. Ihania kuvia ja muistoja! :)
    Täällä jo fiilistellään joulua - ekat joulutortut paistettu ja maistettu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, sinä olet jo niin pitkällä Pia! Ekat joulutortut ovat aina ihan omaa luokkaansa. Ei kerrota kenellekään, mutta minä otin eilen illalla pienen lasillisen joulustressinlievitysportviiniäni. Ihan vain testatakseni onko avatun pullon sisältö vielä kunnossa ja siinä mielessä ennakkona, ettei stressiä pääsekään tulemaan ;) Kunnossa oli.

      Poista
  8. Ihania kuvia. Tuo kuva jossa olet kuusen edessä paketti kädessä, niin siitä tunnistaa sinut jo jotenkin. Ja vuoden -85 kuvassa oot jo ihan itsesi näköinen (ihana kasari-look)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai tunnistit sinä minut tonttuasuisena pikkuneitinä Saija :) Ja juu, sekä seitkytluvun, että kasarin muoti on ollut NIIIIIN ihanaa... Ja tietäisitpä miten tarkasti sekä silmälasit tummennuksineen että nuo vaatteet on valittu ;)

      Poista
  9. Ihania kuvia ja muistoja lapsuutesi jouluista! Mainio tuo kuva sinusta ja Riikasta :)
    Nyt tuli ikävä mummolassa vietettyjä jouluja...
    Kiitos haasteesta, otan sen mieluusti vastaan.
    Mukavaa marraskuun alkua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih juu, Riikka on saatu hetkeksi paikoilleen, mutta silmät tähyävät jo tekemisissä eteenpäin ;) Haikeus iski minullekin kun katsoin isovanhempia näistä kuvista: mammaa, mummoa ja pappaakin. Kiva kun otat haasteen vastaan ja pääsen kuulemaan ja katsomaan sinunkin joulumuisteloitasi Teija!

      Poista
  10. Kiitos haasteesta! Pitääpä äipältä kaivella muutama kuvanen :) Nää 70-luvun kuvat on niin ihanan nostalgisia... itsekin oon nippanappa 70-luvun tyttöjä :) Nähään illalla! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiitellä Teija! Kiva päästä kurkkaamaan sinunkin muistojasi. Nostalgiaa löytyy tosiaan, oikeat kynttilät kuusessa ja kaikkea. Illalla nähdään!

      Poista
  11. Kiitos haasteesta! Olit juurikin mielessä ja haasteesi, johon ehdottomasti tartun. Eilinen joulufiilistely antoi kyllä sellaisen jouluruiskeen, että miten tässä sitä nyt ollenkaan malttaa jouluun asti =D Teijaa kompaten niin täytyykin käydä porukoilla läpi vanhoja albumeja. Itselläni on toki jonkin verran lapsuudesta kuvia, mutta varhaisimmat joulukuvat saattaa kyllä löytyä vanhempien kätköistä. Oli kiva nähdä illalla <3

    VastaaPoista