tiistai 18. lokakuuta 2016

Metsästä voimaa - syyslomaretkellä puskassa

Luonto inspiroi ja antaa voimaa. Niin se vain on. Tähän aikaan vuodesta meillä on ollut usein tapana käydä jonkinlaisella metsäretkellä koko perheen voimin. Metsässä käydään erilaisilla kokoonpanoilla muutenkin, mutta näin syksymmällä on kiva mennä metsään kun hyttysistä tai hirvikärpäsistä ei ole isoa haittaa.Nipistimme muutaman tunnin viime perjantain työpäivästä, lasten syyslomapäivänä, pakkasimme makkarat ja kuumat kaakaot reppuun ja lähdimme tutustumaan Naantalin Luonnonmaalle muutama vuosi sitten avattuun luontopolkuun.


Reitistön alussa olisi ollut isäparkki, mutta se jäi meiltä käyttämättä ;)


Kyseinen luontopolku kulkee hyvin lähellä merta, mutta meri ei tuonne metsään näkynyt ollenkaan. Muuten luonto tuon polun varrella on hyvin kaunista pulleine jäkälämättäineen ja kanervineen. Perheen nuoriso kaivoi alkumatkasta polun varrelta katkenneet karahkat vaellussauvoiksi ja minä puolestani kyykkäsin milloin minkäkin mättään vieressä kuvaamassa. Niin se matka joutui... onneksi ei ollut hoppua.


Polku oli hyvin merkitty maastoon ja se oli todella hyvässä kunnossa. Levähdyspaikkoja oli useampia ja pitkospuut kuten makkaranpaistopaikatkin oli tehty viimeistellysti. Ihastelin mm. puutappeja, joilla pitkospuut oli kiinnitetty. Tuollaisella reitillä on ilo kulkea. Suosittelen lämpimästi Turun lähellä asuville.

Pienenä vinkkinä kuitenkin, että muutama klapi kannattaa ottaa reppuun mukaan jos mielii lämmintä makkaraa. Ainakin nyt puuvarasto oli tyhjänä - toki maastossa oli sen verran paljon kuivia karahkoja, että niillä sai sopivan tulen aikaiseksi.
Aivan retkemme loppumetreillä juttelimme hetken erän retkeilijän kanssa ja hän kertoi, että Kuntaranta Resortin Klubirakennuksen vastaanotosta saisi hyviä karttoja reitistöstä. Sellainen kannattaa ehkä jossain vaiheessa käydä hakemassa, jotta saamme paremman kokonaiskuvan reiteistä. Nyt kävelimme summamutikkaan koska tiesimme, että pisimmilläänkin reitistö olisi vain noin 6 kilometriä. Sen jaksaisimme hyvin kävellä.
Kotimatkalla mietin, miten hyvää metsässä (tai nuorekkaammin ilmaistuna: puskassa) oleminen tekee. Tuo on selvästi yleisempikin ilmiö, sillä meistä samoista ihmisistä, jotka kaupungilla emme juurikaan hymyile toisille tai katso silmiin, kuoriutuu metsäpoluilla hyvinkin tuttavallinen ja puhelias kansa. Sen laitoin tälläkin retkellä merkille. Hieno juttu. Onko muita metsään hurahtaneita?

Hyvää mieltä viikkoon!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

22 kommenttia:

 1. Hienon näköinen reitti. Ja meren läheisyys varmasti näkyy luonnossa.

  Syysretki olisi kiva, mutta harmittavasti syysloma on tänä vuonna harvinaisen tehokkaasti ohjelmoitu :) Meillä on mökin ympäristössä tosi kivaa maastoa ulkoiluun, makkarapaikkaa ei tosin ole. Mutta kyllä ne leivät ja termarikaakaot maistuvat ihan yhtä hyviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meren läheisyys tekee luonnosta tosiaan hiukan erilaisen metsänkin puolella. Kaunista. Eväät, olivatpa sitten minkälaiset tahansa, kruunaavat metsäretken. Vaikka ei olisi muuta kuin kuppi kuumaa mukana. Ihanaa kun on retkipaikat lähellä. Toivottavasti selviätte nauttimaan niistä Tuija ♥

   Poista
 2. Todella kauniita kuvia olet ottanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laila ♥ Joko sinulla on ikävä näitä meidän havumetsiä...?

   Poista
 3. Upeita kuvia!
  Vähintään kolme kertaa viikossa menemme metsään - tekee superhyvää. Nyt vaan rupee olemaan niin aikaisin hämärää/ pimeää, jotta pitää pitää kiirettä työpäivän jälkeen, että ehtii.
  Vaeltaminen ajan kanssa on suorastaan meditatiivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, te olette noin ahkeria ulkoilijoita Celia. Niinhän se sanotaan, että metsässä liikkuminen laskee stressikäyrää uskomattomankin paljon. Tekee todellakin hyvää.

   Poista
 4. Upeissa maisemissa olette retkeilleet.
  Metsä ja meri ovat paikkoja, joissa minunkin mieleni lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu Outi: meri ja metsä saavat minunkin mieleni rauhoittumaan. Samiksia ollaan :)

   Poista
 5. Kiitos vinkistä. Tykkäämme käydä patikoimassa ja uudet reitit ovat aina tervetulleita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä kiertämässä Heli! Auto jätetään juuri ennen Särkänsalmen siltaa tien vasemmalla puolella olevaan parkkiin (entinen Porhonkallion alue), sen jälkeen loikitaan tien yli ja siitä onkin jo helppo löytää polun pää.

   Poista
 6. Ihanat kuvat, ihana luonto ja isäparkki herätti hilpeyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isäparkki sai meiltäkin hymyt Katja. Onkohan isillä taipumus heittäytyä hankaliksi tai väsyä metsässä...? En tiedä. Kauppakeskuksiin pitäisi ehkä perustaa samanlaisia parkkeja. Siellä uskon, että niille olisi ainakin käyttöä :)

   Poista
 7. Kun mieli on maassa, menen metsään. Kun kiire pyörittää, menen metsään. Metsässä mieli ja kroppa rauhoittuvat, mättäässä kökkiminen kameran kanssa tyhjentää pään kohinan. Luonto tekee tehtävänsä. Mietin juuri, että minulla on oltava metsä lähellä vaikken sinne päivittäin pääse. Tieto mahdollisuudesta ja metsän läheisyydestä auttaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin rauhoittuvat Kati. Mulla on sama juttu myös meren kanssa, että vaikka sen rantaan ei usein menisikään, rauhoittaa jo tietoisuus siitä. Vaikka en muuten Helsingin vuosiani kaipaa, oli koti meren rannalla, Lauttasaaressa, aivan ihana juttu. Monesti istuinkin silloin kiven nokassa katselemassa laineita.

   Poista
 8. Kauniita kuvia ja metsä ja luonto vaan ovat ihania, makkaranpaisto, kuuma kaakao ja eväät kruunaavat retken lastenkin mielestä (ja kyllä ne yleensä itsellekin maistuvat). Aika paljon käydään metsässä, me kyllä koitetaan aina löytää sellaisia reittejä, joissa ei olisi muita, saa koiratkin irroitella silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eväiden voimalla pienetkin lapset jaksavat tosiaan melkoisia matkoja Anu :) Ja totta, maistuvat eväät superhyville aikuisestakin ulkona. Koirien kanssa mahdollisimman rauhallinen reitti onkin paras, niin saavat nekin nauttia vapaana olemisesta. Ylipäätään koirien kanssa varmastikin tulee lähdettyä paremmin metsän puolelle.

   Poista
 9. Upeat kuvat ja kiva reitti!
  Tulin juuri Suomesta ja sunnuntai meni minunkin osaltani metsässä :) Suomalaisiin metsiin on ihan ikävä, joten metsäretki teki hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marianna! Ihania ovat nämä meidän metsät, joten ymmärrän ikäväsi. Toisaalta sinulla on niin upea luonto siellä, ettei näiden maisemien vaihtoehtokaan ole ollenkaan huono ♥

   Poista
 10. Kiva retki. Luonnossa on kyllä "sitä jotain".

  VastaaPoista
 11. Hienoja kuvia "puskasta"! Tuli mieleen, että Luontoon.fi -sivusto on muuten puskissarämpijälle mahtava paikka. Siellä löytyy hyviä retkikohteita ympäri Suomea ja muuta hyödyllistä tietoa luontoliikkujalle.

  VastaaPoista
 12. Just äsken googlailin luontopolkuja täältä meiltäpäin ja aiotaan nyt pakata eväät reppuun ja lähteä Otajärven lintutornille. Katsotaan uskaltaako joku kiivetä katsomaan maisemia yläilmoista! Leppoisaa lauantaita teille. ❤

  VastaaPoista
 13. Haha, ihana, isäparkki. :D Ihanaa uutta viikkoa tänne!

  VastaaPoista