tiistai 14. huhtikuuta 2015

Pihainspiraatiota etsimässä

Lähdimme sunnuntaina sadetta pakoon Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuille. Kevään vihreys valloittikin heti ensimmäisessä hallissa. Halliin oli perinteisesti tehty upea istutusalue, keidas, jossa koivut vihresivät tuoreen, raikkaan vihreinä ja kukat kukkiavat puissa ja maan tasalla. Niin kaunista.





Minulla ei ollut messuilta varsinaisesti mitään tarpeita, enemmänkin olin hakemassa inspiraatiota omalle pihalle. Tai oikeastaan yksi "tarve" oli ja se löytyikin Kauppilan puutarhan osastolta, nimittäin TomTato. Tomtato on tomaatti ja peruna yhdessä ja samassa kasvissa; juuret ovat perunan ja pari senttiä mullan pinnan yläpuolelta lähtee tomaatin varsi.

Tämän monitoimikasvin kasvatus onnistuu parhaiten ruukussa ja ajatukseni on laittaa se pieneen kasvihuoneeseemme. Keskikesällä kirsikkatomaatti alkaa tuottaa tomaattisatoa ja satokauden päätteeksi saamme ruukusta vielä perunasadon. Perunat voi nostaa vasta viimeiseksi, muutenhan tomaatilta menevät juuret. Aika kätevää, vai mitä?




Erilaisia inspiraatiojuttuja löytyi kotiterassillekin. Erityisesti viihdyin Luhdan osastolla, jossa oli upeita betoniruukkuja muistuttavia polystoneruukkuja, hyllyköitä sekä kivoja kasvatuspusseja, joissa on kuitukangasvuori. Noihin pussukoihin voisi istuttaa vaikka yrttejä ja laittaa terassin pöydälle. Osastolta jäi useampia tuotteita hautumaan mieleen.





Tämä kattausvinkki oli minusta myös hauska. Pienet kukat kun kääräisee sanomalehteen ja laittaa niitä reilusti pöydälle, syntyy näyttävä pöytäkoristus kevään ja kesän puutarhajuhliin.




Sadepäivään tuli messuilla kiva piristysruiske. Nyt yritän vain pitää tomtatoni hengissä siihen asti, että saan sen siirrettyä pihalle. Avecinani ollut esikoinen puolestaan hoitaa rakkaudella ikkunalaudallaan messuilla istuttamaansa kehäkukan taimea sekä 4H:lta saamaansa kesäkurpitsaa.

Muistathan muuten Smallstoren herkkudelin veloituksettomat toimitukset 15.4. asti Arjen timanttien koodilla. Viime perjantain deli-illassa maistelin muitakin tuotteita kuin pikarisottoa ja ihastuin ikihyviksi moneen, moneen tuotteeseen. Puhtaita ja laadukkaita, maukkaita tuotteita. Tällaisista aineksista syntyi (osasta) deli-illan ostoksistani viikonlopun lounaamme. Sopisi vaikka vapun pastaksi, kuten joku Instan puolella kommentoikin. Pastan värjäämisessä ei ole muuten käytetty mitään keinotekoisia väriaineita. Täyttä luonnon väri-iloittelua -- ja niin herkullista!




Mukavaa viikkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

14 kommenttia:

  1. Aivan uusi mulle tuo tomtato! Aika jännä kasvi :) Ihania ja inspiroivia kuvia! Tekee mieli heti päästä omaan pihaan touhuamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomtato on uutuus ja minäkin kuulin siitä ensimmäisen kerran vasta viime viikolla kun lehdessä oli juttua näistä messuista. Mielenkiintoista testata miten sen kasvattaminen onnistuu. Kiva kuulla, että sait inspiraatiota kuvista ♥

      Poista
  2. Ei sitten törmätty, siellä mekin pakoiltiin sadetta. :) Ihania kuvia olet saanut messuilta otettua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan! Voi kun olisi ollutkin kiva tunnistaa sinut ja vaihtaa muutama sana. Olisi pitänyt laittaa neilikat rintaan ja sopia treffit Heidi :) Toivottavasti teillä oli kiva messuretki.

      Poista
  3. Tulen joku päivä ihastelemaan tuota tomtatoa! Luin siitä lehdestä ja näyttää sekä kuulostaa vinkeältä. Kyllä sinä sen saat hengissä pysymään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Kati! Toistaiseksi kaveri näyttää vielä aivan tomaatilta, mutta saa nähdä mitä tuleman pitää :) Hyvä kuulla, että sinulla on uskoa hengissäpitämistaitoihini. Oma usko on välillä pienellä koetuksella...

      Poista
  4. Radiosta kuulin tuosta tomtatosta, kuulostaa kyllä vekkulilta. Pitää varmaan itsekin kokeilla. Ja kaikkia ihanaa olet kyllä bongannut messuilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin olen aika helposti innostuva tällaisiin uutuusjuttuihin ;) Kiva kuulla Johanna, että sinne sinulle voi tulla joku tämän meidän yksilömme sukulaiskaveri.

      Poista
  5. Voihan tomtato! Kaikkea ne keksivätkin :))
    Messut ovat tarjonneet kyllä soppakauhalla ideoita ja inspiraatiota,
    nyt vähän harmittaa, että en itse päässyt messuilemaan. Noh, onneksi
    jaat meille ihania kuvia ja tunnelmia, niin päästään fiilistelemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Messuilta on kiva hakea ideoita, mutta aina ei vain ennätä. Kiva jos saat näistä kuvista pientä kevätinspiraatiota sinäkin Teija :) Ja juu, tomtato tosiaan. Mielenkiintoista seurata kasvin kehittymistä tulevan kesän aikana.

      Poista
  6. Heips! Olipa kiva katsella sun kuvia. Huomasin nimittäin, että meillä oli joitain samoja huomion herättäjiä / bongauksia ;) http://www.oliaika.blogspot.fi/2015/04/terkut-turun-piha-puutarha-messuilta.html Kyllä täällä aina niin paljon kaikkea on, ettei millään ehdi rekisteröidä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon oli tosiaan yhteisiä bongauksia :) Kuten postaukseesi kommentoinkin, myös sellaisia bongauksia, joista en ollut laittanut itse kuvia. Toisten postauksia on kiva lukea. Yksi näkee yhtä, toinen toista ja kaikkea kun ei todellakaan ehdi huomata itse. Kiva kun vinkkasit omata messuretkestäsi Titta!

      Poista
  7. Teidän takka on upea! Upeasti teidän talo on rempattu ja kunnostettu talon henkeä kunnioittaen. <3

    Kivaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia! Tuo takka on hieman murheenkryyni, sillä sitä ei ole poltettu kertaakaan koko talon yli 40-vuotisen olemassaolon aikana. Sen osalta kunnostamisurakka on siis vielä kesken, mutta kuntoon se pitäisi saada, jotta sen saisi myös käyttöön.

      Poista