torstai 8. syyskuuta 2016

Sesonkiherkku | Kinuskinen kaura-omenapaistos

Ihana omena-aika on täydessä käynnissä ja tänä vuonna sato taitaa olla runsas vähän joka puolella. Perinteinen kaura-omenapaistos on suurta herkkua, mutta se menee vielä uusiin sfääreihin, kun paistoksen maustaa kinuskiseksi.




Viime syksynä maistoin ensimmäistä kertaa tuollaista kinuskiversiota ja kotiin päästyäni piti välittömästi googlailla ohjeita. Puistolan Bistron ohjeella lähdin tekemään ensimmäisen oman paistokseni ja tuo samainen ohje on ollut tänä syksynä kovassa käytössä. Ehkäpä paras omenaherkku minun mielestäni.






* * * * *
KINUSKINEN KAURA-OMENAPAISTOS

1 prk kondensoitua maitoa, valmiiksi karamellisoituna
omenoita lohkoina (alkuperäisen ohjeen mukaan 3-6 omenaa, itse en ole laskenut, vaan lohkonut vain reilun määrän omenoita)
puolikkaan sitruunan mehu
150 g voita (olen käyttänyt tähän ihan juoksevaa margariiniakin)
5 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria

Lohko omenat suunmukaisen kokoisiksi lohkoiksi ja levitä ne uunivuoan pohjalle. Pirskota päälle sitruunamehu. Lusikoi päälle haluamasi määrä karamellisoitua kondensoitua maitoa. Itse olen laittanut melko suureen omenamäärään noin 2/3 purkillista.

Valmista kauraseos sulattamalla rasva ja sekoittamalla sen joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Levitä seos omenoiden päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Nauti vaniljajäätelön kanssa. Halutessasi voit lämmittää lopun kinuskin ja valutella sen vielä annoksen päälle.

* * * * *
Alkuperäinen ohje löytyy Puistolan Bistro -blogista täältä klik.


 
 
Meillä oli tässä välissä pari vuotta melko surullinen omenasato, mutta tänä vuonna omenoita on taas riittänyt niin, että pääsin mehuasemallekin omenakuormani kanssa. Naisvoimin kerätyt reilut 100 kg omenoita jalostuivat 75 litraksi hyvää omenamehua.




Sillä pärjätään hetken aikaa ja mehua on ilo nautiskella kun tietää ettei sen valmistuksessa ole käytetty yhtään mitään ylimääräistä, ei sokeria, ei lisäaineita. Pastöroinnilla mehu saadaan säilymään ja näissä määrissä se onkin ehdoton juttu, sillä pastöroitu mehu säilyy huoneenlämmössäkin. Ainakaan meillä ei jääkaappitilaa ole kuin näyttää tuolle mehumäärälle.

Aurinkoista viikon jatkoa! Taas on viikko hujahtanut niin, että huomenna on jo perjantai...

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.
 

16 kommenttia:

  1. Voi miten hyvältä näyttää tuo kauraomenapaistos, nam!
    Ihanaa torstaita <3

    VastaaPoista
  2. Voi nams mitä herkkujaaaaaaa :)))

    VastaaPoista
  3. Tänne asti voin aistia tuon paistoksen ihanan tuoksun. Herkullista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskiviikkoiltana syötiin viimeiset lusikalliset ja nyt tekisi jo mieli uutta annosta Anu. Melkoinen herkku on tosiaan :)

      Poista
  4. Tuo on varmaan niin hyvää, että kieli menee mukana 😊 Tuo kondensoitu maito on niin hieno juttu, että siitä tulee varmasti hyvää! Ihanaa viikonloppua😘

    VastaaPoista
  5. Tuo on varmaan niin hyvää, että kieli menee mukana 😊 Tuo kondensoitu maito on niin hieno juttu, että siitä tulee varmasti hyvää! Ihanaa viikonloppua😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On just niin hyvää Jaana :) Kondensoitu maito on tosiaan herkku keksintö ja mahtavaa, että sitä saa nyt myös valmiiksi keitettynä, niin tässäkin herkussa pääsee nopeammin asiaan. Kivaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  6. Oi, tuo menee ehdottomasti testiin. Kiitos reseptistä! Täällä myös käyty mehustamolla, aika herrkua. Ihana syksy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläkin on sitten reilusti omenoita! Syksy ja omppuaika ovat tosiaan ihanaa aikaa - ja varsinkin kun on vielä näin upeita ja aurinkoisia kelejä. Meillä menee huomenna testiin uusi omenapiirakkaresepti.

      Poista
  7. Kaura-omppupaistos on niin tän vuodenajan herkku <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Miksiköhän sitä ei muuten tule tehtyä muina vuodenaikoina, vaikka aivan hyvin voisi...

      Poista