tiistai 6. tammikuuta 2015

Pyykkietikkaa pyykeille ja pöpöille

Joululoman lepäilyt ovat tehneet tehtävänsä. Tarmoa on riittänyt hieman normaalia suurempiinkin järjestelyihin, samalla kun joulua on laitettu pakettiin ja koti riisuttu joulun koristeista. Tuon tarmon seurauksena tämän postauksen kuvat on saatu kuvattua huoneesta, jossa tarvittiin lähes lumilapiota, jotta se saatiin edes jonkinlaiseen kuntoon. Kodinhoitohuoneestamme siis, jossa edelleen on tuo apulaisen paikka vapaana...


Pyykkietikka on aine, joka osui (ei kirjaimellisesti kuitenkaan, onneksi) silmääni ensimmäisen kerran viime syksynä. Luin siitä ensin Teijan Onnen hetkiä paratiisissa -blogista ja sen jälkeen ystävä kertoi vielä lisää omia kokemuksiaan siitä. Ensikohtaamisemme jälkeen pulloja on mennyt jo muutama ja tällä viikolla pyykkietikkaa käyttäessäni ajattelin, että laitan hyvän kiertämään ja vinkkaan etikasta täällä blogin puolellakin, jos tuo tuote on jollekin toisellekin vieras.


Pyykkietikkaa käytetätään pyykkiä pestessä huuhteluaineen tapaan, huuhteluaineen sijasta, pari - kolme ruokalusikallista koneelliseen. Se tekee pyykistä pehmeää ja antaa sille puhtaan, raikkaan tuoksun. Myös mustalle pyykille, jota on välillä vaikea saada raikkaan tuoksuiseksi. Pyykkietikan luvataan myös poistavan tekstiileistä pesuainejäämiä ja kirkastavan värejä. Tuota värien kirkastumista en ole meidän vaatteissamme huomannut, mutta sen huomasin, että eräästä Marimekon yöpaidastani hävisi ikävä tuoksu, joka siihen oli tullut jo heti alkuaikoina parin lämpimämmän yön jälkeen. Tuohon ei niin hyvään tuoksuun ei tätä ennen ollut pystynyt mikään pesu- tai huuhteluaine.

Pyykkietikka puhdistaa jokaisella käyttökerralla myös pesukonetta. Muutenkin etikka on ekologinen ja antiseptinen aine, joka soveltuu myös moneen puhdistamiseen ja siivoamiseen. Pyykkietikka on tässä käytössäkin tavallista etikkaa miellyttävämpää, sillä vaikka etikan tuoksu häviää molemmissa tapauksissa kuivuttuaan, jää pyykkietikasta mukavan raikas tuoksu. Oma suosikkini on teeltä tuoksuva pyykkietikka.


Etikan käyttämisessä siivoamisessa on hieman sama riski kuin taikasienessä; mopo meinaa väkisinkin karata käsistä, kun puhdasta ja kirkasta tulee helpolla. Esimerkiksi kylpyhuoneen laattoihin ei kannata käyttää laimentamatonta etikkaa, vaan tuo ikiaikainen ihmeaine kannattaa laimentaa vedellä, etteivät laattasaumat kärsi. Samaisella laimennetulla versiolla olen saanut superhelposti puhtaaksi myös lieden takaisen välitilan lasin rasvaroiskeista, rosteriset keittiökoneet ja altaat, lasipinnat, peilit, laatat... WC:n siivoamisessa se on aivan omiaan, desinfioihan etikka. Mutta tosiaan, kannattaa testata ensin sellaiselle pinnalle, joka ei näy, jotta ei käy vanhanaikaisesti. Lisää vinkkeja etikalla siivoamisesta löydät täältä klik. Toivottavasti etikasta tai pyykkietikasta tulee teille samanlaista siivousinspiraatiota kuin minullekin.

Mukavaa loppiaisiltaa sinulle! Huomenna alkaakin sitten arki pitkän tauon jälkeen. Saa nähdä miten tämä porukka saadaan aamulla liikkeelle.

EDIT 13.1. // Sain tämän hetkisen jälleenmyyjälistan maahantuojalta ja se löytyy tämän pakkaslyhty-postauksen lopusta, klik. Toivottavasti löydät listasta jonkin paikan kotisi läheltä jos kiinnostuit pyykkietikasta. 

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

30 kommenttia:

  1. Tuo minulle ainakin uusittavuus, normaali etikka taas hyvinkin tuttu joulusiivouksesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on sitten ollut säihkyvän kirkas joulu jos etikka on ollut kovassa käytössä joulusiivouksessa Sanna ;) En tiedä miksi en ollut ymmärtänyt ihan tavallisenkin etikan hienoutta siivoiluissa. Ihan mahtiaine sekin.

      Poista
  2. Hei tosi hyvä vinkki ja otan heti käyttöön, mutta mistä tuota pyykkietikkaa saa ostaa?En ole nimittäin moiseen törmännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ostanut omani Turun Serafiinista (sisustusliikkeestä). Huomasin eilen kysymyksesi ja laitoin heti viestiä maahantuojan FB-sivun kautta, mutta en ole saanut vielä vastausta. Seuraile tätä postausta - laitan tänne tietoja heti kun saan niitä. Toivottavasti vastaavat pian :)

      Poista
  3. Mäkin oon aivan hurahtanut pyykkietikkaan! Voi todella suositella! Ja teen tuoksuisena just :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, toinen pyykkietikkahurahtanut ;) Kuten kuvasta näkyikin on oma pulloni taas lopussa ja täytyy käydä täydennysostoksilla. Laventelin tuoksukin oli kiva, mutta tuo tee minustakin vielä parempi. Sama maku Teija!

      Poista
  4. Loistavan kuuloinen aine, pitääkin testata. Ihana pullo, näyttää vanhalta taskumatilta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, vanhan taskumatin pohjaltakin voi tosiaan löytää jotain etikkaista Kati ;) Mutta jep, suosittelen testaamaan tätä. On tosi monipuolinen ja tehokas aine.

      Poista
  5. Tämä on uusi tuttavuus - ihanat vinkit. Laitatko vinkin, mistä tätä ihanuutta saa hankittua?
    Tuo kodinhoitohuoneen kaapissa oleva kirjoitus on ihana :)
    Meillä huushollissa kodinhoitohuone on jotenkin muodostunut minun valtakunnaksi, johon eivät muut halua kajota.
    Reipasta alkavaa työviikkoa - onneksi ollaan jo puolessa matkassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan Anu tosiaan vinkkejä ostopaikoista kun saan tietoa niistä. Turun Serafiinista löytyy ainakin, mutta kyselin maahantuojalta nettikauppoja ja muutamia muita jälleenmyyjiä ympäri Suomen. Jää kuulolle, niin saat lisäinfoa. Kodinhoitohuone on jotenkin tullut meilläkin minun valtakunnakseni - ei ehkä kuitenkaan omasta toiveestani. Rekryilmo apuvoimista on laitettu jo jonkin aikaa sitten, mutta innokkaita apulaisia ei ole ilmaantunut ;) Mukavaa viikkoa sinnekin - voiton puolella ollaan jo!

      Poista
  6. Kiva ja ihan uusi vinkki, mutta samaa kyselen kuin muut, että mistä tätä pyykkietikkaa saa hankittua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva, että innostuit sinäkin. Harmi vain, etten osaa tässä vaiheessa vinkata muuta kuin tuon Turun Serafiinin http://serafiini.fi/ (joka tosin on ihana paikka muutenkin kuin vain pyykkietikan ostamiseen). Jää sinäkin kuulolle, niin laitan tietoja heti kun toivottavasti saan niitä maahantuojalta.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Nappaa Johanna ihmeessä pullo mukaasi jos jossain näet! Uskon, että tykkäät.

      Poista
  8. Tuo Mayn kori on kyllä niiiin kaunis!! En vaan tiedä yhtään minne laittaisin sen, siksi en olekaan sellaista vielä viiitsinyt ostaa!! Hmm, ehkä sen voisi laittaa vessaan pulvereille,yms

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti mieluisa on mayn kori minullekin S :) En ole vielä osannut päättää pidänkö siitä enemmän kodinhoitohuoneessa vai keittiössä, jossa se on ollut meillä tiskiaineen, -harjan ja keittiösuihkeen kotipesänä. Haavelistalla on myös se suurempi kori lehdille...

      Poista
  9. Hih! Kiva, että etikka on koukuttanut sinutkin Anu! Ihan mainio puhdistusaine,
    jonka ihana tuoksu on vailla vertaa. Täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla
    teen tuoksua, tykkäisin siitä varmasti.

    Energiaa arkeen koko porukalle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ollaan samanlaisia etikkaihmisiä Teija ;) Uskon, että tykkäät varmasti tuosta teen tuoksusta. Kokeile ihmeessä! Pirtsakkaa viikon jatkoa teillekin ♥

      Poista
  10. Kiitos ajankohtaisesta vinkistä. Nyt todellakin tekee mieli siivota vähän siellä ja täällä. Pois pois vanhan vuoden tomut ja pölyt! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun jälkeen iskee tosiaan monesti tällainen siivouspuuska. Johtuneeko juuri tuosta, että uudelle vuodelle pitää saada uudet, ikiomat tomut ja pölyt ;)

      Poista
  11. Kylläpä teidän kodinhoitohuoneessa on kivoja juttuja, niin kuin nuo pilvitaulut ja teksti.:) Ihan uusi tuttavuus on mulle tuo etikka ja menee varmasti kokeiluun, sillä varsinkin tumma pyykki tuppaa haisemaan ummehtuneelle sisällä kuivattessa. Meillä on kuivausrumpu kyllä, mutta käytän sitä todella harvoin...En vaan jostain syystä tykkää käyttää sitä. Outo minä.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina :) Pilvitaulut ovat harvemmin näkyvissä korkeiden vaatekasojen ja muun tavaran takaa ja nyt oli hyvä ottaa nopsaan kuva kun ne kerrankin olivat nähtävillä. Suosittelen tosiaan testaamaan tuota pyykkietikkaa. On tosi koukuttava aine ja tehokas hajujen poistaja. Enkä halua kyllä minäkään käyttää kuivausrumpua ihan kaiken pyykin kuivaamiseen. Miehen työpaidat ja sukat sekä liinavaatteet meillä kuivataan siellä, mutta kaikki yhtään "parempi" pyykki menee vanhanaikaisesti narulle - eli ilmeisesti meitä on sitten ainakin kaksi outoa ;)

      Poista
  12. Kiitos tosi hyvästä vinkistä. Mistähän tuota pyykkietikkaa saisi ostaa? Mielelläni kokeilisin. Energiaa arkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä Kati! Teinpä hölmösti kun en hoksannut etukäteen selvittää mistä tuota pyykkietikkaa saa muualta kuin täältä meidän Turun Serafiinista. Sinäkään kun et taida olla Turun suunnalta. Mutta pysyhän kuulolla, niin tietoa tulee heti kun saan sitä. Pirteää viikkoa sinullekin!

      Poista
  13. Oho, pyykkietikka erikseen on ihan uusi tuttavuus. Kiinnostaa! "Tavallista" etikkaa olen käyttänyt, toimii hyvin esimerkiksi treeni- ja muiden teknisten vaatteiden huuhteluaineen kun tavallista huuhtaria ei saa käyttää. Säilyttää tekniset ominaisuudet ja poistaa tunkkaisuuden ja hien hajun. :) Myös tosiaan kaakelisaumojen pesuun olen käyttänyt (noh, kerran) ja meni ehkä liian laimeaksi kun ei oikein tulosta tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hassua, kun tavallisen perusetikan tekijät eivät mainosta tätä huuhtelu(/siivous)aineena käyttämisen mahdollisuutta enemmän. Minulle jo se oli uutta tietoa ennen pyykkietikan löytymistä. Pyykkietikan jälkeen löysin tiedon, että tavallistakin etikkaa voi käyttää samaan tarkoitukseen. Tekniset vaatteet ovat joskus hajupuolen lisäksi aika sähköisiäkin, joten hyvä tietää, että etikka sopii niihinkin. Mutta hei, sinulle Sonja pystyn vinkkaamaan tuon Serafiinin kun olet näiltä seuduilta ;) Sieltä löytyy jos haluat testailla mukavamman tuoksuista etikkaa.

      Poista
  14. Tuo pyykkietikka on minulta mennyt ihan ohi, mutta kuulostaa kyllä niin hyvältä, että on ihan pakko kokeilla! Marseillesaippua on tuttu saippua, mutta en tiennyt noista lastuista mitään - olen käyttänyt vain palasaippuaa mokkavaatteiden ja hansikkaiden puhdistukseen. Mutta noitakin täytyy kokeilla, kun koneeseenkin voi laittaa!
    Kiitos vinkeistä - nämä ovat tosi hyödyllisiä - ja aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos koet hyödyllisiksi Lady! Olen täysin koukuttunut tähän pyykkietikkaan ja saippualastujen kanssa nuuhkin ihanan, lempeän tuoksuisia pyykkejä hyvällä mielellä. Luonnollisuus on iso plussa näissä. Ihanaa viikonloppua sinulle ♥

      Poista
  15. Täällä myös yksi pyykkietikkafani! Huomaa kyllä eron heti kun pesee ilman etikkaa, pyykki haisee aivan hirveältä..

    Monet olivat kyselleet mistä näitä saa, omani tilasin täältä:

    http://www.herkkumurena.fi/category/77/pyykkietikka


    Tuoksuja oli jossain vaiheessa lisääkin mitä nyt näyttää olevan, itselläni käytössä pioni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa hengenheimolainen! Kiva kuulla, että on muitakin koukuttuneita :) Tuo pioni onkin aivan ihana tuoksu, se tuoksuu ihan oikeasti pionin kukilta. Olen edelleen täysin koukussa pyykkietikkaan, sekä siivousaineena että pyykin "huuhteluaineena" ja olen ihan hukassa jos pullo on päässyt tyhjäksi.

      Murenassa näitä tuotteita tuntuu olevankin hyvin tarjolla. Myös Le Pere Pelletierin Facebook-sivulla on nykyisin jälleenmyyjälista, josta näkee mistä näitä koukutusaineita voi hankkia :)

      Poista