tiistai 13. tammikuuta 2015

Pakkaslyhty

Olen niin iloinen kun lumirakentaminen ei ole enää kiinni lämpömittarin lukemista. Tuon kun olisi tiennyt jo lapsena...


Tänään ulkopuuhien ajoitukset eivät menneet aivan putkeen. Töiden jälkeen aloin kiireesti kolata pihaa. Yöllä oli satanut reippaasti lunta ja kolattavaa riitti. Nuoskalumi painoi, eikä olisi millään tahtonut irrota kolasta. No, tulipahan päivän reippailut tehtyä. Nyt illalla kun selvisin uudelleen ulos ajatuksenani rakentaa etupihalle lumilyhty, oli lämpötila mennyt jo sen pienen, ratkaisevan askeleen pakkasen puolelle, eikä palloja tahtonut syntyä käsissä.


Mutta kuten sanottu: onneksi ei haittaa. Viime talvena jo kerroinkin kuopuksemme hoitotädin vinkistä rakentaa pakkaslumesta lumitiiliä. Niinpä hain sisältä pappajugurttiämpärin ja aloin tehdä sen avulla lumitiiliä. Lunta pakataan siis vain tiiviisti haluttuun astiaan ja tiili napautetaan ulos ämpäristä. Lumilyhty syntyi hetkessä. Siellä se nyt loistaa etupihallamme. Toivottavasti jonkin aikaakin, vaikka sää tuntuu tänä talvena ainakin täällä meidän kolkassamme vaihtelevan aivan hurjasti isoista pakkaskeleistä vesisateisiin.


Edelliseen postaukseen liittyen vielä hiukan lisätietoa. Pyykkietikka herätti sen verran kiinnostusta ja kyselyitä ostopaikoista, että otin yhteyttä maahantuojaan ja sain listan pyykkietikan jälleenmyyjistä. Tässä lista sinullekin. Toivottavasti joku näistä paikoista on lähellä sinua jos olit kiinnostunut itsekin testaamaan.

Västerskog (Sipoo) http://www.leipomokahvilanavetta.fi/
Joensuu http://www.sarustiikka.fi/
Kauniainen http://hali.fi/
Lappeenranta http://www.sisustuskk.com/
Haapavesi http://www.kauniskotiwilhelmiina.net/
Espoo http://www.hollyanna.fi/
Helsinki http://maisonet.fi/
Tuusula http://www.sisustusbella.fi/
Ruona-Kuortane http://www.sisustuskatariina.com/
Porvoo http://www.vanillehome.fi/
Hyvinkää http://www.villasandra.fi/
Kausala http://www.amalianolohuone.fi
Rauma http://www.kodinonni.net/
Nokia http://www.eveliinantalo.fi/
Kouvola http://sisustusliikedreams.fi/
Uusikaupunki http://www.siivosenkukkapirtti.fi/
Espoo http://www.oliva.fi/
Sastamala http://www.rosalin.fi/
Turku www.serafiini.fi

Historia näyttää toistavan itseään. Linkittäessäni tuota viime vuoden pakkaslumipostausta tähän huomasin, että se oli kirjoitettu jotakuinkin samaan aikaan viime tammikuussa. En minä mitenkään tapojeni orja ole selvästikään...

Mukavaa viikon jatkoa ♥

Anu


18 kommenttia:

  1. Onpas mukavan näköinen tuo lyhty.
    Kiitos <3 pyykkietikkaa myyvistä puodeista. Suuntaan lähipäivinä ostoksille.
    Ihanaa, että lunta sataa - lumitöistä huolimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös ja ihanaa kun lumilyhtyjä voi tehdä juuri silloin kun inspiraatio iskee :) Kiva jos löysit jonkin pyykkietikkapaikan läheltäsi. Kerrohan täälläkin sitten mitä pidit tuosta aineesta. Ja niinpä, ihanaa minustakin että on lunta!

      Poista
  2. Kiva lyhty! Riittääkö siis, että pakkaslumen taputtelee tiukasti purkkiin? Meillä on pojat suojasäällä joskus rakentaneet linnoja käyttäen apuna isoja muovilaatikoita. Saa hyviä lumiharkkoja!
    Hyvä, että laitoit tuon listan. Olisinkin sulta kohta kysellyt ostopaikkaa, sillä olen jo parista kaupasta tuota etsinyt, mutta kas, sitä ei saakaan Prismasta!;D Näköjään on ajettava Kausalaan, mutta taidanpa ottaa tuon ohjelmaan, tulee samalla lähimatkailua.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin juuri Taina. Eli mitä kovempi pakkanen on (ja lumi siis "kuivempaa"), sitä tiiviimpään lumi pitää painaa astiaan. Tytön hoitopaikassa rakensivat pakkaslumesta lumilinnaa juuri isojen lihalaatikoiden avulla ja lapset kävivät lumen pakkaamisen välillä jaloilla polkemalla tiivistämässä sitä. Nuo pappajuggeämpärit ovat niin pieniä, että niissä riitti kun painoi käsillä lumen todella tiiviiksi. Toivottavasti löydät sinäkin pyykkietikkaa - ja muista kertoa mitä pidit siitä. Mielenkiintoista kuulla tuleeko muita koukuttuneita :)

      Poista
  3. No, empäs ole tälläisestä koskaan ennen kuullutkaan! Hauska ja minusta ihan uskomaton juttu. Miten se lumittiili oikein voi pysyä kasassa? Pitäisi kokeilla.... Kaunis lyhty ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä Krisse! Totta se on, vaikka uskomattomalta kuulostaakin :) ps. Enpä uskonut minäkään ennen kuin olin itse testannut...

      Poista
  4. Ihana lyhty <3 "Lumikakkusi" ovat onnistuneet täydellisesti.
    Lumessa taitaa olla juuri nyt sopivat koostumus lyhtyjen
    väsäämiseen. Pitääpä pruuvata itsekin.

    Kivaa pikkulauantaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija! Varsinaisia kakkusia tosiaan :) Mutta arvaapa oliko tuo lyhty enää saman näköinen aamulla. Käsittämättömällä vauhdilla lumi tuntuu sulavan vaikka plussa-asteita ei ole kuin muutama.

      Poista
  5. Komea lyhty ja simppeli! Kiva kun jaksat puuhata :)
    Ja tosi kiva, että kokosit jälleenmyyjät, minultakin on kyselty, että mistä ... Nyt voin sanoa että katsos Anun blogista :) Onpas hauska yhteensattuma tuo postausajankohta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Lumilyhdyt ovat yksi talvi"perinteistäni". Ne ovat minusta niin kauniita, että jos lunta vain tulee, niin lyhtyjä täytyy selvitä rakentelemaan pihalle. Kiva kuulla, että sinullekin on hyötyä tuosta listasta :)

      Poista
  6. Mä väänsin tänään suojalumesta lumilyhdyn. Kynttilä oli siellä vissiin 2minuuttia kun koko lyhty sortu kun oli menny niin paljon plussan puolelle että pallot oli lähempänä loskaa kun lunta :( ja kyllä, kun tästä joskus porvooseen eksyn niin käynpä minäkin kurkkaamassa jos pyykkietikkaa löytyis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa aikaisemmissa kommenteissa jo kerroinkin, että meidänkin lyhty oli aamulla aika surullinen versio eilisestä. Tylsää, mutta toivotaan, että saadaan pian uudet lumilyhtykelit :) Toivottavasti pyykkietikkaa löytyy. Onpa kiva kuulla, että se herätti näin paljon kiinnostusta. Ja tulethan sinäkin kertomaan omista kokemuksistasi kun olet testaillut. Olisi mielenkiintoista kuulla!

      Poista
  7. Ihana idea! Laitan korvan taakse - eiköhän näitä kelejä vielä ole tulossa.
    Kivaa lauantaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muisto vain on tämä lyhty enää Minna... Mutta tammikuussa ollaan vasta tosiaan, joten eiköhän me vielä pakkaspäiviä saada jossain vaiheessa. Kivaa lauantai-iltaa sinullekin!

      Poista
  8. Tämä lyhty on yksi hienoimmista, jota olen nähnyt. Upea! Muutenkin kiva ja uusi blogilöytö :) Arkilove-blogista tänne päädyin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kauniista sanoistasi Jani ja tervetuloa mukaan! Kivasta blogista löysit tien tänne. Täytyypä tulla vastavierailulle :)

      Poista