torstai 27. lokakuuta 2016

Testissä nyhtökaura | helppoja testailuja

Olin katsellut ruokakauppani hyllyjä nyhtökauraa etsien jo jonkin aikaa. Muutaman kerran kyselinkin sen perään. Mieli olisi tehnyt testata tuota uutuutta. Nyhtis ja minä emme kuitenkaan osuneet kauppaan koskaan samaan aikaan.

Samainen kauppa järjesti jokin aika sitten Facebook-arvonnan, jonka palkintona oli laatikollinen nyhtökauraa - ja minä, joka olen aika harvoin onnettaren suosiossa olin sitä nyt.
Niinpä palasin eräältä kauppareissulta onnellisena  kotiin nyhtökauralaatikko sylissäni miettien mitä siitä tekisin. Ensimmäiseksi mieleeni tuli blogisisko-Teijan keväinen postaus nyhtökaurasta ja Teijan tortillat. Ne olivat testauslistan kärjessä.
Nyhtökaura on melko mautonta sellaisenaan, hyvä maustaminen on kaiken a ja o. Paistoin kauraa pannulla öljyssä, lisäsin suolaa ja pippuria ja päädyin lopulta sekoittamaan salsakastikkeen nyhtökauran joukkoon jo pannulla, jotta sain mehukkaamman lopputuloksen. Perhe oli skeptinen, mutta tortillat maistuivat pienen empimisen jälkeen kaikille.


Äitini testasi yhdestä pakkauksesta nyhtökaurapizzaa. Hän oli laittanut nyhtiksen pizzapohjan päälle sellaisenaan, paistamatta ja maustamatta muiden pizzatäytteiden kanssa ja hyvin toimi sekin.  Pizza kaipasi ehkä pientä kostuketta, joten kylmä pizzakastike paistetun pizzan päällä oli äidiltäni hyvä idea. Toinen vaihtoehto voisi olla sekoittaa nyhtökaura ensin pohjan tomaattikastikkeen (normaalia reilumman määrän) kanssa yhteen ja levittää se vasta sitten pohjalle.

Toisena ruokana testasin itse pikaista arkipastaa. Laitoin penne-pastan kiehumaan ja samaan aikaan tein pannulla kastikkeen, johon paistoin taas nyhtökauraa ja lisäsin joukkoon purkin Pirkan arrabiata pastakastiketta (aivan helmi muuten tuo kastike). Joukkoon raastoin jonkin verran parmesania ja annosten päälle vielä hieman lisää. Tämä pasta oli oma suosikkini.
Minut yllätti nyhtökauran riittoisuus. Pakkaus näyttää pieneltä, mutta siitä syö nelihenkinen perhe vallan mainiosti. Tortillassa tein heti kättelyssä virheen ja paistoin kertaheitolla kaksi paketillista nyhtökauraa. Se oli aivan liikaa meidän perheemme kerta-annokseksi. Myös tuosta pastakastikkeesta riitti hyvin vielä toiseksikin ateriaksi, vaikka siihen oli käytetty vain yksi paketillinen.
Meillä perhe ei lopulta lämmennyt nyhtökauraan erityisen kovasti. En tiedä oliko ennakkoluuloja, vai oikeasti mausta johtuvaa. Ruuan ollessa kunnolla lämmintä ei kauran ominaismakua juurikaan maistanut, mutta ruuan jäähtyessä tuo maku tuli enemmän esille. Suutuntuma oli kuitenkin aina miellyttävä, hyvin lähellä nyhtöpossua. Itse voisin kuvitella hyvinkin tekeväni tuota pastaa uudelleen ja ystävän vinkkaamat ja kehumat lindströmin nyhtökaurapihvit jäivät näistä kauroista testaamatta. Ne kiinnostaisivat. Ehkä kaikessa hiljaisuudessa testaan jossain vaiheessa nekin, mutta paljastan pihvien tarkemman sisällön vasta ruokailun jälkeen.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on nyhtiksestä? Peukku ylös vai alas vai vaakatasoon? Ainakin minulla oli vaikeuksia miettiä alkuun mitä lähtisin testaamaan kun en osannut ollenkaan ajatella miltä nyhtis maistuisi. Nyt ensimmäisten testailujen jälkeen on helpompaa olla luovempi - tai sitten siirtyä testaamaan härkistä. Oletko testannut sitä?

Mukavaa viikon jatkoa!
Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

8 kommenttia:

 1. Testattu ja postasinkin siitä. Tein wokkia ja hyvin upposi, tosin meillä syödään hyvin ennakkoluulottomasti. Maustaminen kuitenkin tärkeintä, kuten monessa ruuassa ;) Kuulema saan tehdä lisääkin ja oikeesti on mun uusin herkku. Härkistä sain kokeilla jo silloin kun se vasta oli tulossa markkinoille. Aikalailla sama kuin nyhtiksen kanssa, aika neutraali maku ja tarvitsee 'kosteutta'. Mielestänikuitenkin syötävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin tulla lukemaan postauksesi Satu. Meilläkin on puolet porukasta ennakkoluulottomia syöjiä, mutta toinen puoli, ja etenkin siitä puolikkaasta vielä toinen puoli, on hieman tuurisyöjiä. Kiva kuitenkin kun on tullut tällaisia vaihtoehtoja. Testaamalla sieltä löytää ne itselle sopivat vaihtoehdot. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 2. Nyhtis upposi muhun, mutta muu perhe ei nyt niin lämmennyt. Pitäisi ottaa uusi kokeilu, ja maustella vähän rennommalla kädellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika sama kuin meilläkin siis Outi :) Vai rennompaa maustamiskättä on teillä toivottu... Hih. Kivaa viikonloppua!

   Poista
 3. Me ei kukaan lämmetty tälle, jälkimaku ei ole miellyttävä. Yllätyin siitä miten kauran maku puskee minunkin maustamisen jälkeen läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri se jälkimaku, joka tuli enemmän esille siinä vaiheessa kun ruoka alkoi jäähtyä oli meilläkin kai se suurin juttu, mikä sai laskemaan peukkua pystyasennosta alaspäin. Ruuan ollessa reilusti lämmintä en minä ainakaan huomannut tuota makua niin selvästi. Hyvät viikonloput Outi!

   Poista
 4. Mä söin Habitaressa nyhtökauraa salaatissa, ja minusta se oli ihan hyvää..Päälle laitoin jotain kastiketta, se varmaan toi oikeasti maun. Kun tässä luen näitä kokemuksia, niin epäilen, että meidän miesväki tuosta tykkäisi, mutta saatanpa silti joskus kokeilla.:) Hyvältä näyttää!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nyhtökauran kanssa on aika pitkälti kiinni siitä miten ruoka osataan laittaa. Tämä ainakin silloin kun ruokapöydässä istuu epäileviä Tuomaita, jotka maistelevat alkuasetelmissaan kriittisellä suulla. Nuo lindströmin pihvit minua vielä kiinnostaisivat. Siinä olisi ainakin selkeä, hyväksi havaittu ohje, jota seurata. Kannattaa joka tapauksessa testata nyhtis Taina! Kivaa viikonloppua!

   Poista