lauantai 18. lokakuuta 2014

Suklaakakkua punajuuresta

Miten olisi seuraava suklaakakku? Johan edellisestä suklaaleivontakerrasta onkin jo aikaa... Tämä on kuitenkin huomattavasti edellistä terveellisempi (uskoo ken tahtoo), onhan mukana pari punajuurtakin.


Mitäköhän mahdoin etsiä surffaillessani, en suklaakakkuohjetta ainakaan, kun törmäsin tähän Maku.fi -sivuston ohjeeseen. Punajuuret suklaakakussa kuulostivat mielenkiintoiselta ja kakku näytti niin mehevältä, etten päässyt ajatusta karkuun, vaan ohjetta piti testata. Ja kannatti kyllä. Tämä kakkuohje jää reseptikirjaani ja tulee varmasti leivottua uudelleenkin.


* * * * *
PUNAJUURI-SUKLAAKAKKU

200 g tummaa suklaata
3 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl juoksevaa margariinia
2 punajuurta hienoksi raastettuna

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl tomusokeria
1 prk smetanaa (120 g) 
maantelirouhetta

Sulata suklaa. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää munavaahtoon jauhoseos, rasva, punajuuriraaste ja sula suklaa. Sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jäähdytä kakku.

Sulata kuorrutuksen suklaa. Sekoita siihen tomusokeri ja smetana. Levitä kuorrutus jäähtyneelle kakulle ja koristele mantelirouheella.

* * * * *
Alkuperäisen ohjeen löydät täältä Maku.fi -sivulta.

Ohjeen mukaan kakku tehdään 26 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, mutta oma vuokani oli 24 cm ja se oli oikein sopiva minun makuuni. Kakku suositellaan nautiskeltavaksi huoneenlämpöisenä.


Punajuuri toi kakkuun tosiaan kosteutta ja mehevyyttä, aivan kuten porkkana antaa sämpylöihin tai porkkanakakkuun. Tuo kuorrute oli myöskin todella hyvää. Sitä saatan käyttää jatkossa myös muiden kakkujen kuorrutteena. Jäähdyttyään kunnolla ei kuorrutus ole enää niin juoksevaa kuin näissä kuvissani. Jollain hätähousulla oli vain kiire päästä maistamaan...

Nyt laitan kädet kyynärpäitä myöten ristiin, ettei huomenna sada. Suunnitelmana olisi jatkaa haravointipuuhia. Vaahterat näyttivät pudottaneen jo kaikki lehtensä ja etupihamme on hurjan näköinen. Vaahtera syysvärissään on aivan upea, mutta sepelipiha, jossa on kahden suuren vaahteran lehdet, ei ole enää ihan yhtä upea. Ja jotta haravaa pääsee heiluttamaan vielä lisää, on takapihan puolella valtava koivu, marjapensaita ja pari omenapuuta. Suklaakakun voimalla mennään :)

Suloista huomista sunnuntaita sinulle!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.



10 kommenttia:

  1. Kääk miten herkullisen näköistä kakkua! Ja vielä terveellistäkin, kun sisältää punajuurta :-)
    Leppoisaa sunnuntaita Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatteles Teija; tummaa suklaata ja punajuurta! Mitä muuta tämä siis voisi olla kuin täydellinen terveyskakku ;) Kivaa sunnuntai-iltaa sinnekin!

      Poista
  2. Bongasin saman ohjeen, kuulostaa mielenkiintoiselta! Taisi mennä suklaakakun syömiseksi tämä sunnuntai - ainakin täällä satanut koko päivän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli (siis oikeasti imperfektissä) todella hyvää. Aika mutakakkumainen kosteutensa puolesta eli omaan makuuni ainakin hurjan herkullinen. Ja totta, lehdet odottavat meidän pihassamme edelleen haravaa. Jossain vaiheessa sade piti kyllä taukoakin, mutta siihen aikaan oli jo sovittuna muuta. Onneksi osa kakkua lähti jo eilen illalla vanhemmilleni ja siskoni perheelle maistatukseen. Ei tullut kaikkea syötyä ihan itse :)

      Poista
  3. how much is 2 beetroots grated? 1 cup? 2 cups? my beetroots are about a kilo big :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow, you have really gigant beetroots Homemoma! Mine were only about 120 g / pcs so maybe 2-3 cup is quite near the reality. This is very tasty cake, like mudcake - and very healty too (dark chocolate and beetroots...) ;)

      Poista
  4. Näyttää herkulta ja uskon, että punajuuri sopii hyvin suklaakakkuun.:) Mulla on ollut ajatus laittaa punajuuria uunissa, sillä joudun tunnustamaan, etten ole koskaan itse tehnyt uunipunajuuria. Siitä seuraava askel voisikin olla punajuuren käyttäminen leivonnassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos pitää mutakakusta, niin tästä kakusta pitää Taina aivan varmasti! Eikä punajuuri maistu kyllä yhtään valmiista kakusta ;) Voi uunipunajuuret ovat suurta herkkuani (ja samalle pellille voi laittaa vielä palsternakkakuutioita ja että on hyvää). Punajuurisosekeittoa testasin joku viikko sitten Friendtexin illan jälkimainingeissa ihan siitä vihanneshyllyjen Pirkka-makkarapötköstä (punajuuri-perunasosepötkylä); kermaa, pippuria ja suolaa joukkoon ja nam. Täytyy myöntää, että olen aikamoisen heikkona tuohon juurekseen.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Tuo kuorrute teki sen Johanna tosiaan harvinaisen houkuttelevan näköiseksi ;)

      Poista