keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Keväisen raikas juustokakku

Palataan vielä pääsiäisen jälkimaininkeihin. Olimme sunnuntaina vanhempieni luona ihanalla pääsiäisaterialla ja lupasin kantaa korteni kekoon tekemällä kakun jälkiruokakahvin kanssa tarjottavaksi. Keksipohjaiset juustokakut ovat suosikkejani ja sellaisen tein tälläkin kerralla.




Muhkea täyte Domino-keksipohjan päälle syntyi raikkaasta limestä, kookoskermasta, tuorejuustosta ja täyteläisestä valkosuklaasta. Lopputulos oli todella raikas ja mietimmekin, että vaikkapa mansikoilla ja valkosuklaalla sekä Domino-keksipuolikkailla koristeltuna tämä kakku sopisi hyvin vappuun tai kevään muihinkin juhliin.

* * * * *
LIME-VALKOSUKLAAJUUSTOKAKKU

Pohja:
175 g Domino-keksejä
40 g voita

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin 23 cm vuokaa, mutta omani on 24 cm ja kakusta tuli näyttävän korkea myös siihen valmistettuna.

Täyte:
8 liivatelehteä
5 dl kookoskermaa
600 g Philadelphia Original -tuorejuustoa
2 dl sokeria
2 limen raastettu kuori
2 dl limecurdia eli limettitahnaa
185 g valkosuklaata
2 limen mehu 

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa jääkaappikylmä kookoskerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, limen kuoriraaste ja limecurd. Sulata suklaa. Kääntele tuorejuustoseokseen kookoskermavaahto ja sulatettu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Kuumenna limemehu ja sulata siihen pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatteet. Valuta liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään yön yli kelmulla peitettynä. 

 Limesiirappi:
3 limeä
2 dl sokeria
2 dl vettä
1 vaniljatanko halkaistuna

Mittaa kattilaan kahden limen mehu, yksi lime viipaleina,halkaistu vaniljatanko, sokeri ja vesi. Kiehauta ja keitä hiljaa poreillen 15-20 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä hyvin. Koristele hyytynyt kakku siirapilla ja haluamillasi koristeilla

* * * * *
 Alkuperäinen resepti löytyy keksihylly.fi-sivustolta.

 



Jääkaappikylmän kookoskerman vaahdottaminen epäilytti, sillä kerma oli purkissa lähes tiiliskivenä, mutta kummasti se vatkatessa vaahtoutui samalla tavalla kuin voi. Kermavaahdon oloista vaahtoa en ainakaan minä saanut tehtyä, mutta tuo "voivaahtomainen" vaahto toimi oikein hyvin lopullisessa kakussa. Kookoksen maku ei tullut mitenkään erityisesti esille lopullisesta kakusta, joten sinäkin, joka et välttämättä välitä kookoksen mausta uskallat kyllä testata tätä.



Siirapin kanssa oli pieniä teknisiä ongelmia. Maku oli hyvä, mutta oletin siirapin jähmettyvän kiilteeksi kakun päälle. Tein siirapin aamulla ja kaadoin sen kiilteen tapaan vuoassa olevan kakun päälle ja nostin jääkaappiin hyytymään myöhäiseen iltapäivään asti. Siirappi ei kuitenkaan hyytynyt, vaan jouduin kaatamaan hyytymättömän osan pois ennen kuin koristelin kakun loppuun ja nostin tarjolle. Onneksi kakun pinnalle jäi kuitenkin ohut kiillekerros. Se antoi viimeisen raikkaan säväyksen makuun ja toisaalta kauniin pinnan kakkuun. Osa syy hyytymättömyyteen voi olla siinä, että oikaisin ja käytin limetiivistettä. Ehkä siirapissani oli liian paljon tuota tiivistettä. Mene ja tiedä.

Summa summarum siirappihankaluuksista huolimatta tulen tekemään tätä kakkua varmasti toistekin. Hyvää oli.

Pitäkäähän pipoista ja hatuista kiinni siellä tuulen keskellä. Hurja myrsky tuntuu olevan tuolla ulkona.
Tämä postaus on mukana Viikonlopun linkkiringissä. 

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

32 kommenttia:

  1. Kaunis herkkukakku. Meilläkin oli mummulassa maisteltavana lime-valkosuklaajuustokakku. Siinä ei ollut kookoskermaa. Mielenkiintoinen tuo kookosversio. Minäkin suosin aina näitä juustokakkuja keksipohjalla. Jotenkin helpompia tehdä ja houkuttavampiakin kuin perinteiset kerroskakut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lime-valkosuklaa-yhdistelmä taitaa olla aika yleinen pääsiäisen ja kevään juustokakuissa Katja :) Ja sehän toimii! Kookoskerma reseptissä houkutteli minutkin testaamaan tätä ohjetta. Koskaan aikaisemmin en ollut käyttänyt sitä leivonnassa.

      Poista
  2. Kauniin kakun olet tehnyt :) Juustokakku keksipohjalla on myös mun ehdoton suosikki.....se kyllä uppoaa vaikken muuten niin makeasta välitäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi onnellinen sinua Suvi kun et ole niin makean ystävä! Ollapa tuo piirre itselläkin :) Nämä juustokakkutyyppiset ratkaisut eivät usein ole ihan niin makeita kuin monet muut kakut ja jälkkärit.

      Poista
  3. Kaunis ja ihanan kuuloinen kakku. Juustokakku on niin mun herkkua ja anoppi sitä ilokseni aina pääsiäiseksi tekeekin. Nytkin tuli syötyä sitä ihan överit :) Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana anoppi sinulla Saga kun muistaa miniäänsä herkuilla :) Juustokakut maistuvat aina, enkä ainakaan minä ole vielä maistanut yhtäkään sellaista versiota, josta en olisi pitänyt...

      Poista
  4. Nam nam! Ottaisin mielelläni palan, varmaan toisenkin.;) Mun pitäis harjoitella näitä kylmiä juustokakkuja. Liivatteiden käyttöä edelleen opettelen.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain tuulta päin Taina ;) En tiedä olenko seilannut tuurilla, mutta vain tasan kerran liivatteiden käyttö on epäonnistunut kakussani - ja näitä on oikeasti tullut tehtyä paaaaljon. Nyt tietysti kun sanon näin, niin seuraava kakku on klönttinen tai ei hyydy ollenkaan...

      Poista
  5. Slurpsis, kiitos ohjeesta. Kokeilen aina kaikkia uusia kakkureseptejä mielelläni, joten voipi olla että koklailen tätä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu Kati. Muutama vakkarikakkuresepti on, mutta usein tekee mieli testata jotain uutta ja kuten sanottu, aina maistuu :)

      Poista
  6. Voi, ihanan raikas ja suloisen näköinen herkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Raikkaalta maistui myös. Olisipa vielä edes pieni pala jäljellä...

      Poista
  7. Mielettömän hyvännäköinen kakku. Olen juustokakkuihminen henkeen ja vereen, joten eiköhän tätäkin tule testattua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopas meitä juustokakkuihmisiä löytyy :) Kannattaa Jani testata, mutta ota siirapin kanssa kokeilumielellä. Luin nyt jälkikäteen, että jollain toisellakin oli käynyt samalla tavalla. Ehkä sen ei kuulukaan hyytyä kiilteeksi. Ehkä.

      Poista
  8. Nam, mikä kakku! Varmasti oli hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hyvää Jassuntassu :) Jo pääsiäispöydässä suunnittelimme porukalla keväisiä koristeita. Mansikat, valkosuklaa, mintunlehdet, Domino-keksin puolikkaatkin tosiaan sopisivat kakun päälle vallan mainiosti.

      Poista
  9. Nams, kylläpäs näyttää herkulliselta :))! Pitääkin taas joku päivä tehdä kakku!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, no niin pitää S ;) Pitäisi hommata myös minikokoinen irtopohjavuoka. Sillä saisi tehtyä sellaisia oman porukan kokoisia kakkuja, ettei tulisi aina näin isoja.

      Poista
  10. Namskis mikä upea kakku! Ja miten korkea! Itselläni juustokakut tuppaavat
    jäämään sellaisiksi lättänöiksi, täytyykin tsekata vuoan koko tai voisiko olla
    niin, että joissain resepteissä täytettä on vaan liian vähän?
    Kookoskerma on itselleni ihan uusi tuttavuus, sitä olisi mukava päästä testaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä kakusta tuli tosiaan näyttävän korkea, vaikka vuoka olikin inan suurempi kuin mitä ohjeessa suositeltiin. Mittaa ihmeessä vuokasi koko Teija! Joskus olen tehnyt myös niin, että teen täytteen 1,5 kertaisena, jotta saan hieman korkeamman version hyväksi todetusta kakusta. Eihän me mitään rohmuja olla, mutta... ;)

      Poista
  11. En voi muuta todeta, kuin että jumalainen kakku. Kiva idea laittaa sukumunia koristeeksi.

    Kivaa loppuviikkoa Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita suklaamunia näkyi tänä vuonna aika paljon koristuksina ja helppoon ideaan tykästyin minäkin. Jotain kivaa uutta on aina hauska löytää. Mukavaa viikon jatkoa Tiia - täällä ainakin on niin upea auringonpaiste, että pitäisi olla ulkona eikä sisällä koneen vieressä :)

      Poista
  12. Herkullisen näköinen kakku! Kiitos Anu, liput tulivat eilen postissa. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi ♥ Hienoa, että liput ehtivät ajoissa. Kivoja, antoisia messuiluja!

      Poista
  13. Nyt kyllä kuuriani koetellaan :) Mikä herkku! Juustokakut ovat suosikkejani, vaikkei tuota leipurin vikaa minuun ole pesiytynyt. Lupaatko tehdä tätä mulle joskus kun tulen kahville (siis kutsun itseni teille :D)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi Kati, ei ollut tarkoitus... :) Mutta lupaan ja vannon tehdä ja tervetuloa kahville! Kutsu on nyt annettu, saat tulla heti kun sopii tulla. Kerro vain päivää ennen niin saadaan kakku tehtyä :)

      Poista
  14. Hauska koristeluidea! Pitää laittaa korvantaakse ensi pääsiäistä varten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari pikkutipua munankuoren sisälle olisi voinut olla vielä hauska lisä Mrs K :)

      Poista
  15. Oi näyttääpä hyvältä! Olen suuri juustokakkujen ystävä, joten tätä täytyy kokeila. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, Jonna! Terveisin toinen juustokakkujen ystävä :)

      Poista
  16. Herkulliselta kuulostaa - ja nuo suklaamunat tuossa päällä ovat loistava idea! Kiitos kun jaoit ohjeen - tulee kyllä testattavaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Pia, että ohje kuulosti sinustakin hyvältä. Meilläkin tätä tullaan tekemään vielä uudelleen.

      Poista