keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Perheen yhteisten tekemisten joulukalenteri

Eilen illalla yksi asia johti toiseen. Järkevääkin tekemistä olisi ollut, mutta löysin itseni taittelemasta pieniä paperipusseja kopiopapereista. Viis siitä, että imuri kolkutteli melko vaativastikin siivouskomeron ovea ja olisi ehdottomasti tarvinnut ulkoilutusta. Lopputuloksena syntyi ex tempore -joulukalenteri.


Joulukalenterista tuli koko perheen kalenteri. Syksy on ollut jotenkin tasaista vaakalentoa ja tuntuu, että perheen yhteinen aika on jäänyt aivan onnettomaksi. Tämän kalenterin ideana on nyt tuoda jokaiseen päivään ennen joulua ainakin pieni yhteinen pysähtyminen perheen kesken.


Sovimme, että jokainen meistä keksii yhtä monta perheen yhteistä tekemistä tai vaikka hassuttelua ja kirjoittaa ne paperille. Sovittiin, että tekemisten pitää olla sellaisia, jotka eivät vaadi paljon aikaa tai vaivaa, vaan ne pystytään toteuttamaan, vaikka isä joku meistä kotiutuisikin vasta myöhään illalla. Uskon kuitenkin, että silloin kun kaikki ovat ajoissa kotona, voi moni lapun tekeminen kasvaa pidemmäksikin tekemiseksi. Mitään tavaraa tai ostamisia lappuihin tai pusseihin ei tällä kertaa laitettu.


Laput sujautettiin numeroituihin pusseihin ja ripustettiin jouluverkkoon. Omiin lappuihini kirjoitin yhteisen iltasadun joulukirjasta, joulutorttujen leipomisen, piparit aamupalalle sekä ainakin yhden kierroksen UNO-peliä. Tänään avasimme ensimmäisen pussin ja pussista paljastui isän toivomus illan lankutuskisasta. Jaiks.


En ollut suunnitellut DIY-joulukalenterin tekemistä tähän vuoteen. Mutta kun näin (yllätys, yllätys)  Jennin 2 x ILO -blogissa ihanat printattavat kalenterinumerot ja ohjeet paperipussien tekemiseen, en voinut vastustaa kiusausta, vaan pienellä viiveellä lähdin ihan vain kokeilemaan minkälaisia pusseja saisin aikaiseksi. Sen jälkeen ihan vain kokeilin, miltä numerot näyttäisivät niissä ja... No, lopun tiedätkin.

Jouluaika on yllätyksiä täynnä. Iloisia yllätyksiä sinunkin viikkoosi!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

38 kommenttia:

 1. Aivan ihana kalenteri ja kiva idea, että siinä on yhteisiä tekemisiä koko perheelle. Kaunis ja varmasti koko perheelle mieleinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saga ♥ Näyttää tosiaan siltä, että lapsetkin ovat enemmän täpinöissään tästä kuin omista suklaakalentereistaan. Miksiköhän nämä pienet ideat isojen muistojen tekemiseen meinaavat aina jäädä aikuisten kaahottamisen jalkoihin...

   Poista
 2. Aivan ihana kalenteri! Mä haluaisin myös itsetehdyn kalenterin, mut nyt ei kyllä enää pysty (vaikka näköjään ehtis vielä ;) ) Siirrän suosiolla ensi vuoteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti ehtii vielä Miru ;) Ainakin itselleni toimi tuo taktiikka, että testaan ensin yhden pussin. Ei kun teenkin viisi pussia ja laitan numerot sinitarralla pussien kylkeen, jotta voin käyttää samoja pusseja uudelleen, eikun teenkin kymmenen. Ja huomaamatta oli joulukuun pussit tehty, eikä loppujen lopuksi mennyt edes kauaa. Onneksi joulu on kuitenkin ensi vuonnakin ja silloin voi tehdä osan niistä jutuista, jotka tänä vuonna jäi tekemättä - tai jättää tekemättä silloinkin.

   Poista
 3. Kaunis ja kiva kalenteri!:) Meilläkin on ollut jonain vuonna vastaava, mutta ei noin kaunis.;) Lapset tykkäs siitä todella paljon. Koulussakin mulla on ollut monena vuonna sellainen, jossa yllätyksenä on jotain yhteistä tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista designista kuuluu 2 x ILOn Jennille! Uskomattoman taitava ja idearikas ihminen. Niinhän se on, että lapsille annettu aika ja pysähtyminen tekemään yhdessä vaikka vain jotain pientä, on iso juttu. Toimii tosiaan ihan varmasti myös koulumaailmassa Taina.

   Poista
 4. Vitsi kuinka kiva idea!!! ♥ Mä olen ihan ihastunut kun Koirakoulu Kompassin sivuilla on koirien temppukalenteri. Joka päivälle annetaan joku temppu ja annetaan myös videolla ohjeet kuinka sitä voi aloittaa opettamaan. Arvaa onko täällä temppuiltu... ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirien temppukalenteri on varmaan hauska Nanne! Teillä onkin sitten joulun jälkeen melkoisen taitava koirapoika :) Kummasti tällaiset kalenterit piristävät aikuistakin. Pitäisiköhän aloittaa kaamoskalenteri lokakuun lopusta tähän joulunalusaikaan ensi vuonna - auttaisikohan se pääsemään paremmin myös tuon harmaan ajan yli.

   Poista
 5. Ihana idea! Tuo on todellinen hyvän mielen kalenteri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan noin, että kalenteri tuo hyvää mieltä kaikille Kati. Tänään ainakin oli yksi pikkutytsä erityisen hyvällä mielellä pysyessään pisimpään lankutusasennossa. Isänsä kyllä yritti, että koko naisväen pyrstöt olivat liian pystyssä koko ajan, mutta selityksiähän tähän maailmaan mahtuu ;)

   Poista
 6. Huippukiva kalenteri! Kiva look ja miten järkevä idea sen takana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannis ♥ Vaakalento jää hurjan helposti päälle, ainakin minulle ja silloin kaipaan kunnon ajatuksella tehtyjä pysähdyksiä, jotta menon saa katkeamaan. Kurkin muutaman lapun (ihan salaa, ei kerrota kellekään) laittaessani niitä pusseihin ja oli yllättävää miten kivoja juttuja lapsetkin olivat keksineet kirjoittaa. Täytyy siis myöntää, että odotan itsekin aamuja kun näkee mitä kivaa siihen päivään on tulossa :)

   Poista
 7. Haha, niin isämäinen ehdotus tuo lankutuskisa! Kuka voitti? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuopus voitti Saara. Tosin kisaa ehdottanut herrahenkilö oli sitä mieltä, että koko naisväen lankutusasento oli ihan väärä, mutta jälkipyykkiä, jälkipyykkiä... ;)

   Poista
 8. Tuo jouluverkko on kyllä loistava! Valot näkyvät kauniisti ja siihen saa vaikka mitä ripustettua. Kivan kalenterin toteutit ja 2xilo-blogin Jennille kiitokset ideasta! Ihanaa kun jaksat toteuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Kati, verkko on aika näppärä tässä kalenterissakin. Eipä olisi uskonut grilliverkosta ;) Norsu syödään palasina, pätee näissäkin puuhissa (pienet tavoitteet ja loppujen lopuksi huomaa tekevänsä koko hoidon) ja toisaalta tällaisten juttujen tekeminen ja lopputulosten kokeminen auttavat jaksamaan perusarjessa.

   Poista
 9. Ihana idea - joulu on nykyisin niin tavarakeskeinen, että tuollaiset aineettomat lahjat ovat ihan parhaita - ja yhdessä vietetty aika kaikkein arvokkainta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä vietetty aika on tosiaankin arvokasta Lady ja jo pelkkä kalenterin tekeminen oli hauskaa. Näki miten lapset nauttivat kehitellessään tekemisiä lappuihin ja nyt jännitetään koska omat laput nostetaan pusseista ja toteutetaan.

   Poista
 10. Loistoidea! Paljastathan luukkuja niiden avauduttua? ;)
  R&T

  Itse mietin joululahjoja tältä kantilta. Olen aina vihannut sitä, että ostamalla pitäisi ostaa jotain, mikä on nyt ihan pakko saada kun kaikilla on ja mainokset vakuuttaa ettei ilman selviä. Viikon kuluttua kukaan ei muista. Ison lapsikatraan kanssa se on erityisen vaikeaa. Lapsille kun ( kaikesta vastakkaisesta opetuksesta ja puhumisesta huolimatta) lahjat ja paketit on se juttu. Kirjeitä joulupukille on kirjoiteltu juhannuksesta alkaen. Olen koittanut minimoida turhuuden ja esim. Loppuvuoden vaatehankinnat olen koittanut naamioida joulupaketteihin. Pieni pisto tuntui sydämessä kun tokaluokkalainen oli kirjoittanut joulupukille ja toivonut vaatteita. Hänellä on tällä hetkellä hurjasti hyviä ja sopivia vaatteita. ( ostettuja ja saatuja, kierrätettyjä) kysyinkin opettavainen miete päässäni, että kannattaako sellaista toivoa, mitä on juuri nyt yltäkyllin? Hän totesi, että ei ole ikinä toivonut vaatteita ja on aina yleensä niitä saanut. Niin josko niitä ei tulisi kun toivoo, kun sitä ei yleensä saa mitä toivoo. Rehellisyyden nimissä, jokainen on joka joulu saanut jonkun jutun, mitä eniten on toivonut. Vaikka on miljoona kertaa selitetty, että jos toivoo koko lelukuvaston, se ei vaan voi toteutua eikä ole tarpeenkaan -silti listat ovat pitkiä joka vuosi.

  Toisaalta, lapset kasvaa. Sydämessä läikähti kun takavuosina esikoinen kommentoi parhaasta kaveristaan ( jolla tuntuu olevan kaikkea ) , että hänen toivelistakin oli järjettömän pitkä. " Luuleeko se, että kaiken voi tässä maailmassa saada?" Että kai se ajattelumalli kuitenkin jossain vaiheessa menee perille, kun on opetettu arvostamaan sitä mitä on. Meiltäkään kun ei mitään oikeasti tärkeää puutu ja sitä vähemmän tärkeääkin on yltäkyllin, kaikesta huolimatta. Viime jouluna sama esikoinen totesi ( kun kysyin, mitä toivoo joululahjaksi) että ei oikeastaan mitään, kunhan saa herkutella ja olla vaan. Varasin hänelle joulupöytään ihan extramäärän graavikalaa ;) ja vietimme joulun pyjamassa ihan vaan meidän perheen kesken herkutellen ja lautapelejä pelaten. ( remontin keskellä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuo tokaluokkalaisen logiikka R&T ♥ Voin kuvitella hyvänolontunteesi viime jouluna esikoisen kommentin jälkeen. On upeaa huomata, miten arvomaailma siirtyy, vaikka pienempänä on muulta tuntunutkin. Meilläkin lahjalistat ovat olleet melko pitkiä ja monesti lista on pitänyt puoli"väkisin" saada pitkäksi. Viime vuonna kuitenkin sovittiin, että molemmat valitsevat viisi tärkeintä toivetta ja kirjoittavat niistä pukille. Puhuttiin vielä, että noidenkin toiveiden joukosta pukki tekee vielä valinnan mitä toiveita toteutetaan. Voi sitä valinnan vaikeutta, mutta top5 syntyi. Tänä vuonna listat ovat olleet jo paljon maltillisempia ja näkee, että niitä on oikeasti mietitty. Liittyy varmasti myös siihen, että lapset ovat kasvaneet. Mutta ihanalta kuulostaa tuo teidän pyjamajoulu! Varmasti joulu, jonka koko perhe muistaa.

   Poista
 11. Kylläpä on mainio idea ja kaunis toteutus! Minä luulin olleeni viime tipassa sunnuntaina, mutta sinä osoitit, että ehtiihän sitä mainiosti vieläkin kyytiin mukaan. Iloisia perhehetkiä! tuikku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mitä sitä tulisikaan tehtyä ilman viime hetkiä Tuikku ;) Yhdessä vaiheessa pussitaitteluita ajattelin, että meillä voisi olla pussukka vaikka jokaiseen tulevaan viikonloppuun tai vaikka kahdelle viimeiselle viikolle (kuka sanoo, että joulukalenterin pitää olla koko kuukaudelle aattoon asti), mutta kuten sanottu, yksi asia johti toiseen ja melkein alusta asti päästiin mukaan. Ihania joulukuun hetkiä sinullekin!

   Poista
 12. Voi ole hyvä ;) ihana kun olet innostunut taistelemaan ja printtailemaan numerot :) sitähän varten noita ohjeita ja printtejä jaetaan, että joku nappais :) ja niin kaunis sisältö kalenterilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vielä Jenni ♥ Olen aivan hurahtanut noihin printteihisi - olet ehkä huomannutkin ;) Enkä ole ainoa tässä perheessä, nuoremmilla neideillä näyttää olevan myös silmää niille. Hyvillä ohjeilla oli kiva taitella pusseja ja se kävi loppujen lopuksi ihan näppärästikin. Liiman sijasta käytin kylläkin teippiä.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Tänään oli jokaisen tehtävänä kertoa vitsi kuopuksen toiveesta. Vitsejä sitten googlailtiin ja luettiin vuoron perään. Saatiin nauruja tähän päivään :D

   Poista
 14. Superihana idea tuollainen perheen yhteinen kalenteri! Arjen kiireen keskellä on
  hyvä ottaa aikaa toisille, se tekee hyvää niin lapsille kuin meille aikuisillekin.

  Hyvää itsenäisyyspäivää ja 2. adventtia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta Teija ♥ Nautitaan viikonlopusta. Hyvää itsenäisyyspäivää ja toista adventtia teidänkin perheelle!

   Poista
 15. Upea idea tuollainen kalenteri ja tyylikkäästi toteutettu! Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suffeliini ja samoin kiitos, hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin ♥

   Poista
 16. Voi kun ihana kalenteri Anu! Itse väkersin tyhjistä ananastölkeistä mukamas kuusen muotoisen viritelmän seinälle..Toteutus ei taas mennyt niinkuin Strömsössä.. Tölkkien kolistessa iloisesti pitkin lattioita ei ole vaikeaa arvata yömyöhäisellä , että siellä se äippä täyttää seuraavan päivän "luukkua".. mutta tosiaan, aineettomat yllärit tuntuvat lapsista olevan mukavampia kuin esim. karkit. Yksi ilta hätäpäissäni mietin mistä teen suraavan päivän yllärin, kun karkkivarasto ammotti tyhjyyttään (What?!).. Lapulle sitten raapustin, että pidetään lempiruokapäivä..yksi lapsi valitsee alkupalan, toinen pääruuan ja kolmas jälkkärin.. Ja vau, meillähän oli tosi hyvää ruokaa: fetasalaattia ja valkosipulileipää, makaroonilaatikkoa (kuopuksen valinta ) ja jälkkäriksi tiramisua..Olipa hyvää! ja säästyin itsekin jokapäiväiseltä päänvaivalta ruuan mietinnän suhteen.Ja tänä aamuna poika kyseli, että onhan meillä toisenkin kerran tuollainen yllätys kalenterissa, koska hänellä olisi jälkiruokatoive..Hih.. Joulukoristelutkin on osittain hoidettu muuten tuon kalenterin voimin. Paperisia lumihiutaleita on tehty olohuoneen ikkunat täyteen.. Ihanaa joulun odotusta teille kaikille ja haliterveisiä! Taidankin apinoida muutaman tekemisen teidän kalenterista meidän kierrätyskolinakuuseen :) Lankutus ehkä saa jäädä kuitenkin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, voin niin kuvitella sut siellä ananaspurkkien keskellä kilistelemässä Virve ;) Tuo lempiruokapäivähän on ihan mahti-idea! Meillä tämä kalenteri tulee varmasti olemaan käytössä ensi vuonnakin. Pussithan ovat jo valmiina, enkä kyllä raaski heittää niitä pois. Nyt on jo eka oman lappuni 2015 sisältö olemassa, kiitos! Muutenkin tämän kalenterin tekeminen käy helposti kun kaikki osallistuvat. Tuntuu tosi hyvältä kun lapsilla on kovin kiire avaamaan tämän kalenterin pussi; joko on mun lapun vuoro ja mitä tänään tehdään. Eilen meillä luettiin vanhaa joulukirjaa moooonta lukua, viikonloppuna paistettiin joulutorttuja ja yhtenä iltana naurettiin katketaksemme kun kuopus oli toivonut pantomiinien esittämisiä. Tänään piirretään hassuja hahmoja eli sillä vanhalla tyylillä: paperi taitetaan puoliksi ja ylempään osaan piirretään vartalon yläosa ja laitetaan piirrosta jatkavalle merkit vyötärön kohdasta ja jatkaja piirtää vartalon alaosan toiselle puolelle. Sen jälkeen avataan taitos ja katsotaan mitä tuli. Isosti terkkuja sinnekin ja ihanaa joulunalusaikaa ♥

   Poista
 17. Ihana kalenteri ja matkin tämän meidän perheelle tänä vuonna. Kiitos.
  Mainostin lisäksi sivuillani tätä, toivottavasti tämä on ok. :) (http://tiinun-elama.blogspot.fi/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sait ideaa Tiina! Ja totta kai on ok, että linkkailit - ehdottomasti :) Jännittäviä joulukuun päiviä!

   Poista