Olo oli epätoivoinen. Onko peli menetetty? Mistä kasvista tulee vielä jotain? Mitä pitää tehdä? Pelastava enkelini oli turkulaisen Vihersuunnittelu Vihreän Viivan Niina Haario. Kiersimme Niinan kanssa eräänä iltana tällä viikolla pihamme läpi ja muistiinpanovihkoni täyttyi selkeistä ohjeista.
Suurin oppini taisi olla se, että puutarhassa PITÄÄ olla malttia. Kaikkea vuosia hoitamatta ollutta ei millään pysty saamaan kerralla kuntoon. Tässä kierroksemme antia jos itse pähkäilet samojen kysymysten äärellä. Vanhemman pihan kasvien keväthoitoa for dummies, kuten minulle.
Tuomipihlaja
Näitä meillä on pihalla muutamia ja Niina pyysi miettimään mitä muotoa haluan niihin. Sen jälkeen kannattaa leikata isompia vanhoja runkoja pois, sillä ainakin meillä rungot ovat niin tiiviisti yhdessä, että ne tukahduttavat toisiaan.
Vadelma
Vadelmastahan leikataan aina edellisen vuoden marjoja tuottaneet oksat pois. Työn voi tehdä joko syksyllä tai keväällä. Oma tapani on tehdä se keväällä. Jotenkin koen, että tunnistan nuo poistettavat, kuivuneet oksat paremmin silloin. Uusi tieto oli, että uusiakin oksia voi harventaa, jotta aurinko pääsee paremmin antamaan valoa ja voimaa kypsyville marjoille. Oksia kannattaa antaa olla noin seitsemän metrillä. Myös erityisen korkeita oksia voi lyhentää keväällä.
Kirsikkapuu
Kirsikkapuuta ei juurikaan leikata. Sisäänpäin tai muuten hassusti kasvavat oksat voi poistaa, mutta tämä tehdään elokuussa, jotta kirsikkapuu ei ala vuotaa mahlaa.
Mongolian vaahtera
Myös mongolian vaahtera leikataan vasta elokuussa. Oksia leikataan maltilla jos ylipäätään on tarvetta. Puun kasvutapa on sellainen, että oksat kasvavat jo alhaalta ja nurmikon hoitaminen puun ympäriltä on siksi hieman hankalaa. Sainkin ohjeeksi, että meidän puumme kannattaa antaa olla kuten se on, mutta multa-aluetta puun ympärillä kannattaa laajentaa jos nurmikon hoitoa haluaa helpottaa.
Kuusama (jota olin itse luullut jasmikkeeksi)
Pensaamme on aika toivottoman näköinen. Olin aikanaan leikannut sitä hyvin rankalla kädellä ja se oli ollut virhe. Ohjeen mukaan leikkaan nyt vanhimpia oksia pois 5-6 oksaa (meidän tapauksessamme lupa tuli vielä muutaman ekstraoksaan) sekä muutaman uuden oksan. Leikattavat oksat kannattaa miettiä niin, että pensaaseen tulee sisällekin lisää valoa ja samalla miettiä pensaan muotoa.
Olin ollut huolestunut myös oksien kuorimisesta. Tämä on kuitenkin pilvikuusamalla tyypillistä, eikä siis mitenkään vaarallista. Sen sijaan muutamissa oksissa oli punapahkaa, oransseja pilkkuja, ja nämä oksat pitää poistaa kaikki. Tauti ei kuitenkaan ole vaarallinen, eikä oksia tarvitse esimerkiksi polttaa.
Viinimarjapensaat
Nuorenna pensaita leikkaamalla 3-4 vanhaa oksaa per leikkauskerta (mikäli pensaasi on tämän kokoinen kuin meillä). Ideana on, että aurinko tavoittaa myös keskemmällä pensasta kasvavat marjat. Aloita ristiin tai muuten hölmösti kasvavista oksista. Leikkaus kannattaa tehdä jatkossa maaliskuussa, mutta nytkin voi vielä leikata, kunhan leikkaa heti. Marjapensaat voi leikata myös loka-marraskuussa satokauden jälkeen. Tuolloin ilma on kuitenkin kosteaa ja sienitautien riski on siksi suurempi.
Lavankauluskasvimaa ja kotilot
Kotilo onneton löysi viime kesän lopussa lavankauluskasvimaani. Kesän jäljiltä
Erilaisia torjunta-aineitakin on, mutta myrkyttäminen ei ole välttämätöntä. Aktiivisella kotiloiden keräämisellä kannattaa aloittaa ja kannattaa muistaa, ettei kotiloita saa nirhattuna heittää esim. kompostiin, vaan tappaa ne esim. kiehuvalla vedellä ja viedä sekajäteastiaan. Itse pidän pihalla kannellista pappajugurttiämpäriä ja kerään kotilot sinne sitä mukaa kun niitä löytyy. Kotiloiden vähentämiseen sain vielä yhden lisävinkin, mutta siitä kerron lähiaikoina lisää.
Toivottavasti saamistani vinkeistä oli hyötyä myös sinulle. Tuntui inspiroivalta saada ammattilaiselta apua ja vahvistusta tekemisiinsä ja iso osa erilaisista leikkauksista onkin nyt toteutettu kun tiesin mistä oksista kannattaa aloittaa ja minkä verran tänä keväänä kannattaa karsia. Puutarhanhoitoon liittyvää tietoa löytyy netistä vaikka kuinka, mutta miten paljon suuremman annin saakaan kun parin tunnin ajan saa tällaista puutarhan personal trainerin apua. Suosittelen - kiitos Niina!
Nyt vain kalkkia ja lannoitteita pihalle, jotta kasvit jaksavat kukoistaa ja tiesitkö, että syyslannoitteiden aika on jo heinä-elokuussa? Niin ja katekuormakin meille tarvitaan nyt keväällä. Voisitko siis vesisade loppua, että pääsisin pihatöihin. Inspiraatiota olisi!
Reipasta alkavaa viikonloppua!
Anu
* Yhteistyössä Vihersuunnittelu Vihreä Viiva / Niina Haario. Vihreä Viiva on turkulainen viheralan erikoisliike, joka suunnittelee monenlaisia pihoja, puutarhoja ja viheralueita. Vihreä Viiva antaa myös pihaneuvontaa sekä rakentaa ja huoltaa suunnittelemiaan pihoja.
ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien Fb-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.
Kyllä oli vinkeistä apua, taidankin nyt viikonloppuna leikata viinimarjapensaat :)
VastaaPoistaKiva kuulla Marina! En ole aikaisemmin oikein uskaltanut leikata noita viinimarjapensaita, vaikka olen nähnyt, että ne ovatkin tosi tiiviitä ja oksat kasvavat aivan ristiin toistensa päälle. Varovasti niitä nytkin täytyy leikata, mutta toivotaan, että marjasato palkitsee loppukesällä :)
PoistaKuivempia ja lämpimämpiä kelejä täälläkin odotellaan. Paljon olis hommia sekä kotona että mökillä. Kotona nurmikko ihan litosee ja lätisee märkyyttään, ei sinne voi mennä touhuamaan
VastaaPoistaPuuhakasta puutarhaviikonloppua 🌸
Nyt olisi niin into päällä touhuta pihalla :) Luulen, että täällä alkaa olla yön sateiden jälkeen sen verran "kuivaa", että pääsen ihan just jatkamaan puuhastelua. Toivottavasti kevät kuivaa siellä teilläkin kohtapian Tuija!
PoistaOn kyllä hienoa saada ammattilaiselta neuvoja pihanhoidossa! Meillä ei ole onneksi vielä noita kotiloita, mutta mielelläni kyllä luen vinkit.
VastaaPoistaMukavaa viikonloppua sinne!
Tekemisiin sai ihan uutta intoa kun ei tarvitse epäröidä mitä tekee. Olen tosi kiitollinen ja iloinen tästä mahdollisuudesta! Voi sinua onnellista jos olet välttynyt vielä kotiloilta. Minäkin luulin vielä viime kesän alussa, ettei meillä ole niitä juurikaan, mutta auta armias mikä riesa niistä tuli jo loppukesällä. Nopeasti se kävi. Toivottavasti te säästytte vielä monta vuotta! Kivaa viikonloppua Anu ♥
PoistaNiinan opastuksessa saa ohjeita, joilla tekee puutarhataikoja. Aina ei tarvita isoja suunnitelmia tai mittavia konsultaatioita, muutaman tunnin "sparrauskin" tuottaa tulosta ja informaatiokin on helpompi ottaa vastaan paloissa. Niina on kyllä osaaja paikallaan 👍
VastaaPoistaTällainen tehosparraus oli kyllä iso apu Kati. Harmittaa oikein, etten hoksannut tätä mahdollisuutta jo silloin kuin aloitimme omakotiasujan elämää. Ja tosiaan, Niinan ammattitaito vakuutti aivan täysin. Häneltä sai todella selkeitä vinkkejä ja neuvoja. Meillä on iso kasa työlistaa pihalla olemassa, mutta jahka saadaan nämä olemassaolevat pihat ja pensaat kuntoon, niin ehkä sitten päästään jatkamaan uudenkin luomista.
PoistaKiitos, taidan käydä ny viikonloppuna karsimassa vähän meidän marjapensaita ja kauluslavatkin odottavat siirtoaan parempaan paikkaan, jospa saisin senkin aikaiseksi.
VastaaPoistaAnujen marjapensaiden karsimisaika menossa siis ;) Minä leikkasin meidän pensaat loppuviikolla ja yritin olla nyt tosi varovainen, ettei käy vanhanaikaisesti. Operaatio jatkuu ensi keväänä. Reipasta pihaviikonloppua kaima!
PoistaOn teillä siellä paljon mietittävää, mitä karsitaan ja mitä jätetään. Minä täällä vaan pähkäilen noiden aroniapensaiden kanssa. Himpuran lumiaurat ovat monta vuotta kipanneet lunta meidän puskien päälle ja nyt ne kasvaa maata vasten. Pitää varmaan leikata lähes kokonaan pois ne.
VastaaPoistaVoi ei, tuollainen harmittaa Outi! Aroniapensas ei ehkä ole ihan parhaimmillaan maanpeittokasvin roolissa ;) Juuri tuossa kohtaa minulla menee sormi suuhun; pitääkö leikata kokonaan alas (mitä kyseinen laji sanoo alasleikkauksesta) vai tehdä tuki, joka nostaa pensaan oksia oikeaan asentoon... Meillä yksi marjapensas haluaisi olla maanpeittokasvi ja kasvattaa oksiaan maata pitkin. Ilmeisesti vieressä oleva raparperi valtaa kesällä tilaa ja pakottaa pensaan toimimaan noin. Marjapensaan kohdalla sain ohjeen käyttää pensastukea nostamaan oksia ylöspäin. Tsemppiä aronian ja auramiesten kanssa Outi ♥
PoistaAika ihanaa, että teillä on piha, jossa on vanhaa kasvillisuutta! Vaikka meidän koti ei varsinaisesti ihan pellolle noussutkaan, niin piha-alueella ei kasva paria puuta enempää mitään vanhempaa kasvillisuutta. Kymmenessä vuodessa toki tuo läheinen ryteikkö kasvanut liiakin kanssa. Emme edes tiedä, kuka tuon alueen omistaa, kaupunki vai nainen, jolta ostimme tonttimme...
VastaaPoistaKiitos vinkeistä! En ole kertaakaan leikannut viinimarjapensaita, en ole tiennyt, että niin tehdään. Raja-aitoja on leikelty yleensä keväisin, ja niin on tarkoitus tehdä nytkin. Mongolianvaahteran alusta kaivettiin viime kesänä pois nurmikolta, sillä sen leikkaaminen oli tosiaan hankalaa. Mietin, että laittaisin esim. kuunliljoja siihen juurelle, ettei tarvitsisi niin kitkeä. Kotilot on meillä ihan karmea riesa, vaikka olen niitä ahkerasti nyppinyt kiehuvaan veteen. Hiivatti, niille kelpaa kaikki! Olin ihan järkyttynyt, kun keräsin kotiloita viime keväänä, ja tuossa meidän marja-aronian toisella puolella oli kaamea koirankakka. Sen ympärillä kävi sellainen kuhina, syövät sitä itteään.:( Olen jopa miettinyt myrkyn ostamista, mutta arveluttaa...Voiko joku myrkky muka pysyä vain yhden lajin ruokalistalla. En haluaisin myrkyttää siilejä tai lintuja.
Vanhassa pihassa on tosiaan puolensa. Etenkin omenapuu (joka on erityisen pitkäaikaisen leikkausoperaation tarpeissa) on keväällä ja kesällä aivan ihana. Myös meidän piha on kunnon savipatjan päällä, alue on vanhaa peltoa, joten tiedän tunteesi. Samoin meillä on kaupungin kapea ryteikkökaistale tuossa vieressä ja sieltä noita kotiloita pukkaa oikein urakalla. Uh, tuota löytöäsi, jaiks - ei kiva! Myrkkyjä en minäkään haluaisi käyttää ihan äkkiä enkä mitään muutakana ylimääräistä etenkään noissa lavankauluksissa kun niissä kuitenkin viljellään syötäväksi tulevaa. Kiva jos vinkeistä oli apua! Marjapensaita leikataan tosiaan hyvin varovaisesti. Meillä nuo ovat niin tiiviitä ja isoja, että niistä leikataan tuo 3-4 vanhaa oksaa. Pienemmistä tietysti suhteessa vähemmän. Leppoisaa viikonloppua! Täällä alkoi juuri vesisade, joten pihalle meneminen viivästyi taas... Pöh.
PoistaMonta hyvää vinkkkiä sain. Mutta, erityisesti jään odottamaan vinkkiä kotiloiden hävittämiseeen. Nimimerkillä, tänäänkin kotiloita kerännyt
VastaaPoistaAurinkoista viikonloppua!
Kiva kuulla! Ajattelinkin, etten varmasti ole ainoa joka näistä hyötyy. Voi huokaus noita kotiloita. Olin ihan kauhuissani kun löysin ensimmäiset jo minäkin. Jos niitä on jo nyt, niin mikä tilanne onkaan loppukesällä... Mutta vapiskaa kotilot, teillä on taistelevat tädit vastassanne, eikö?! Tsemppiä taistoon ♥
PoistaTeillä on ihana, monimuotoinen piha! Oikein kaiholla katselen tuollaisia vanhoja puutarhoja, jossa kasvaa vaikka mitä. Meidän koti kun on rakennettu vanhalle niitylle, niin siellä kasvaa vain koivuja, pajuja, muutama tuomi ja pihlaja. Maaperäkin on niin savista, että siinä ei tunnu viihtyvän yksikään kasvi. Siksi olenkin tyytynyt pitämään ruukkupuutarhaa kesäisin.
VastaaPoistaKaunista viikonloppua ja energiaa puutarhahommien pariin!
Meidän pihassa on tosiaan kaikenlaista. Alunperin oli hieman liiaksikin, sillä edellisillä omistajilla piha oli tainnut olla pitkältikin hyötypuutarha. Me emme kuitenkaan saa 15 marjapensaan marjoja, useamman omenapuun, luumupuun ja valtaisan vadelma-alueen satoa käytettyä vuoden mittaan. Tähän asti on siis vähennelty ja omenapuita jouduttiin valitettavasti kaatamaan jo remontin aikana kun hoidettiin sadevesiasiat kuntoon. Nyt lähdetään vähitellen kehittämään pihaa omaan tyyliin ja makuun sopivaksi. Savimaa on tuttua Teija :) Toisaalta ruukkupuutarha on kiva ja jokainen vuosi saa tehtyä uuden näköisen ilmeen pihalle. Puolensa ja puolensa. Ihanaa viikonloppua ystäväni ♥
PoistaOlisipa antoisaa saada vinkkejä tämän miltei satavuotiaan pihapiirin kohentamiseen... Maltilla edetään. 💫 Tuija
VastaaPoistaVoin kuvitella Tuija! Meidän piha kun on vasta vajaassa puolivälissä teidän puutarhan ikään. Maltti ei ole toinen nimeni mutta viimeistään tässä vaiheessa ja asiassa on ehkä hyvä harjoitella sitäkin. Hoppuilemalla ei tule hyvää :) Malttia sinulle satavuotiaan kanssa - ajattele mitä kaikkea teidän puutarha on nähnyt ja kuullut :)
PoistaMukavaa saada ammatti-ihmiseltä apua!
VastaaPoistaTässä tuli vinkkejä meille lukijoillekin, joten kiitos postauksesta :)
Kiva jos sait vinkkejä Marianna! Tällainen kädestä pitäen annettu konsultaatiokierros oli aivan upea, mutta samoja pohdintoja voi olla monellakin ei niin kokeneella pihaihmisellä. Uskon, että meitä, joilla on vasta vaaleanvihreä peukalo on varmasti enemmänkin :) Mukavaa viikkoa!
PoistaIhana piha teillä! Voi kääk noita kotiloita. Itse en ilkeä koskea niihin, mutta onneksi mulla on reipas 6-vuotias keräämässä niitä ämpäriin. :D Eilen just mietin kun muutamaan törmäsin, et pitäiskö luvata vaikka 10 senttiä per kotilo ni pysyis mielenkiinto yllä. Enempää ei uskalla, etten oo syksyn tullen rahaton. :D
VastaaPoistaKotilot ovat inhottavia. Hanskat kädessä minäkin niitä napsin, mutta aina parempi jos saa apuvoimat hoitamaan hommat :) Meillä myös lapset olleet apuna. Heillä tahtoo vain olla pieni luopumisen tuska välillä kun kotilot haluttaisiinkin jättää lemmikeiksi, eikä antaa äidin ei niin hellään huomaan. Mutta jep, rahapalkka on aina motivoiva. Kivaa vappuviikkistä Heidi!
Poista