sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Hygge, hyvän elämän salaisuus?

Hygge, yksi syy siihen, miksi tanskalaiset ovat yksi maailman onnellisimmista kansoista, on rantautunut meillekin ja ja samalla saimme termin, jolla voi kuvata yhdellä sanalla kaikkea sitä millä saa Juuri Oikean Moodin nautiskeluun. Sanotaan, että se mihin keskittyy, vahvistuu. Tähän perustuvat kiitollisuuspäiväkirjat ja aarrekartatkin ja uskon tuon täysin.
Tanskalainen onnellisuuden tutkija Meik Wiking on kirjoittanut juuri ilmestyneen kirjan, HYGGE hyvän elämän kirja*. Sain tuon kirjan luettua viime viikonloppuna ja sen jälkeen halusin jättää kirjan yöpöydälleni muistuttamaan hyggehetkien ottamisesta. Se, mihin keskittyy, vahvistuu. Ja jos oikein keskityn, saisinko hyggen sen jälkeen muuttumaan tavaksi, automaatioksi?

Kun arjen vauhti on kiihtynyt liian kovaksi on sisäinen tanskalaiseni jarruttanut nimenomaan hyggen keinoin, vaikkakaan ei tuota termiä vielä vähän aikaa sitten tiennytkään. Toki tuon tanskalaisen esiintulo on aina vaatinut aktiivista ajattelemista. Päätöksen jarruttamisesta. Hyggessä on kirjankin mukaan kyse hetkestä nauttimisesta ja yksinkertaisista nautinnoista, itsensä hemmottelusta.


Luksusyksityiskohdat eivät kuulu hyggeen, vaan vanhat hyggevillasukat ovat yksi tärkeä hyggetekijä. Elämän parhaat asiat ovat ilmaisia, sanoo Wikingkin.
Hygge perustuu myös vastakohtiin: kiireinen päivä versus rauhallinen hetki, ikkunan takana myrskyävä ilma versus kodin lämpö ja rauhallinen tunnelma. Parhaimman hyggehetken saa kun ensin tekee jotain vastakohtaista, vaikka siivoaa kodin, lenkkeilee tai tekee vauhdikkaan työpäivän. Kontrasti on olemassa.

Suuri hyggetekijä on kirjan mukaan myös kynttilät ja oikea valaistus. Ilonpilaaja on tanskaksi lyseslukker, joka tarkoittaa kirjaimellisesti kynttilöiden sammuttajaa - aika hauska. Hyggesoppi pehmeine tyynyineen ja viltteineen, johon kääriytyä on yksi elementti. Mukiin lämmintä juotavaa ja viereen ehkä joku herkkupala. Hyggeillä voi yksin, mutta aina parempi jos vieressä on nauttimassa pari tärkeää ihmistä, vaikkapa perhe tai ystävät. Ja muistojen tekeminen, perinteetkin - ne kuuluvat myös hyggeen.


Oma pikahyggeni tulee juuri valojen himmentämisestä ja kynttilöistä. Hyggesoppeni on arkihuoneen sohvallamme (tyynyt ja viltti löytyvät [x] check) ja mukissa vieressä on joko hyvää teetä tai viikonloppuna lasi viiniä. Miehellä on usein tv päällä, mutta jos olen yksin, kuuluu rauhoittumiseeni hyvin usein rauhallinen musiikki. Kovat äänet ovat ehdoton nou-nou hyggehetkessäni. Suurempien hyggejen hetkellä perhe otetaan ympärille ja keksitään jotain muutakin, pelataan vaikka korttia. Mitä sinun hyggeesi kuuluu?


Mielenkiintoista on, että hyggeily onnistuu kirjan mukaan töissäkin. Kaikenkaikkiaan tuo kirja oli mielenkiintoista lukea ja kuten sanottu, pidän sen jatkossa näkösällä, jotta muistan hyggeilyt myös silloin kun olo ei ole väsähtänyt. Uskon, että hyggeilyelämäntapa edesauttaa arjessa jaksamista ja siitähän tässä kaikessa on kyse, että arki on mukavaa.

Hyggeillen alkavaan viikkoon,

Anu

* Kirja saatu arvostelukappaleena blogiin luettavaksi. Kiitos. 

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

21 kommenttia:

 1. Kuulostaapa kirja mielenkiintoiselta, täytyykin etsiä käsiini.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli mielenkiintoinen kirja ja hyvää muistuttelua mistä kaikesta hyvä mieli ja rentoutuminen voivatkaan koostua. Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Hygge-kirja oli kivasti kirjoitettu ja sen luki vauhdilla. Nyt vain toteuttamaan kaikkea sen kertomaa :)

   Poista
 3. Juurikin nuo samat elementit; valojen himmennys, hyvä kirja, suklaata, lasi viiniä... unohtamatta hyvää kirjaa tai lehteä. Mieluiten silloin, kun lapset on jo unten mailla ;)

  Mukavia hyggeilyjä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä olet niin samis näissä(kin) jutuissa Teija! Tuo on totta, että oma hetki tulee parhaiten kun lapset ovat nukkumassa, tai ainakin sängyssä. Kaipa se on se hiljaisuus, mikä sen silloin tekee ja se, ettei kukaan enää tuossa vaiheessa kaipaa äidin apuja. Ihania hyggeilyjä sinnekin ♥

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Samoin kiitos Outi, hyggen täyteistä viikkoa myös sinulle ♥

   Poista
 5. Omat hygge-hetkeni tulevat mutteripannulla keitetystä espressosta, fleece-aamutakista ja villasukista, italialaisen ruuan hitaasta kokkailusta, musiikin luukuttamisesta langattomien kuulokkeiden kautta, huonekalujen uudelleen järjestämisestä ja jonkun kivan sisustuskikan keksimisestä tai pitkästä lämpimästä suihkusta eukalyptus-saippuan kera rankan punttitreenin jälkeen. :) Piti ihan miettiä että mitäs kivoja asioita itselleen "sallii" päivän mittaan, mutta onhan noita! Täytyykin keskittyä enemmän näihin juttuihin tietoisesti. Mukavaa päivää sinne teille kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mä näen sut Virve niin kaikissa noissa puuhissa :) Kivoja rentoutumisjuttuja on vaikka kuinka ja tärkeintä on saada oma pääkin mukaan niihin, jotta osaa oikeasti myös nauttia tekemästään. Tosin luulen, että sinä jos kuka osaat löytää nautinnolliset hetket arjenkin keskelle. Mukavaa viikkoja ja terkkuja teille kaikille ♥

   Poista
 6. Tämä oli todella kiva kirja lukea :) Meillä on paljon opittavaa tanskalaisten rennosta elämäntavasta!

  Kivaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanskalaiset osaavat selvästi nauttia elämästään, siinä on todellakin hyvä tavoite meillekin. Minustakin kirja oli kivasti tehty ja jotenkin sen koko tekee siitä kompaktin taskukirjan, joka on kiva pitää esillä muistuttamassa sen tärkeästä sisällöstä. Mukavaa viikkoa Tuulaanneli sinullekin!

   Poista
 7. Olipas kiva postaus!! Pitää laittaa kirjan kirjaston varaukseen!
  Iloa päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei ole pitkä jono jotta pääset pian lukemaan Elisa. Ihanaa aurinkopäivää!

   Poista
 8. Tätä kirjaa selailin jo kaupassa, mutta vielä se jäi sinne! Suosittu kirja ja kirjastossa aika moinen jonotus tähän opukseen. Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyggeily taitaa olla nyt pop ja siitä luetaankin mielellään. Kirja on tosiaan nopealukuinen joten pitkäkin jono voi mennä nopsaan. Suloista sunnuntaita Marita!

   Poista
 9. Samoista asioista koostuu mun hyggeily. Jännä kyllä, että vaikka kuinka lapsiaan rakastaa, niin parhaiten hyggeily onnistuu heidän ollessa unten mailla. Hyggen täyteistä viikonloppua teille! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on minullakin. Oma rauhoittuminen on suurinta silloin kun kukaan ei hetkeen kaipaa tai tarvitse mihinkään. Ja kun hetken vetää henkeä on taas kiva olla toistenkin käytettävissä. Rentoa viikonloppua Heidi!

   Poista
 10. Kävin jo kertaalleen lukemassa tän postauksen, mut nyt vielä kommentin kera. Tahtoisin tuon kirjan, koska elämässä ei koskaan oo liikaa hyggeilyä...

  VastaaPoista
 11. Kävin jo kertaalleen lukemassa tän postauksen, mut nyt vielä kommentin kera. Tahtoisin tuon kirjan, koska elämässä ei koskaan oo liikaa hyggeilyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit Kati! Olin aivan siinä uskossa että olin vastannut kaikkiin kommentteihin mutta kääks, niin ei ollutkaan. Ei ole liikaa hyggeilyä, ei tosiaan ja itseään ei voi liikaa muistuttaa siitä. Hygge-hetkiä tarvitaan ❤️

   Poista