sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Keittiötarvikkeilla saunan lasiovi puhtaaksi

Löytyipä kuulkaas sellainen puhdistusaine keittiön laatikosta, ettei paremmasta väliä. Pahoittelut tiedon julkaisemisen ajankohdasta, nythän pitäisi nauttia rauhassa pääsiäisen pyhistä. Mutta kun innostus löydöstä ei katso aikaa, eikä paikkaa. Toisaalta pidennetty viikonloppu on ainakin minulla tuottanut jo tulosta ja pieni puunaus maistui, etenkin kun homma sujui kuin leikki.




Lötkötin sohvalla vatsa killillään ja surffailin koneella kun eksyin keskusteluun, jossa puhuttiin saunan lasioven puhdistamisesta; mikä aine sopii ja millä pinttyneemmänkin lian saa pois. Vastauksiksi tuli kaikkea mahdollista höyrypesurista autovahaan asti, mutta omaan silmääni nappasi vinkki:

Sekoita tahna ruokasoodasta, tipasta astianpesuainetta ja toisesta tipasta vettä. 




Kostutettu mikrokuituliina toisessa kädessäni, toisessa kulho, jossa oli tuo taikatahna suuntasin kohti hurjan näköistä saunan lasiovea. Vaan eipä ole ovi enää hurjan näköinen. Eikä tarvinnut edes suuremmin jynssätä. Loppuun vielä huuhtelu runsaalla vedellä ja viimeistely laimennetulla pyykkietikalla ja ovi kiiltää. Aivan mahtavaa.

Tahnaa jäi vielä ja jatkoin suihkun viereisten valkoisten laattojen puhdistamista ja se kävi yhtä helposti. Monesti noita samaisia laattoja on hangattu hikihatussa juuriharjalla ja jos minkä näköisillä vahvoillakin puhdistusaineilla, mutta tämä konsti toimi paremmin kuin mikään aikaisempi. Tulipa hyvä mieli. Kummasti sitä vain löytyy keittiöstä todella tehokkaita aineita tähänkin käyttöön. Ruokasooda taitaa olla muutenkin aikamoinen siivouspäivien apulainen. Täytyy ehkä tutustua tarkemmin.

Kuvat eivät nyt liity mitenkään tekstiin, mutta tahna meni niin vauhdilla, etten ehtinyt edes kuvia räpsiä.




Tänään aamu on alkanut upeasti auringonpaisteessa. Aamuun liittyi myös meidän pääsiäisemme odotetuin hetki. Pääsiäiskukko oli käynyt yön aikana munimassa suklaamunia eteiseen illalla viritettyihin pipoihin. Perinne, joka on siirtynyt meille omasta lapsuudestani. Nyt limesiirapin keittoon, jotta päivän jälkkäri saadaan kuntoon ja sitten pihalle.

Mukavaa sunnuntaita!
Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.



32 kommenttia:

  1. On se ruokasooda ihmeaine, sillä tekee vaikka mitä. Ja kyllä nämä helpot putsausjutut sopivat sunnuntain tarjontaan, jos vaikka nopeasti innostuu jonkun paikan putsaamaan ennen vieraita :)
    Kunpa joku kokoaisi kirjan, mihin kaikkeen ruokasoodaa voi käyttää.
    Aurinkoista sunnuntaita, Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta Tuulia! Tuollaisen kirjan ostaisin minäkin välittömästi. Ruokasoodan käyttämisestä siivouksessa on ollut paljon juttua, mutta nyt vasta kokeilin itse ja olen aivan myyty. Pienestä se ilo lähtee ;) Vielä yksi pyhä edessä ja tänne meidän suunnille on luvattu aurinkoa. Ihania vapaita sinulle!

      Poista
  2. Kiitos vinkistä - moneen olen ruokasoodaa käyttänyt, mutta en tuolla lailla ole kokeillut;)
    Hyvää pääsiäisen jatkoa munien herkuttelun parissa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin oikeasti yllättynyt, miten vaivattomasti puunaus kävi tuolla tahnalla Lady. Kiitos, munilla ja äidin pääsiäispöydän antimilla on todellakin herkuteltu tänään. Vatsa killillään. Ihania pyhien jatkoja myös sinulle ♥

      Poista
  3. Juuri äsken taivastelin saunan lasiovea, kuinka kamalan näköinen on joten tämä vinkki yuli juuri oikeaan aikaan. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Telepatiaa ilmassa Johanna :) Minulla on se "hyvä puoli", että näkökyky on noissa pesutiloissa aina vähän rajallinen kun ei ole silmälasien kanssa liikenteessä, mutta kun kerran menee päivänvalon aikaan ja lasit päässään, onkin shokki kaikista kaameuksista sitten sitäkin suurempi. Toivottavasti tahna toimii!

      Poista
  4. Ruokasooda ja sitruuna taitavat olla ne kätevän emännän niksit, joita mä en ikinä muista, kun yritän saada puhdasta aikaan.;D Muistaisinkohan ensi kerralla...Mua harmittaa, sillä tuota pyykkietikkaan ei myydä, ainakaan netistä löytyneen tiedon perusteella, täällä meillä päin. Kouvolassa oli lähin, mutta sitäkään ei ollut verkkokaupan puolella. Kesäreissulla aion pitää sen mielessäni, muistaakseni esim. Tampereelta sitä saisi.
    Ihanat kuvat Anu! Tuo kummituspuu ja värikkäät munat kontrasti näyttää erittäin hyvältä mun silmiini. Meillä on ollut harvinisen munaköyhä pääsiäinen.;DD Ostin vain nuorimmaiselle kaksi pääsiäismunaa, sillä jotenkin mua alkoi ärsyttää ne yllätysten krääsät. Syödään vaan suklaa suklaana.:) Odotellaan täällä sitä sun jälkkäriohjetta ja kuvia!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo oli yksi syy, miksi halusin laittaa vinkin tänne bloginkin puolelle, nämä kun unohtuvat niin nopeasti. Aika pitkälle taitaisi päästä kodin siivouksissa kun muistaisi ruokasoodan, sitruunan ja etikan.

      Jää Taina kuulolle, sillä pyykkietikkaan (ja seuraavaan uuteen koukutukseeni, näitähän riittää...) liittyvä jutska on tulossa ensi viikon loppupuolella. Uskon, että tuo jutska on sinulle mieluisa ja selvittää, että taas kerran kaikella oli tarkoituksensa ;)

      Ja kiitos kehuista, olen otettu ♥ Nuo munakrääsät ovat oikeasti aika kammoja ja tänään juuri mietin, että niissä on menty valtavasti takapakkia (vai olenko tullut vain vanhaksi, enkä ymmärrä niiden hienouksia). En nyt ehkä niitä oman lapsuuden sormuksia kaipaa välttämättä, mutta kun tuntuu, että yllätykset ovat osittain jopa lapsille itselleen suoraan roskikiseen -kamaa. Ei kiva. Mutta juu, jälkkäri oli hyvää, vaikka limesiirappi jäikin hyytymättä ;) Siitä voisi vaikka tullakin postaus jossain vaiheessa.

      Poista
  5. Olen joitakin vuosia sitten tilannut Valituilta Paloilta kirjan Vanhat aineet Uudet konstit.
    Kirjassa on tosi paljon vinkkejä mm. etikan, ruokasoodan ym. aineiden erilaisista käyttötavoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siinähän se kirja tuli! Mahtaisikohan sitä löytyä vielä jostain... Täytyypä tutkia. Kiitos Lehtori kun vinkkasit :)

      Poista
  6. Kiitos vinkistä. Mm. Saunan ovi on siivousta vailla. Heti tulee kyllä mieleen tusina muutakin paikkaa. Tarttis tehrä jotain :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, niin täälläkin Katja! Olen viimeisten viikkojen aikana ottanut itseäni niskasta kiinni ja putsannut paikkoja, jotka niin helposti jäävät puunaamatta. Uskomaton ilo tulee puhtaasta, kiiltävästä uunistakin ;) Mistähän tämä kertoo...

      Poista
  7. Kiehtovaa! Meillä hankalin ongelmapaikka on suihkukaappi, joka ei ole lasia vaan muovista pleksiä. Kävisiköhän tuo ihmeaine siihenkin? Kuinka paljon laitoit soodaa ja muita aineita? Ja siis tahnaa vaan mikrokuituliinaan ja sillä sitten hinkkasit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös Uraäiti, niin minustakin :) Kokeile ihmeessä suikukaappiin (ehkä jonnekin huomaamattomaan kohtaan alkajaisiksi). Minä hain tänään pari purkkia soodaa kaupasta kun kaapista löytynyt purkinpohja meni tuohon eiliseen urakkaan ja ajattelin testata tahnaa varovasti ulkogrillin kanteen, joka on järkyn näköinen. Soodaa minulla taisi olla puolisen purkkia ja siihen laitoin pienen (oikeasti pienen) tirauksen astianpesuainetta ja vettä sen verran, että sain sekoitettua soodan tahnaksi. Sillä tahnamaista tuon seoksen pitää olla ja nimenomaan se tahna puhdisti (sitä pitää olla rievussa koko ajan). Tahnan loputtua yritin epätoivoissani vielä jatkaa urakkaa laimentamalla seoksen juoksevammaksi nesteeksi, mutta se ei enää toiminut. Ja kostutettua mikrokuituliinaa kastoin tosiaan tahnaan ja hankasin sillä. Kerrohan miten suihkukaapin kanssa kävi!

      Poista
  8. Mikähän siinäkin on, että se saunan oven peseminen mulla ainakin unohtuu ja sitten kun istun lauteilla, niin kiinnitän siihen huomioni ja se alkaa ärsyttämään. No, nyt pitää vaan alkaa hommiin, tekaista tahna ja pestä se ovi:) Kiitos paljon vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se unohtuu M minultakin ja siinä vaiheessa kun menee pesuhuoneeseen näkö päällä ärsyttää. Tänään kuitenkin kuivasin oven lastalla suihkun jälkeen. Josko sillä saisi hiukan pidennettyä oven siistinä olemista. Kerrohan sinäkin toimiko tahna teidän oveen - toivottavasti! Ja muista tosiaan jättää seos tahnaksi, ettet laita liikaa nesteitä joukkoon.

      Poista
  9. Ihan mainio siivousvinkki! Tuollaisen sörsselin minäkin valmistan ja hyökkään kylppärin kimppuun. Meillä kun on rautaa vedessä, niin kaakeleiden saumat värjääntyvät punaisiksi.
    Saas nähdä kumpi voittaa rauta vai sooda :D

    Mukavaa sunnuntai-iltaa Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun tahna tanassa vain rautaa kohti Teija, go girl go :) Kerro sitten minullekin kumpi voitti! Mielenkiintoista tietää, mihin kaikkeen tästä ihmetahnasta on. Rauta on vedessä tosi ikävää kun se värjää niin paljon. Ihanaa sunnuntain myöhäisiltaa! Ihan mahtavaa tietää, että vielä on yksi päivä vapaita jäljellä ♥

      Poista
  10. Voi miten ihana postaus :-)
    Olen aina pyhinä innostunut jynssäämään jotain ja kantanut siitä pientä syyllisyyttä. Nyt voin huomenna tehdä sen kannustuksestasi ilman syyllisyyttä! Testaan tuon "mömmön" vaikka minulla onkin Idon aivan mainio puhdistusaine.

    Kiitos Anu ja mukavaa pääsiäisen jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tietää, että meitä hassuja pyhäsiivoajia on muitakin! En ole mikään himosiivoaja, mutta pidempinä vapaina iskee yleensä aina inspiraatio. Tämänkin puunauksen jälkeen innostuin vielä pesemään kodin ikkunat ulkoapäin ja miehen liityttyä avuksi, saimmekin urakan joutuisasti valmiiksi. Huomenna sitten pihagrillien kimppuun :) Mukavaa pääsiäisen jatkoa Mirella teillekin ♥

      Poista
  11. Huippuvinkki! Mahtaisko tämä toimia maitolasioveenkin..? Meillä on nykyään kodarin ja kylppärin välissä sellainen - enkä ole sitä vielä putsannut millään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin grillin kanteen toimi oikein hyvin, joten kannattaa varmasti ainakin testata varovasti myös maitolasiin Miru ;)

      Poista
  12. Ruokasoodalla olen putsannut niin uunia kuin tiskiallastakin. Amerikassa kaikilla tuntui olevan jääkaapissa iso purkki ruokasoodaa auki hajuja imemässä. Hyvä aine moneen puuhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoinen monitoimitaika-aine tuntuu ruokasooda olevan. Mietittiin juuri tänään siskoni kanssa mihin tuon jauheen teho mahtaa oikein perustua. Tosiaan, tuon hajunpoistovaikutuksen olinkin unohtanut. Kiitos kun muistutit!

      Poista
  13. Mäkin olen miettinyt tota saunan lasioven puhdistusta, ihan hirveesti kiitoksia vinkeistä. Yritän pitää itseni aisoissa ja kokeilla noita juttuja vasta pääsiäisen jälkeen!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti saat jarruteltua itsesi pyhien yli Eija ;) Mutta sen jälkeen: iloisia puunauksia!

      Poista
  14. Kiitos täältäkin! Kullanarvoinen vinkki. Pyhinä tulee tartuttua tekemättömiin tai arjessa "mahdottomiin" projekteihin. Talvitamineet päätyivät säilöön, parit kassilliset pieniä lastenvaatteita kiertoon ja muutama metri kivimuuriakin valmistui. On täällä lököilty ja nautittu vapaista ja pitkistä aamuista :) Hyvät pyhät siis! Seuraavaksi sitten saunan oven ja lasiseinän kimppuun tämän tahnan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin totta Kati! Minulle ainakin tulee paras kombo näissä minilomissa kun yhdistää sopivasti puuhastelua ja lötköttelyä. Se, että saa takaraivossa olevaa todo-listaa lyhennettyä rentouttaa kummasti ;) Melkoisesti olet sinäkin saanut puuhattua ja vielä kun lisää siihen kaikki normaalit "puuhasi", niin vau! Onneksi päiviin on mahtunut kuitenkin sitä lököilyäkin ♥

      Poista
  15. Kiitos tuhannesti vinkistä! Aion testata tätä varmasti. Lasiovi on ainainen haaste puhdistuksessa kylppärin puolella. Vaan toivottavasti ei enää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä Jutta :) Meilläkin lasiovi oli päässyt melkoiseen kuntoon kun urakan aloittaminen tuntui niin isolta. Nyt en usko, että niin käy enää. Testaa ihmeessä!

      Poista