tiistai 2. kesäkuuta 2015

Lähiruokaa treffeillä

Joskus ennenkin on tainnut olla puhetta siitä, miten helposti ruuanlaitossa ja kauppaostoksissa urautuu vanhoille urille; ajaa auton marketin pihassa samalle osalle parkkialuetta kuin aina ennenkin, ostaa tutut raaka-aineet, valmistaa tutut, kaikille (tai ainakin lapsille) hyvin maistuvat arkiruuat ja porskuttaa seuraavaan päivään. Vai onko teilläkin näin?


Chilejä jokaiselle esteetikon silmälle ja kulinaristin suulle sopivina Heinän Puutarhalta.


Minulla on ja tarvitsen aina välillä pieniä herätyksiä, jotta saan kelkkani käännettyä. Siksi olinkin iloinen kun pääsin mukaan kurkkaamaan, vähän kuin kolmanneksi pyöräksi, Keskon ruokakauppiailleen ja paikallisille lähiruokatuottajille järjestämille treffeille.


Riihipuodin taivaallisen pehmeään ohrapuuroon ihastuin niin paljon, että meillä syötiin sitä vielä samaisena iltana kotonakin. Maito kiehautetaan, ohrahiutaleet sekoitetaan sekaan ja annetaan hautua kannen alla 20 minuuttia. Nam.


Keskon lähiruokatreffien tavoitteena on parantaa paikallisten tuotteiden tarjontaa alueen K-ruokakaupoissa ja sitä kautta tukea myös suomalaista työtä. Yksi tavoite on myös lisätä yhteistyötä tuottajien ja kauppiaiden välillä, verkostoitua. Meille kuluttajille tuo tarkoittaa siis tietysti lisää puhdasta, sydämellä tuotettua ruokaa omankin lähiruokakaupan hyllyille.


Raikastamon reippaan näköisissä pakkauksissa oleviin luomumehuihin ei ole lisätty sokeria tai makeutusaineita eikä säilöntäainetta. Yhtään lisää sokeria en kaivannutkaan mehuihin, vaan ne maistuivat juuri tuollaisina. Näitä pillimehuja meillä on ollut myös kotona ja sama mielipide on lapsillakin. Monet lasten pillimehut ovatkin aivan liian makeita, jopa lasten mielestä.

Leipomo Veraisen koululaisten makuun kehittämä ruismallasleipä. Tässä kohtaa makuni kohtaa koululaisten maun, leipä oli todella maukasta.


Ostan mielelläni ruokaa, joka on kasvatettu puhtaasti ja lähellä. Kuitenkin ajatus siitä, että haen kananmunat sieltä, kasvikset täältä ja lihat tuolta ei ikävä kyllä toimi ainakaan meidän arjessamme. Tuossa kohdassa valitsen arvomaailmaa helpomman tien ja haen kaikki yhdestä ja samasta paikasta. Onneksi koko ajan ollaan kuitenkin menossa siihen suuntaan, että noita valintoja ei tarvitse tehdä aivan niin paljon.


Myssytilan rypsiöljyn maku on aivan omaa luokkaansa. Hernerouhe menee testaukseen kun teen seuraavan kerran kasvispihvejä.


Naantalin kylpylään oli kokoontunut paljon lähituottajia. Tutkimme yhdessä Tohkeissaan-blogin Katrin ja Onnen hetkiä paratiisissa -blogin Teijan kanssa ihania herkkupöytiä ja maistelimme, saimme valtavasti inspiraatiota ja teimme uusia löytöjä omaankin ruokakaappiin lähimmästä K-kaupasta ostettavaksi. Oli mahtavaa kuulla, että K-ruokakaupoissa ei olla sidottuja tiukkaan ketjuvalikoimaan, vaan kauppias voi itse päättää mitä valikoimaansa haluaa. Siksi asiakkaidenkin toiveita voidaan ottaa helpommin huomioon ja jos kaipaat lähikauppaasi jotain lähituottajalta, kannattaa rohkeasti pyytää. Itse asiassa tästä minulla on kokemustakin; vinkkasin ruokakauppiaalle itselleni mieluisasta tuotteesta ja seuraavalla viikolla tuote oli jo kaupan hyllyillä. Toimii!


Näistä Hamppufarmin tuotteista kuulette vielä lisää, sillä joku on aivan  k - o - u - k - u - s - s - a.

Juustosuu nautti Ålands Mejerietin ja Jokioisten Kartanon meijerin juustoista ja Anttilan tilan herukkainen kuohujuoma on oiva holiton vaihtoehto kesän juhlahetkiin.


Mutta siis niin, aamupäivä toi valtavasti tietoa (ainakin minulle) uusista tuotteista ja inspiraatiota. Kiinnostaako sinua kuulla löydöistäni? Viime viikonloppuna herkuttelimme mm. niin ihanalla uudella löydöllä, ettei paremmasta väliä eli mieluista jaettavaa olisi.

Tällaisia pienimuotoisia messuja tarvittaisiin meille kaikille kuluttajille, sillä kuka onkaan parempi lähettiläs tuotteelleen kuin tuottaja itse tai hänen kouluttamansa asiantuntija, joka tietää mihin kaikkeen omasta tuotteesta on, miten sitä käytetään ja mihin kaikkeen sitä voi käyttää. Hyvää tuote ei aina ota ruokakaupassa silmiin, kun valikoimaa on paljon ja vaikka pakkauksen näkisikin, ei aina tiedä mikä kyseinen tuote on, tai miten tuotetta voisi käyttää. Hyvä esimerkki oli mm. paimiolaisen HunajaHuoneen chilihunaja; kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta mihin käyttäisin. Vinkki tuli heti: grillatun possunlihan tai vaikka lämpimät kasviset voi valella tällä hunajalla kypsennyksen lopuksi. Niinpä tietysti. Oli hauska myös huomata, että seuraavalla maitokauppakerralla tuotehyllyjä katsoi taas erilaisin silmin. Uusia tuttavuuksia etsien. Kelkka kääntyi taas pienen asteen.

Mukavaa tiistai-iltaa sinulle! Ja pahoittelut kuvien onnettomasta laadusta. Kamerallani ja minulla ei oikein synkannut tuona aamupäivänä.

Anu

* Postaus on tehty yhteistyössä Ruokakeskon ja Ruokatiedon kanssa *

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

10 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kuvia olet Lähiruokatreffeiltä napsinutkaan! Noita tuotteita kun katselee, niin vesi herahtaa oitis kielelle. Oli kiva päästä maistelemaan lähellä, puhtaista raaka-aineista tehtyjä ruokatuotteita, niissä on jotenkin niin aito maku. Ja mukava oli myös päästä jututtamaan lähituottajia, he tekevät työtään suurella sydämellä itseään säästämättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija! Tuo on niin totta. Ihan mahtavaa on myös se, että kun olen lähipiirissä kertonut treffeillä kokemistani innostumisista ja löydöistäni ja on tullut puhetta mistä ko. tuotteita voi ostaa, voi oikeasti kertoa jonkun paikan. Tuotteiden löytämisen ja ostamisen helppous tulevat varmasti kasvattamaan lähiruuan menekkiä. Toivottavasti ainakin!

      Poista
  2. Kyllä, tähän perus makaronilaatikko/jauhelihakeitto/kalapuikko listaan tarvittaisiin meillä muutosta. Nuo luomupillimehut ovat muuten hyvän makuisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta Sanna! Vaihtelua kaivataan. Ja siitä huolimatta sitä huomaa, että oma pää junnaa samaa ympyrää kun miettii mitä tehtäisiin. Piltsarit olivat minustakin hyvän makuisia, samoin saman firman appelsiini- ja omenatuoremehut. Oikean mehun maistaa ♥

      Poista
  3. Heinän puutarha on ihan meidän hoodeilla ja olin jo menossa sinne viime viikolla kamera kainalossa, mutta enpäs sitten ehtinytkään.. Pitää korjata tilanne piakkoin. Isäntä himoitsee sieltä chilimaustekurkkuja, sinappia yms.
    Ja kiinnostaa todellakin kuulla lisää, mitä löytöjä teit! Toi ohrapuurokin kuulostaa niiiiin herkulta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoijoi, chilimaustekurkut kuulostavat tosi hyviltä Miru! Täytyy ehkä lisätä Heinän puutarha retkilistalle kun lähdetään ajelemaan sinne teidän suunnille. Ohrapuuro on todella hyvää ja ihanan helppoa kun se hautuu itsekseen. Tänään juuri esikoinen pyysi, että voitaisiinko nyt lomalla syödä jatkuvasti sitä puuroa aamiaiseksi kun se on niin hyvää. Oman omppuhillon kanssa puuro oikeasti maistuikin melkoiselta herkulta :)

      Poista
  4. No höpö, eikä ole huonoja kuvia! Kivasti olet kuvannut laajempia kulmia, huomasin että minulla on taas hyvin lähiotoksia.. :) kiva kirjoitus, tosi hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri treffiseurasta! Oli kiva kierrellä yhdessä esittelypisteillä ja tehdä löytöjä. Sinä ehditkin jo vinkata yhdestä päivän ihanimmista herkusta :)

      Poista
  5. Lähiruoka rules! Itsekin koetan napata kauppakoriin mahdollisuuksien mukaan lähellä tuotettua. Ja nyt kesäaikaan se on melko helppoakin, sen kuin marsii lähimmälle torille vaan :)

    Alkukesän iloja sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin rules, samaa mieltä Teija :) Kesätorilla on helppo mennä sekaisin kun tuntuu, että kainaloon voisi napsia melkein kaikkea.

      Poista