tiistai 5. heinäkuuta 2016

Saunajoogaa Alvar Aallon seurassa

Satumaisen kauniilla paikalla Kauttualla, pauhaavan kosken vieressä, kirkasvesisen Eurajoen rannalla,  kohoaa äkkiseltään katsottuna vaatimattoman näköinen rakennus. Kun katseen antaa viivähtää pidempään näkee, ettei kyseessä olekaan mikä tahansa rakennus.

Alvar Aallon suunnittelema Jokisauna* on toiminut valmistuessaan vuonna 1948 Ahlström Oy:n henkilökunnan sauna- ja pesulatilana. Rakennus oli päästetty rapistumaan, mutta nykyinen omistaja Eija veljineen lähti toteuttamaan isänsä unelmaa, osti saunan ja alkoi kunnostaa sitä suurella pieteetillä siten, että se muistuttaisi käytettyjä värejä ja yksityiskohtia myöten mahdollisimman paljon sitä rakennusta, joka se oli aikanaan ollut.

Aallon pariskunnan kädenjälki näkyy Jokisaunalla siis upeasti, arkkitehtuurin lisäksi myös tilan kalusteissa ja piensisustuksessa.Vietimme ystäväni Katin kanssa Kauttuan Ruukin alueella aivan ihanan rentoutuspäivän helatorstaina. Jätän suosiolla toiseen postaukseen muut upeat löytömme ja aloitan kertomisen päivän loppupuolelta. Pääsimme nimittäin nauttimaan Jokisaunan saunayogasta.
Saunan lämpö on joogan aikana noin 50 astetta, eikä saunassa heitetä löylyä. Neljänkymmenenviiden minuutin mittaisen joogan aikana tehtiin kevyitä taivutuksia ja venytyksiä, jokainen omaa kehoaan kuunnellen. En normaalisti pysty olemaan saunassa kovin pitkää aikaa kerrallaan ja jännäsin hieman miten saunajoogassa käy, mutta joogatessa sauna ja sen lämpö oikeastaan unohtui ja runsas vedenjuontikin piti varmasti huonon olon poissa.
Saunajoogan jälkeen olo oli aivan mieletön. Ohjaajamme Tuomas Rouhikko sanoi tunnin aluksi, että jokainen kokee saunajoogan omalla tavallaan. Itse koin harjoituksen erityisen rentouttavana. Koin myös, että jo tuo yksi saunajoogakerta antoi vetreyttä ja seuraavana yönä nukuin pitkästä aikaa kuin tukki, kertaakaan heräämättä.


Saunajoogan ja suihkun jälkeen (rohkeimmat uskaltautuivat jopa pulahtamaan toukokuiseen jokiveteen) nautiskelimme vielä herkullista keittolounasta jokisaunan terassilla. Maukas, ihana, itsetehty ruoka suussasulavine jälkkäreineen kruunasi hyvänolon tunteen. 


Esteetikko sai nauttia taas kaikilla aisteilla hyvän ystävän ja Alvar Aallon seurassa, ihanan sauna-akka Eijan vieraana. Kiitos! 

Suosittelen lämpimästi liittymään Jokisaunan tykkääjäksi Facebookissa. Uusia saunajoogakertoja on ymmärtääkseni suunnitteilla ja tietoa niistä tulee tuonne Facebook-sivulle, samoin kuin muista Jokisaunan tapahtumista. Halutessaan kannattaa kysellä myös omaa tilaisuutta ystävä- tai työporukalle.  Myös herkulliselle lounaalle kannattaa pysähtyä ohi ajaessaan. Ja jos näet tuolla kuvissa näkyvän Eijan, kannattaa nykäistä häntä hihasta ja pyytää kertomaan Jokisaunan tarinaa. Eijalla on muistoja saunalta jo pienestä tytöstä asti.

Mukavaa myöhäisiltaa!

Anu

* Yhteistyössä Jokisaunan kanssa. Jokisauna löytyy osoitteesta Sepäntie 1, 27500 Kauttua.

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

17 kommenttia:

 1. Yksi ikimuistoisista reissuista! Niin upea kokemus Aalto-fanille päästä hänen suunnitteleman saunan lauteille ja viettää päivä hyvän ystävän seurassa, tutustuen Eijaan ja tavaten muitakin tuttuja <3 Keli hemmotteli meitä ihan ekstrana, vohvelit Tallipihalla ja kävely historiallisessa miljöössä. Kiitos retkiseurasta ja saunayogakokemuksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati itsellesi retki-ideasta ja seurasta ♥ Retkipaikka oli todellakin Aalto-fanille elämys ja saunayoga, oih... Mitäs kehitetään seuraavaksi? :)

   Poista
 2. No kuulostaapa ihanalta elämykseltä! Tuollaisella voisi joskus itseään hemmotella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se todellakin oli Celia! Ruukin alue oli muutenkin upea - kerron lisää tulevassa postauksessa. Itsensä hemmottelulle kannattaa antaa aikaa, vaikka se niin helposti tahtookin unohtua ♥

   Poista
 3. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta tuo saunajooga ja miljöö on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunajooga oli ihanan rentouttava kokemus Marina. Suosittelen testaamaan jos vain tulee tilaisuus. Ja tuo Ruukin miljöö on todellakin kaunis.

   Poista
 4. Voi miten kaunis paikka! Mielenkiintoista, enpä ole ennen saunajoogasta kuullut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ollut sen suurempaa ennakkoajatusta saunajoogasta. Jotenkin olin alunperin yhdistänyt sen kuitenkin rankemmaksi fyysisesti kuin mitä ainakin tämä meidän kertamme oli. Ja jokisauna on upea, upealla paikalla. Eija tukijoukkoineen on tehnyt saunalla valtavan työn.

   Poista
 5. Kauniita maisemia ja tunnelmia. Saunajooga kuulosti mielenkiintoiselta. Ihania tällaiset elämysmatkat.

  Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset pienet elämysmatkat ovat minulle todellisia arjen timantteja. Rakastan niiden kiireettömyyttä ja kauneutta ja niistä tulevaa hyvää oloa - ja tietysti herkullista ruokaa. Kauniita kesäpäiviä sinullekin!

   Poista
 6. Uuuh, kuulostaa very relaxing!! Ja näyttää kauniilta myös <3

  VastaaPoista
 7. Kylläpä tämäkin paikka on uskomattoman ihana!Harmi ettei meilläpäin ole tämmöisiä saunajoogajuttuja.

  VastaaPoista
 8. Kylläpä tämäkin paikka on uskomattoman ihana!Harmi ettei meilläpäin ole tämmöisiä saunajoogajuttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana on paikka ja ihana oli jooga. Toi niin hyvän olon koko paketti ♥ Saunajoogatunteja ei taida olla ihan valtavasti vielä, mutta ohjaajia koulutetaan koko ajan lisää. Toivottavasti teidänkin suunnalle tulee pian. Ja jos et malta odottaa siihen asti, niin kerää oma ryhmä ja kysele tuolta Jokisaunalta ikiomaa saunajoogakertaa :) Retki kannattaa ihan varmasti!

   Poista