tiistai 21. huhtikuuta 2015

Elämäni ensimmäinen raakakakku

Oletko testannut raakakakkuja? Olin maistanut muutamaa erilaista kakkua jo aikaisemmin ja pitänyt niistä, mutta viikonloppuna tein itse ensimmäisen raakakakkuni.




Monesta houkuttelevasta reseptivaihtoehdosta päädyin Karita Tykän appelsiini-suklaakakkuun. Tämä ohje sopii halkaisijaltaaan 15 cm kokoiseen vuokaan ja tuo koko onkin juuri sopiva tämän tyyliselle kakulle. Raakakakuthan ovat hyvin täyteläisiä ja täyttä tavaraa, joten kerta-annos on yleensä melko pieni kakunpala. 





* * * * *

APPELSIINI-SUKLAA RAAKAKAKKU

Pohja:
1,5 dl pekaanipähkinöitä (liota 4 h, huuhtele ja valuta huolellisesti)
1 dl pilkottuja taateleita
1/2 tl jauhettua vaniljaa
2 tl vaahterasiirappia

Jauha kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa tasaiseksi. Lopeta ajoissa jos haluat jättää pohjaan rouskuvaa rakennetta. Painele sitten kelmulla vuoratun vuoan pohjalle ja siirrä vuoka sivuun.

Appelsiinitäyte:
2 dl cashewpähkinöitä (liota 4 h tai yön yli, huuhtele ja valuta)
1/2–3/4 dl kookosöljyä, sulana
1/2 kuorittu appelsiini
1 rkl hunajaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua luomu appelsiinin kuorta
1/2–1 rkl psylliumkuitua

SEKOITA kaikki raaka-aineet blenderissä kunnes massa on täysin tasaista. Kaada kakkupohjan päälle ja kopauta vuokaa pöytään jotta ilmakuplat poistuvat. Tämän jälkeen tee suklaatäyte.

Suklaatäyte:
2 dl cashewpähinöitä (liota 4 h tai yön yli, huuhtele ja valuta)
3 rkl vettä (tai pähkinämaitoa)
1/2 dl kookosöljyä, sulana
1/2 tl jauhettua vaniljaa
4–5 rkl raakakaakaojauhetta
Ripaus laadukasta suolaa
1/2 rkl psylliumkuitua

SEKOITA kaikki raaka-aineet blenderissä kunnes massa on täysin tasaista. Kaada vuokaan appelsiinikerroksen päälle. Kopauta taas vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat ja laita jähmettymään pakastimeen useammaksi tunniksi tai yön yli.

Kuorrute:
1 dl kookosöljyä, sulana
1 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa (tai oman makusi mukaan)
1/2 tl jauhettua vaniljaa
Aavistus laadukasta suolaa

Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja tarkista maku.  Koristele kakku jäisenä tai ainakin hyvin kylmänä. Kylmä kakku auttaa kuorrutetta jähmettymään paikoilleen välittömästi. Laita halutessasi vielä takaisin viileään jähmettymään tai anna kakun sulaa ja nauti.

* * * * *




Blenderimme ja pähkinöiden yhteistyö oli hieman takkuilevaa ja pähkinöiden jauhaminen täyteosan sileään tahnaan oli melko työlästä. Tehokas blenderi säästää tuossa kohdassa varmasti sekä aikaa, että hermoja. Valmista tuli kuitenkin meidänkin sekoittimellamme. 

Jauhetun vaniljan korvasin aidolla vaniljasokerilla, muuten seurasin ohjetta aivan täysin. Kerrankin. Kakun sulamista en malttanut odottaa kunnolla, siksi kuvatkin ovat viimeistä kuvaa lukuunottamatta vielä osittain jäisestä kakusta. Ensi kerralla otan kakun sulamaan jo herkuttelua edeltävänä päivänä, jolloin maut olivat tälläkin kerralla tasaantuneet ja kakku ehtinyt sulaa kokonaan. 




Ensimmäinen raakakakkuni jakoi testiryhmämme mielipiteitä. Itse pidin siitä kuitenkin kovasti ja innostus jatkaa tällä tiellä on edelleen kova. Raakakakuissa värit tulevat upeasti esille ja seuraavaksi tekisi mieli kokeilla vadelmaista kakkua. Olisiko sinulla hyvää reseptiä antaa minulle, vadelmilla tai ilman? 

Aurinkoa tiistai-iltaasi!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

18 kommenttia:

  1. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Mä tein myös elämäni ensimmäisen raakakakun reilu kuukausi sitten tällä ohjeellahttp://www.kinuskikissa.fi/raakatoffeekakku/?hakusivu=3 ja tuli herkullista. Tosin puolukan jätin pois kun ei ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari, tuo Kinuskikissan ohje kuulostaa tosi hyvältä! Hauskaa, että sielläkin on ollut raakakakkuleivontaa ilmassa :)

      Poista
  2. Kylläpä onkin herkullisennäköinen kakku! Olen Karita Tykän seuraaja Instassa, ja hänellä on kyllä usein todella herkullisia kuvia...Tätä voisin kyllä kokeilla, sillä mulla on melkein kaikkia aineitakin kaapissa. Eivät olleet ihan ilmaisia nuo tarpeet, ja ajatus olikin, että ei jäisi leipominen yhteen kertaan. Oma raakakakkukokeiluni oli joulun alla, ja olin hitusen pettynyt. Ihan ok, mutta olen maistanut parempaakin raakakakkua kahvilassa. Meillä myös tehosekoitin on niin onneton, ja pitää sellaista meteliä, että kuulosuojaimet tarvitsisi pähkinöiden mössäämiseen.;D Näköjään en tehnyt kakusta postausta, sillä sekä banaani, että avocado, joita kakku sisälsi, tummuivat aika rumannäköiseksi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kakut ovat mielenkiintoisia ja niitä on hauska testailla. Raaka-aineet tosin vain ovat harmittavan arvokkaita. Tämä resepti valikoitui minulla kokeiluun siksikin, että vaikka täytteet olivat erilaisia, käytettiin niissä paljon samoja aineksia. Kivampi niin kuin silloin kun raaka-aineita on paljon ja jokaista käytetään vain pikkurippanen. Kiitos Taina vinkkauksesta, lähdin minäkin samantien seuraamaan Karitaa Instassa. Hänellä tuntuu olevan ihania ohjeita. Mieli tekisi jotain hänen kirjaansakin...

      Poista
  3. Namskis! Täytyypä kokeilla, en ole aiemmin raakakakkua tehdä, joten olisi kyllä kiva kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avoimin mielin vain testaamaan Kati :) Kakku jakoi meillä tosiaan mielipiteitä vahvasti puolesta ja vastaan, mutta minulta se saa ison peukun.

      Poista
  4. Voi miten herkullinen kakku! Eipä oo tullut vielä tehtyä raakakakkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin jahkasin kokeiluani lähes vuoden Jassuntassu. Toista vuotta en varmasti odota seuraavan kakun testaamiseen, vaikka miehen mielestä "kyllä tästä se terveys maistuu...". Taateleita olisi vielä pussin pohjalla jäljellä ja siksi tekisi mieli laittaa uusi kakku heti työn alle :)

      Poista
  5. Vaikuttaa maukkaalta, mutta tuntuu muka niin suuritöiseltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota suuritöisyyttä minäkin mietin ja se tätä kokeilua varmasti viivyttikin Katja. Se taisi enemmän olla kuitenkin vain tunne. Jos vain jaksaa taistella pähkinöiden kanssa, niin muutenhan tässä ei ollut kuin sekoitteluja. Ja pähkinöiden kunnollinen liottaminen auttoi muun hyvän lisäksi myös siihen, että ne menivät helpommin massaksi. Rohkeasti vain testaamaan!

      Poista
  6. Juu... raakakakku voi olla taivaallisen hyvää tai sitten ei, riippuu reseptistä. Molempia olen maistanut. Tuossa Karitan kirjassa on ihastuttavan näköinen suklaamousse, mutta maku oli melko karmaiseva ja ihan reseptin mukaan nuorimmainen kaverinsa kanssa sen valmisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, eli välttämättä kaikki ei olekaan ihan niin hyvää Anu... Näissä kakuissa ei tällä kokemuksella uskalla oikein vielä soveltaa kun ei tiedä mikä vaikuttaa mihinkin ja siksi minäkin pysyin tarkasti ohjeessa. Ikävä kuulla, että teidän nuorimmaisen kokkailut eivät menneet ohjeen seuraamisesta huolimatta putkeen.

      Poista
  7. Voi että näyttääkin hyvälle. ja kiitos kun jaoit ohjeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä maistui myös (tai siis minusta ja parista muusta testiryhmäläisestä maistui) Sike! Näitä on mielenkiintoista testailla.

      Poista
  8. Minä olen myös tutkinut kovasti näiden raakakakkujen ohjeita, kun tekisi kovasti mieli kokeilla. En ole koskaan kyllä edes maistanut näitä, mutta paljon olen kuullut näitä kehuttavan. Appelsiinilla ja suklaalla on kestävä liitto, joten uskon, että tekemäsi kakku on hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten sanottu Krisse, lähes vuoden keräsin minäkin rohkeutta ;) Appelsiini ja suklaa toimivat tosiaan aina. Myös tässä kakussa.

      Poista
  9. Näyttää kyllä hyvältä, olis kiva joskus itsekin kokeilla. Vadelma kuulostais niin hyvältä ja esteettinenkin puoli olis varmasti kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmasta tulee todella kauniin värinen täyte ja se sopisi hyvin suklaankin kaveriksi. Rohkeasti vain kokeilemaan Laura!

      Poista