lauantai 23. heinäkuuta 2016

Retroklassikko | uunijäätelö

Uunijäätelön mieliteko on vaivannut minua jo pitkään. Tänään kun vadelmapuskien välissä marjoja keräillessäni mietin minne saisin kaikki marjat säilöttyä tuli mieleeni, että mitäpä jos "säilötään" osa marjoista uunijäätelössä suoraan vatsoihin.




Sokerikakkupohja olisi helppo tehdä itsekin, mutta oikaisin ja hain lähikaupasta valmiin kakkupohjan. Sen päälle pilkoin jäätelöä ja ripottelin reilusti vadelmia. Päälle kaadoin vielä kinuskikastikenauhoja.




Sen jälkeen vatkasin marengin neljästä kananmunan valkuaisesta. Kun valkuaisvaahto alkoi olla jo kovaa, lisäsin joukkoon 1 dl:n sokeria ja jatkoin vatkaamista vielä hetken. Valkuaisvaahto leviteltiin huolellisesti jäätelön päälle reunoja myöten.

Yhtään jäätelön paljastavaa koloa ei saa jäädä, jotta jäätelö pysyy marenkikuoren sisällä raikkaan viileänä. Päälle olisi voinut ripotella pähkinämuruja tai mantelilastuja - ne unohdin tohkeissani.




Koko komeus sitten uuniin reiluun 225 asteeseen 10-15 minuutiksi. Koristeeksi vielä tuoreita vadelmia ja lisää kinuskikastiketta sen jälkeen kun jäätelökakku oli otettu uunista.




Retroherkku oli juuri niin hyvää ja makeaa kuin muistin sen olevankin. Emme jaksaneet herkutella koko kakkua yhdeltä istumalta, joten laitoin testimielessä loput pakastimeen. Tätä kirjoittaessani kävin (ihan vain testatakseni - yhtään ei tehnyt mieli ei ei...) leikkaamassa palan ja uunijäätelö on hyvää näköjään pakastettunakin. Ei siis hätää, jos osa nautinnosta pitää jättää myöhäisempään.

Huomenna on tiedossa mielenkiintoinen päivä, sillä lähdemme moikkaamaan esikoista Roihu-partioleirille. Leirin some-tiimi on ollut aivan huikea ja me kotijoukotkin olemme saaneet Instan, Fb:n ja Youtuben kautta esimakua siitä mitä tuo leiri on. Huomenna kuitenkin oikein paikanpäälle. Ihana päästä näkemään myös esikoinen, jota on jo ikävä.

Herkullista ja mukavaa viikonlopun jatkoa!

Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

24 kommenttia:

  1. Ooh, miten herkullisen näköinen!
    Meillä ei jäätelökakku kauaa pöydällä vanhene :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkkua on ja meilläkin jäätelö on kaikissa muodoissaan aika hubaa tavaraa Kati :) Nyt oli vain kakku sen verran suuri syöjämäärään verrattuna, että jopa meillä jäi herkuteltavaa toiseenkin kertaan. Ei huono juttu!

      Poista
  2. Oi, muistan tehneeni tällaista kotsantunnilla. Hyvää oli! Ja, tuo sinun tekemäsi näyttää todella herkulliselta. Taidan kokeilla tehdä itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kouluaikoina muistelen tätä edellisen kerran syöneeni minäkin :) Tai itseasiassa hämärä mielikuva on yhdestä kerrasta ehkåä sen jälkeenkin... Hassua, miten jotkut herkut tai ruuat unohtuvat vuosiksi, vaikka ne olivat herkkuja jo tuolloin kauan sittenkin.

      Poista
  3. Voi - siitä on ikuisuus, kun uunijäätelöä olen syönyt! Kiitos muistutuksesta - seuraaviin kekkereihin jälkkäriksi tuota niin maistuu kaikille;)
    Aurinkoisia päiviä, Anu <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä taitaa olla monelle aikamoinen herkkumuisto vuosien takaa. Kevään aikana uunijäätelöitä alkoi taas ilmestyä blogehin ja siitä oma mielitekoni heräsi. Kivoja herkutteluhetkiä Arja teillekin kun se hetki koittaa :)

      Poista
  4. Siis niiiin herkkua - olin aivan unohtanut. Viimeksi olen tehnyt, kun asuimme ylioppilaskylässä!!!
    Syötävän hyviä kuvia - täytyy tehdä perässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkoisen muistijäljen on uunijäde jättänyt sinulle jos muistat noin tarkkaan missä olet viimeksi tehnyt sitä Celia :) Toki voin kuvitella, että tarinaan saattaa liittyä enemmänkin kun paikka on tuo mikä on ollut ;)

      Poista
  5. Onpa herkku! Pyyhkii leukaansa. Ikipäivänä en ole uunijäätelöä syönyt. Mutta nyt siihen tulee muutos. Tätä on kokeiltava.
    Kiitos vinkistä.

    Mukavaa leiripäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. *ojentaa servettiä* :) Testaa ihmeessä! Kannattaa laittaa jäätelöä reilu kerros, niin maistuu erityisen hyvältä.

      Poista
  6. Näitä retroherkkuja pitäisi tehdä. Viimeksi vanhempieni luona asuessa (eli yli 28 vuotta sitten) on tätä herkkua tullut syötyä. Kylläpä on herkullisen näköistä ja varmaan erittäin makoisaa myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan muutama vuosi on sinullakin Anu sitten vierähtänyt viime kerrasta ;) Mulla on tullut uusi retroherkku nyt mieleen. Muistatko ne ensimmäiset "pizzat", joita tehtiin? Eli meillä ainakin laitettiin pannarin päälle jauhelihaa, tomaattiviipaleita ja juustoraastetta. Miltähän tuo mahtaisi maistua tänäpäivänä...?

      Poista
  7. Näyttää hyvälle! Tuli vaan mieleen että minkä ikäisiä lapsesi muuten ovat?

    VastaaPoista
  8. Oih, maistelin uunijäätelöä viimeksi lapsena! Se on niiiiin herkkua,
    tunnen vieläkin tuon jätskiherkun maun suussani :) Olen aina ajatellut,
    että uunijäätelön tekeminen on todella konstikasta, mutta tämä sun
    ohje kuulostaa sellaiselta, että uunijätskin tekeminen saattaisi onnistua
    minultakin. Kiitos kun jaoit tämän herkkureseptin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli jotenkin tuo harhaluulo hankaluudesta Teija. Tiedä sitten mistä johtuu, mutta väärä kuva oli kuitenkin. Tärkeintä kai on kuorruttaa koko jäätelökeko marenkivaahdolla, jotta uunin lämpö ei pääse sulattamaan jäätelöä. Eli ihan varmasti onnistuu sinulta, joka olet muutenkin mestarikokki :)

      Poista
  9. Kiitos Anu kivasta reseptistä! En ollut koskaan aiemmin tehnyt, enkä oman muistini mukaan edes syönyt, mutta oli niin herkkua ja helppo tehdä. Esikoisella oli tänään viimeinen kesätyöpäivä ja loman alkamisen kunniaksi päätin tosiaan tehdä kakun ex tempore, eikä siihen montaa minuuttia mennyt. Ainut, mikä vähän mietitytti, oli jäätelön määrä. En oikein tiennyt, kuinka ison keon sitä uskaltaa laittaa kakkupohjan päälle. Laitoin vähän reilu puoli litraa, mutta ehkä sitä olisi voinut laittaa vähän enemmän. Vai minkä verran sinä laitoit? Minullakin oli siis tuollainen kaupan valmis pohja, joten kakun koko oli varmasti suunnilleen sama.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä kiitellä ja kiva jos tuli noin nopeasti käyttöön! Ihana yllätys työrupeaman päätökseksi esikoiselle ♥ Jäätelön määrää arvoin minäkin ja laitoin lopulta ehkä juuri saman verran kuin sinäkin kun meitä kuitenkin oli vain kolme herkuttelijaa. Enemmän olisi saanut olla minustakin. Litra ainakin, ellei enemmänkin, niin kakku on mehevämpi ja loput kakusta sitten pakkaseen odottamaan uusia herkutteluja jos jotain jää tarjoiluastialle.

      Poista
  10. Ihana! Tuli mieleen vanha sanonta: Mamma aina ennen kotona.... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mammakin ♥♥♥ Ja meillä seuraava sukupolvi eli meillä sanonta menee: äiti aina silloin kun me oltiin pieniä... ♥

      Poista