lauantai 23. toukokuuta 2015

Satoa odotellessa

Tänään on ahkeroitu pihalla. Melkein kuukausi siinä menikin, mutta tänään lavankaulukset saivat sisälleen mullat sekä siemenet ja taimet. Pihapiirin rusakkosuvun tiedustelija hipsi jo tontilla haistelemassa. Oli saanut ilmeisesti vihiä istutuksista ja kävi tutkailemassa tulevaa noutopöytäänsä. Ehei, turha luulla, tänne ei tarvitse tulla rouskuttelemaan.




Lavankaulusten sisällä on tosiaan siemeniä ja taimia sulassa sovussa. Ensimmäisessä kasvimaassa on takana tilliä, lehtipersiljaa ja timjamia, keskellä porkkanaa ja edessä salaattia ja viinisuolaheinää. Toisessa kasvimaassa on etualalle istutettu kaksi laventelia, sen jälkeen kiinansipulia ja greippiminttua (kiitos Kati vinkistä, mohiton kuvat ovat jo silmissä...) sekä sitruunamelissaa ja punajuurta. Taakse on tarkoitus kylvää lapsille vielä rivi hernettä.




Ihmettelitkö miksi toisen lavankauluksen sisällä kasvaa syötävien herkkujen lisäksi laventelia? Luin alkuviikolla myrkyttömistä kasvinsuojelukeinoista, ja niiden joukossa kerrottiin laventelista, jonka pitäisi karkottaa muurahaisia. Toisen lavankauluskasvimaan timjami yrittää taistella etanahyökkäystä vastaan. En tiedä riittävätkö noin pienet määrät taistelijoiksi, mutta testataan. Laventelista tulee myös ihana tuoksu ja se houkuttaa perhosia ja timjami on vakiokäytössä ruuanlaitossamme, joten molemmista löytyy myös muuta iloa kuin tuo soturina toimiminen. 




Käyttöön pääsi myös Arkiloven ihanalta Mirulta Ilahduta bloggaajaa -tervehdyksenä saatu sitruunamelissa-kyltti sekä -siemenet. Olet ollut viime aikoina kovasti mielessä, mutta nyt olet mielessä myös aina kun puuhastelen tällä kasvimaalla. Kiitos ♥

Mutta, nyt pitäisi vielä keksiä tälle kasvimaa-alueelle joku hauska nimi. Tarkoitus olisi tehdä kasvimaan viereen heinäseipääseen kyltti, joka kertoisi, että tässä se nyt on, kasvimaamme. Keksitkö ehdottaa jotain kivaa, hieman erilaista nimeä kylttiin? Oma runosuoneni ei nyt ota oikein kukkiakseen.




Pieni kesädrinksu palkitsi päivän urakoinnit. Toivottavasti sinullakin on ollut kiva lauantai! Leppoisaa iltaa ♥

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

44 kommenttia:

  1. Voi Anu! ♥ Ihana kuulla, että kyltti pääsi käyttöön. Viljelmä näyttää _niin_ herkulta! Odotan malttamattomana, että pääsisin tätä uuden kodin pihaakin laittamaan, mutta asia kerrallaan. Terassia, laatoitusta, asfaltointia ja vaikka mitä ennen mun lavankaulusviljelmiä ja pressun alla odottavaa kasvihuonetta.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai pääsi käyttöön Miru, kyltti oli aivan näköiseni ja siemenet mieluisia! Voitaisiin yhdistää voimamme, sillä minä odottelen vielä laatoituksia ja asfalttia, mutta lavankaulusviljelmät ja kasvihuone olisivat valmiina. Yhteensä meillä on kaikki siis hyvin :) Huomenna olisi tarkoitus laittaa kasvihuone siihen kuntoon, että sinne voi siirtää sisältä chilit, tomtaton ja paprikan.

      Poista
  2. Näyttääpä siistiltä nuo lavat ja istutukset. Sieltähän on tulossa vaikka mitä! Olikin aika viisasta istuttaa osaksi valmiita taimia. Minä joudun nyt katsella laatikoissani pelkkiä tylsiä multia itämistä odotellessa ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Halusin istuttaa jotain jo valmiiksi vihreää siemenien lisäksi, jotta jo heti olisi jotain käytössä. Harmi vain, että se tiedustelijapupu oli tainnut huomata saman, sillä jouduin illalla hätistelemään yhden rusakon pihaltamme. Saa nähdä onko aamulla osa istutuksista popsittu parempiin suihin.

      Poista
  3. Niin siistiä & kaunista! ❤ meillä on nyt kolmatta vuotta lavankauluskasvimaat käytössä ja on ne niin kivat. Sokeriherneet on meidän poikien ykkösherkkuja - kasvavat runsaina ja ne saa rouskutella kuorineen päivineen. :)
    ihanaa viikonlopun jatkoa! ❤ täällä kärsitään koulustressistä, joka onneksi ensi viikon jälkeen helpottaa. Näinä aurinkopäivinä ei kouluhommia malta edes miettiä ja se kostautuu.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä Kaisa kouluvuoden loppurutistukseen! Aurinkopäivinä on tosiaan helppo keksiä muutakin tekemistä kuin opiskelujutut...

      Poista
  4. Kasvimaa näyttää ihastuttavalta! Kuulostaa niin tutulta noi pitkäkorvien tiedustelukäynnit. Mökillä meillä on samanmoinen lavakauluskasvimaa, jota vartioi yötä päivää yksi ahkera rusakko. Vaan taitaa olla pukki kaalimaan vartijana :))
    Aurinkoista sunnuntaita, nautitaan auringosta ja lämmöstä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, vai sellainen vartija teillä Teija. Varmasti toooosi luotettava tyyppi ;) Täytyy ehkä seurata erään naapurin esimerkkiä ja viedä puntti porkkanoita pihalle tyyliin syökää näitä älkääkä kasvimaan satoa.

      Poista
  5. Hieno ratkaisu nuo lavat ja ovat kyllä näyttäviä! Itse miettinyt myös mökille noita jolloin ihan kaikki heinät ei aina valtaisi kasvimaapenkkejä:)
    Aurinkoista sunnuntaita!

    Katja - Willalemmelle.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavat ovat minustakin kivan näköiset Katja ja toivon todella että näiden pitäminen puhtaana rikkaruohoista olisi helpompaa kuin perinteisen kasvimaan. Syksyllä ollaan viisaampia ja tiedetään miten kävi :)

      Poista
  6. Meillä olisi tarkoitus tehdä myös tuollainen lavakasvimaa. Pitäisi vain tietää, miten e tehdään oikein. Yrttejä olisi ainakin tarkoitus laittaa sitten siihen kasvamaan. Mies käyttää niitä tosi paljon ruoanlaitossa. Sinun kasvimaasi näyttää tosi kivalta, mutta nimeä en sille kyllä keksi. Erikoisen nimen antaminen on kyllä hauska idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota oikein tekemistä minäkin pähkäsin pitkään Krisse ja vaikka tietoa keräsinkin monesta suunnasta en tiedä menikö siltikään kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Toisaalta, onko näissä jutuissa edes yhtä oikeaa tai vääriä tapoja tehdä? Ensi keväänä on uusi miettiminen miten multa saadaan ravinteikkaaksi :)

      Poista
  7. Kyllä on upea kasvimaa! :) Oma lavakauluskasvimaani taitaa jäädä odottelemaan ensi kesää. Niin paljon kaikkea muuta puuhaa. Ps. Nyt pölkyt on kuorittu ja paloiteltu (kiitos aviomiehen ja appiukon). En malta odottaa, että saan ne käyttöön!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Ihan mahtavaa että teillä on pölkkytehtailut edistyneet! Kiva nähdä minkälaisia pöllejä teille tulee :)

      Poista
  8. Onpas hieno ryytimaa! Kyllä tuolta kelpaa satoa odotella. Itse olen aina laittanut kasvimaalle samettiruusuja kun ne karkoittaa tuoholaisia vaikken niiden väristä niin tykkääkään... Joten olipa mahtavaa kuulla tuosta laventelista, sehän pitää nyt sinne laittaa sekä värin että tuoksun vuoksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettiruusujen siemenpussi minullakin oli pitkään kädessä puutarhalla Betsy. Voi olla että käyn sellaisen vielä hakemassa "lisäsuojaksi". Pieni väri-iloittelu kasvimaalla sallittakoon :)

      Poista
  9. Onpas kerrassaan hienot kasvimaat sulla! Kyllä kelpaa katsella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jassuntassu! Toivotaan peukut ja varpaat pystyssä että maasta nousee lisää katseltavaa :)

      Poista
  10. Hieno kasvimaa. Lavakaulukset ovat todella käteviä. Meilläkin ovat käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Näitä taitaa olla nykyisin aika paljon pihoilla. Kiva kuulla että ovat olleet käteviä käytössä :)

      Poista
  11. Kiitos näistä tiedoista! Kasvimaasi näyttää hienolta. Itse myös eileisen päivän huhkimme miehen kanssa ryytimaata tehden. Minulla on myös tuo timjami ja laventeli maassa,mutta en tiennyt, mitä niillä saa karkotetuksi. Nypä tiedän, tosin timjamin olin ajatellut vain syötäväksi, en tiennyt ,että silläkin saa tuholaisia häädettyä! Kunhan nuo puput vielä saisi huitsiin. Pitääkin lisätä noita yrttejä tässä pikkuhiljaa, kunhan otan selkoa millaisia voi laittaa ja mihin. Mustikkapensaita hankin myös. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä on ollut sitten samat puuhat siellä M :) Täällä kasvimaan ensimmäinen vuorokausi on nyt takana ja kaikki kasvit olivat vielä jäljellä. Toivottavasti pysyvätkin ja teillä myös. Mikähän yrtti tepsisi taisteluun pupuja vastaan... ;)

      Poista
  12. Hieno kasvimaa, toivottavasti tulee hyvä sato kaikista! ;) Täytyy itsekkin laittaa muutama yrtti ulos, mutta olen ajatellut laittaa ne ruukkuihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrtit ovat ihania ruukuissa ja toisaalta helppoja myös. Ruukuissa meilläkin on kaikki kasvatettu tähän asti - ja osittain kasvatetaan edelleen. Kivoja istutuspuuhia Suffeliini :)

      Poista
  13. Houkuttelevia kuvia! Olen pitkään haaveillut omasta kasvimaasta, mutta vielä toistaiseksi täytyy tyytyä omaan parvekepuutarhaan... Eipä siinä, touhua kyllä riittää senkin parissa ja satoa on joinain vuosina tullut ihan kivasti. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän pienessäkin tilassa saa tosiaan kasvatettua ihan kunnon sadon. Meillä on pikkiriikkinen kasvihuone ja olen kasvattanut siellä tähän asti ruukuissa ne yrtit ja tomaatit ym. mitä meillä sitten onkin kasvatettu. Tämä on ihan ensimmäinen kasvimaani. Siksi hiukan jännittää miten kaikki sujuu ;) Iloista parvekepuutarhailua Niina!

      Poista
  14. Voi miten ihanat yrttilaatikot! Itse olen tyytynyt yrttihyllyyn, mutta haaveilen tuollaisista! Kauniita kuvia ja tuo raparperi houkuttelee hurjasti tuolla taustalla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Selina! Tällaisen tekeminen kävi suht kivuttomasti, joten jos sinulla vain on paikka kaulukselle, niin laita ihmeessä toimeksi. Raparperi houkutteli livenäkin ;) Isoimmat varret on tänään käytetty tyttöjen leipomaan piirakkaan. Hyvältä maistui.

      Poista
  15. Upeat kasvimaat! Tuore multa ja itävät herkut <3
    Ihania kuvia!

    Mukavaa sunnuntain jatkoa Anu!

    terveisin
    PirjoW / Virtuaali Moleskine®

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Nuo istutushommat ovat aina jotenkin ihanan palkitsevia ja terapeuttisiakin. Nyt alkaa kasvun seuraaminen. Mielenkiintoista. Oikein mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  16. Ihanan siisti ja kaunis kasvimaa. Taidan matkia ja laittaa meidänkin laatikoiden ympärille sepeliä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait inspiraatiota Johanna! Olin alunperin laittamassa laatikoiden ympärille katetta, mutta ystävän suosituksesta päädyin sittenkin (paksun suodatinkankaan päälle laitettuun) sepeliin. En ole kaikkein viitseliäin rikkaruohojen nyppijä (vaikka ne ahdistavatkin) ja siksi mahdollisimman helppohoitoista meille kiitos ;)

      Poista
  17. Oi kuinka upea, siisti ja kaunis kasvimaa! Meillä ei oloe ollut sen jälkeen kasvimaata, kun viereisellä pellolla partioivat peurat söivät kaikki punajuuret ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hopsan, vai teillä käyvät peurat aterioimassa. Ei kiva. Meidän puput taitavat niihin verrattuna olla aika pieni paha :)

      Poista
  18. Ihana piha ja ihana kasvimaa! Voi unelma! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kati ♥ Välillä tuo piha on unelma, välillä epätoivoa herättävä työlista. Vaan ihan helposti en haluaisi siitä luopua.

      Poista
  19. Ihanan näköistä, voi että kun olisikin sitä omaa pihaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma piha, vaikka pienikin, on kieltämättä etenkin tähän aikaan vuodesta aika ihana juttu Minna :)

      Poista
  20. Ihanalta näyttää! Niin siistiltä! Rusakkoja pyörii meidänkin pihassa päivittäin. Parhaimmillaan olen nähnyt kolme yhtä aikaa ihan jokin aika sitten. Ei vielä uskalla poistaa edes verkkoja omenapuiden ympäriltä, kun jonain keväänä rusakko nakersi runkoja, vaikka ruoho kasvoi jo kohisten. Uhkailen niitä aina pyssyllä, jota mulla ei oo.;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisia isompia porukoita täällä meidänkin nurkissa pyörii Taina. Koita niitä sitten uhkailla tai pitää niille jotain jöötä ;) Meillä on pienimmän puun, kirsikan, ympärillä ympärivuotisesti verkko. Rusakot karsivat sen pari vuotta sitten hurjaan kuntoon ja päätin, etteivät tule sitä tekemään enää toista kertaa. Törmäsin muuten itseasiassa tänään netissä Nassut pois -tuoksupalloon, jonka pitäisi pitää rusakot (ja peuratkin) poissa ja ainakin jonkun testauksen mukaan tuo pallo toimiikin. Pitäisi ehkä kokeilla sellaista.

      Poista
  21. Minäkin olen huhkinut pikkuisella rivaripihallamme viikonloppuna ja tänään. Lihakset on ihan hellänä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinähän olet ottanut pihapuuhat oikein kuntoilun kannalta Mrs K ;) Vaikka niinpä ne touhuilut tuntuivat kropassa kyllä täälläkin...

      Poista
  22. Upeaa! Mikään ei ole parempaa, kuin oma ryytimaa 😊 Rusakot tosin odottavat varmasti jo salaattipöytää 😊 Laventeli on suosikkikukka täälläkin, sillä se ei tunnu kelpaavan etanoillekaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman maan antimet maistuvat tosiaan ekstrahyville (olkoonkin, että osa herkullisuudesta on ehkä henkistä). Maltan tuskin odottaa, että pääsemme tomaattisadon kimppuun. Saa nähdä tosiaan kuka syö salaatit: rusakot vai me :)

      Poista