maanantai 27. huhtikuuta 2015

Viikonlopun kuulumiset

Olipa keväinen viikonloppu! Etenkin lauantaina oli aivan upea sää. Ulkona tulikin vietettyä lähes koko päivä.




Ulkoilemaan pääsi myös pienempi oliivipuumme. Suurempi versio on vielä sisällä, sillä se on talven aikana kasvanut (siis oikeasti, tosiaan kasvanut - rasti seinään ja kiitos oliivipuutukihenkilölleni Pikkutalon Sannalle) sen verran, että sille täytyy keksiä ulkoterassilta uusi paikka.

Päiväkahvitkin saatiin juotua terassilla kauniissa auringonpaisteessa. Kahvin kanssa herkuteltiin Smallstoren ohjeella tehdyllä lakumutakakulla, joka olikin muuten aivan taivaallisen hyvää. Jostain syystä kakun pinta vain halkeili tuolla tavalla. En tiedä mistä halkeilu johtui, mutta onneksi se ei vaikuttanut makuun.




Viikonlopun suurin ponnistus - sekä henkisesti että fyysisesti - oli lavankaulusviljelmän tekeminen. Olin käsitellyt jo aikaisemmin kaksi lavankaulusta sään kestäväksi ja nyt urakkana oli kuoria nurmikko pois, kehystää alue remonttimme aikana puretusta vanhasta terassista säästöön laitetuilla vanhoilla parruilla sekä kattaa alue murskeella.

Takareisissä tuntuu, että jotain on tehty, mutta olen todella tyytyväinen tähän ponnisteluun. Vielä multa ja siemenet tai taimet ja sen jälkeen vain satoa odottamaan. Lavapuutarhan takana asustaa raparperi ja pieni marjapensas. Niiden kaveriksi haaveilen vielä pensasmustikkaa ja sen jälkeen myös niiden ympäristö pitäisi kehystää jotenkin, jotta alueen hoitaminen olisi helpompaa. Vanhoja tiiliä löytyisi varastosta ja samoin tätä parrua jäi vielä yli. Ehkäpä keksin niistä jotain.





Etanat alkavat laajentaa reviiriään myös meidän pihalle. Edelliskesänä meillä ei ollut niitä oikeastaan ollenkaan, viime kesänä jonkun verran, mutta nyt pihalla möyriessäni niitä löytyi jo reippaasti. Luin jostain vinkin, joka pitää etanat poissa kasvimaalta, mutta nyt en kuolemaksenikaan muista mikä se vinkki oli (hämärä mielikuva joko kahvinporoista tai jostain kasvista...) - sen paremmin kuin mistä sen luin. Oletkohan kuullut tuosta vinkistä? Sen tiedän, ettei etanoita saa tappaa, sillä muuten hetken kuluttua on koko etanasuku hautajaisissa.

Tuntuu ihan hurjalta, että vappu on jo aivan nurkan takana. Bongasin kuitenkin kevään ensimmäisen västäräkin viikonloppuna, joten totta se on, että kesä on lähellä. Mukavaa vappuviikkoa sinulle!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

22 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Johanna! Tästä se lähtee. Pihan toisessa nurkassa on kasvimaa. Saa nähdä kohtaavatko viljelmät jossain vaiheessa ja väli lähtee täyttymään... ;)

      Poista
  2. Olette saaneet todella pajon aikaan. Kaunis tuo oliivipuu ja siinä oleva kori. Herkullisen näköinen kakku. Viljelyalueesta tuli todella siisti ja hieno!

    Meillä on vielä toistaiseksi ollut etanavapaa piha (koputan puuta), mutta lähistöllä niitä jo on. Hurjia ovat leviämään. Tuosta etanahautajaisjutusta en ole kuullutkaan :) Serkkuni vaimo kerää etanoita ja laittaa ne joko kiehuvaan veteen tai vahvaan etikkaveteen sitä mukaa, kun niitä löytyy. Olisiko tuo lukemasi vinkki liittynyt siihen että etanoiden liikkuminen vaikeutetaan tai estetään vaikeuttamalla niiden kulkua esim. hiekan, sahajauhon, kalkin tai tuhkan, miksei myös kahvinporon voimin. Limainen etena ei taida pitää tuollaisista esteistä. Puutarha.netissä oli jossain vaiheessa tästä juttua.
    Mukavaa viikkoa sinne ja toivotaan, että vappuviikonlopusta tulee leuto ja aurinkoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi tyytyväinen, että tuo kohta pihasta saatiin kuntoon ja pääsen aloittamaan pikkuviljelyitä. Tai tuntuu kuin kohta olisi kunnossa kun vain multa ja kasvit puuttuvat :) Kohta kohdalta edistyy tämä vanhan pihan omanlaiseksi saaminen ja se tuntuu hyvältä.

      Tuo etanajuttu kuulostaa ihan loogiselta. Täytyykin käydä lukemassa tuo puutarha.netin juttu. Kiitos kun vinkkasit siitä! Mukavaa viikkoa sinullekin kaimani!

      Poista
  3. Ihanan keväisiä kuvia <3 Mä en tosiaankaan ole puutarhaihmisiä, kun pelkään jopa muurahaisia. Hah! Pysyttelen sisätiloissa ja lasitettu partsi sopii mulle täydellisesti ;D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, onneksi meille kaikille löytyy vaihtoehtoja S :D Öttiäisistä en minäkään piittaa, mutta muuten tykkään kyllä olla pihalla kun on jotain pientä touhuamistakin.

      Poista
  4. Hieno lavankaulusviljelmä! Meidän kaulukset jäi vanhan kodin pihalle - eikun uusia hankkimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietinkin sinua kun pensselöin lavankauluksia, enkä muistanut siinä vaiheessa ollenkaan teidän muuttoa. Harjoitus tekee mestarin, eli nyt sulla onkin sitten jo systeemit hanskassa uuden lavankaulusviljelmän toteuttamiseen Miru :)

      Poista
  5. Lakumutakakkua, mums! Sen täytyy olla hyvää!

    Puutarhahommat käyvät kuntoilusta, lihakset kipuilevat
    meikäläiselläkin viikonlopun haravointimaratoonin jäljiltä.
    Hyvä niin, sillä viikolla liikuntaa tulee harrastettua aivan liian
    vähän.

    Kaunis lavakauluspuutarha teillä? Joko olet päättänyt mitä
    siemeniä sujautat multaan vai ajattelitko hankkia taimia?

    Mukavaa vappuviikkoa Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakumutis oli hyvää Teija, mumsmums :)

      Haravan ja lapion heiluttaminen käy tosiaan kuntoilusta. Illalla olo on aika onnellinen, kun lihaksissa tuntuu ja samalla on saanut aikaiseksi jotain pihalla. Lopulliset ryytimaan siemenvalinnat on vielä tekemättä, mutta salaatteja ja kesäkurpitsaa ainakin, herneitä, ehkä vähän mansikkaa, ruohosipulia, porkkanaa... Paljonko sitä tilaa mahtoikaan olla ;) ;) Iloa sinunkin vappuviikkoosi ♥

      Poista
  6. Tuo siksak-kuvioinen riisikori sopii kyllä tosi hyvin! Ihanaa pihailua sulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Kati! Tuossa setissä on jotenkin pieni tuulahdus Välimerta. Tykkään itsekin kovasti, kiitos valinta-avusta. Nyt muistan aina sinut kun istahdan terassisoffakahville ja katson oliivia ja koriaan ♥

      Poista
  7. Etanat ja kotilot kannattaa kerätä kannelliseen astiaan, jossa on kuivaa tuhkaa. Sinne kuolevat ja voi sitten tyhjentää roskiin purkin täytyttyä. Itse suosin sellaisia rasioita, jotka voi heittää kokonaan pois. Vanha moneen kertaan kierrätetty jugurttiämpäri, voirasia jne.
    Tiivis kansi on tärkeä, että tuhkä pysyy kuivana ja ötököt purkissa.
    Kasvimaata voi suojata tekemällä ympristön hienosta hiekasta, karkeasta sorasta ( teillä näyttää olevan) , ne hidastavat limanuljaskoiden matkaa ainakin hiukan ja ehkä ehkäisee siinä mielessä, että ne valitsevat mukavamman alustan liikkua. Kaikenlainen kuiva-aines, kalkki, tuhka jne. Pysäyttää niiden matkan mutta toimii vain poutasäällä. Eli aamukastekin pahimmillaan riittää tuhoamaan ansan. Perinteinen tapa kerätä urakalla niljakkaat, on laittaa johonkin joutokohtaan vanha lauta ja sen alta käydä noukkimassa saalis aina aamuin- illoin, kun kerääntyvät sinne pimeään ja kosteaan turvaan auringolta. Kannattaa kerätä ahkerasti pois, niin eivät lisäänny ja tuhot puutarhassa eivät pääse edes alkamaan.

    Aurinkoisin terkuin N. O. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIITOS N.O. ♥ ♥ ♥ Huippuhyviä ohjeita (taas kerran). Kannelliseen lasipurkkiin minäkin noita kotiloita keräilen. Se on helppo pitää pihalla aina valmiina. Kotilot ja etanat ovat tosi ikäviä pihakamuja ja näköjään mainettaan nopeampia liikkeissään, jos jo aamukaste riittää tuhoamaan kuivaesteen. Aurinkoa sinullekin!

      Poista
  8. Hei, miten kivasti ja VIISAASTI olet rakentamassa tuota istutusaluetta! Mua niin ottaa päähän, että marjapensaiden ja istutuslaatikoiden väleissä on nurmikkoa. Olen kyllä ajatellut, että kuorisi nurmen pois ja laittaisi hiekan tilalle, mutta ihan kauhea homma...Ehkä joku päivä!

    Meillä on kans kotilot vallanneet alaa kiitettävästi. Sen jälkeen, kun tielle tuli asfaltti pari-kolme vuotta sitten, kotilot lisääntyivät valtavasti...ehkä niitä ei edes ollut ennen sitä. Pitänee paikkansa, että ne menevät mielummin sinne, missä on liukas alusta liikkua. Mä keräilen niitä kuumaan veteen ja hautaan maahan, mutta tuo tuhka kuulostaa hyvältä idealta.:)
    Mukavaa vappuviikkoa Anu!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihana Taina ♥ Viisaasti tekemisestä en tiedä, mutta olen laiska kiertämään jos jonkin näköistä estettä nurmikkoa leikatessa ;) Alunperin olin ajatellut yhdistää tuon hieman kauempana näkyvään marjapensaan vielä samaan alueeseen, mutta toistaiseksi se jäi tekemättä.

      Voi äh, teilläkin on kotiloita. Ne tuntuvat lisääntyvät melkoista vauhtia vuodesta toiseen. Mutta varokoot, nyt ollaan purkkien ja tuhkien kera valmiina etanataistoon! Kivaa vappuviikkoa sinullekin!

      Poista
  9. Kaunis tuo sinun oliivipuusi!
    - Olen lukusia kertoja ajatellut sellaisen itsellenikin ostaa, mutta jostain kumman syystä olen varma, että tyrin sen kanssa alta aikayksikön. Mutta nyt on puutarhakatalogien sivun kulmia taiteltu jo siihen malliin, että tuossakin kohtaa on taitos. Inksan aikaa pitää vielä odotella lämpimämpää säätä ja sitten vaan rekka-autolla ostamaan kaikki ne "hiirenkorvat" kotiin ;) Nooo...ehkä ihan vähän liiottelua.
    Ja niin - kiitos vaan siitä pullo-maljakko-vyö -ideasta! Mä tein oman versioni aiheesta - pullomaljakkoon vyöllä TASTA Se on vapun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, minulla on Titta sama tapa taitella lehtien ja katalogien sivut hiirenkorville ;) Puutarhakatalogit ovat ihan mahdottomia. Sieltä löytyy tosiaan aina vaikka mitä mielenkiintoista ja tarvittaisiin tosiaan se rekka kyyditsemään kaikki kotiin.

      Sain viime vuonna äitienpäiväkukkaseksi oliivipuun ja se vietti kesän aika pitkälle syksyyn asti ulkona ja olin aivan varma, ettei se tule näkemään sisälle siirtämisen jälkeen enää tätä alkavaa kesää. Toisin on kuitenkin käynyt, joten jos minä selvisin sen kanssa, selviät varmasti sinäkin. Tärkeää on muistaa laittaa se valoisaan paikkaan ja antaa riittävästi vettä. Ihanan oliivipuututorini sanoin: oliivipuu ei ole kaktus ;) Tuo kuvassa oleva oliivi onkin nyt sitten uusi tulokas. Ihania ovat.

      Tosi kiva tuli myös maljakostasi! Kiitos kun vinkkasit, niin osasin tulla kurkkaamaan.

      Poista
  10. Ihanan keväisiä tunnelmia <3
    Tupsahdin tänne Kristallikimara-blogin kautta ja ihastuin kovasti blogiisi. Tulen tänne toistekin.
    Iloista vapun aikaa :)

    terveisin PirjoW / Virtuaali Moleskine® virtuaalimoleskine.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tupsahdit Pirjo ja lämpimästi tervetuloa mukaan timantteilemaan ♥ Oikein mukavaa vapun aikaa sinullekin!

      Poista
  11. Oi oliivipuu :) Ihanaa että oot saanut selviämään talven yli, aina ylpeydenaihe "tutorille"!
    Tosi mageet tuli noista laatikoistakin, tsemppiä kasvatukseen! Täällä aloitellaan myös etanasotaa, aseina säilykepurkki ja pikkujakkara...one by one... Ihanaa vappua Anu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvillä ohjeilla ja rohkaisulla talvesta selvittiiin, me molemmat oliivipuun kanssa - kiitos tutor-Sanna! Laatikoista tuli kivat ja (kiitos taas vinkistä) nuo varastosta löytyneet parrut ovat tosi hyvät alueen kehystäjät. Enpä olisi osannut niitä katsoa sillä silmällä, ellet olisi vilauttanut teidän ryytimaan kuvia :)

      Poista