lauantai 20. helmikuuta 2016

Vapise pöpö, aseenani on Minisun Vahva

Viitisen viikkoa puolikuntoisena. Pöpö, joka ei ollutkaan sikotauti, on jyllännyt tosi pitkään ja aiheuttanut muiden oireiden lisäksi isoa turhautuneisuutta puolikuntoisuudesta ja jaksamattomuudesta.
Päätin lähteä taistoon: ruokailurytmit kuntoon, lisää ulkoilmaa arkeen, enemmän itsekkäitä ajatuksia omaan ajankäyttööni ja vitamiinit entistä enemmän avuksi, säännölliseen käyttöön, vuoden ympäri. Takana on nyt viikon akkujen lataamisloma lumilla, joten vapise pöpö, täältä tullaan, haluan jaksamiseni takaisin ja haluan pitää sen!

Vitamiinit ja hivenaineet ovat tärkeitä myös vastustuskyvyn ylläpitämiseen. Lapsille olen syöttänyt kausittain monivitamiineja, mutta itseni olen unohtanut, vaikka paria hivenainetta olenkin syönyt syksystä alkaen ja huomannut eron. Miksiköhän? Ikä kun lisää vitamiinien, etenkin D-vitamiinin ja muiden hivenaineiden tarvetta, tarvitsevat lasten lisäksi  myös aikuiset yhtälailla omansa.
Osa on sitä mieltä, ettei lisäravinteita tarvita ja että ihminen pärjää kunhan syö monipuolisesti. Näin ehkä onkin, mutta kuinka moni oikeasti pystyy syömään niin monipuolisesti, että saa takuuvarmasti kaiken? En usko, että minulta onnistuu ainakaan, vaikka yritystä onkin. Vielä kun mietitään, että stressi ja esimerkiksi liikunta (sekä edessä siintävät vaihdevuodetkin jaiks) lisäävät vitamiinien ja hivenaineiden tarvetta, voi olla kiikun kaakun riittävätkö ravinnon antamat vitamiinit, vaikka pohjalla olisikin monipuolinen ravinto.
Kuin aloituspotkuksi pääsin mukaan Minisun Vahva -blogiyhteistyöhön. Apteekeissa myytävä Minisun Vahva monivitamiini on kehitetty Suomessa, suomalaisiin tarpeisiin, suomalaisiin ravitsemussuosituksiin perustuen. Yhdessä tabletissa on 14 eri vitamiinia ja hivenainetta mm. reilu annos D-vitamiinia, kalsiumia, B12-vitamiinia ja foolihappoa. Joukossa on myös aikaisemmin käyttämäni sinkki, joka yllättävän monipuolinen hivenaine ja auttaa mm.vastustamaan infektioita ja edistää yleistä vastustuskykyä.

Minisun Vahva sisältää lisäksi ubikinonia, joka on vahva antioksidantti ja alentaa mm. verenpainetta sekä ainoana markkinoilla olevana vitamiinivalmisteena myös mustikkauutetta, joka puolestaan on upea C-vitamiinin lähde ja tärkeää mm. silmien hyvinvoinnille.
Minulla vitamiinit ovat kuuluneet siihen luokkaan asioita, että olen tiennyt niiden tärkeydestä, mutta en ole ymmärtänyt mihin kaikkeen ne todellakin vaikuttavat. Viimeisten kuukausien aikana on kiinnostukseni asiaan herännyt enemmän ja lisää ymmärrystä saatuani ovat vitamiinit tulleet meillä ympärivuotiseen käyttöön koko perheelle. Ja mitä vähemmän on unohdettavaa, sitä helpommin tärkeät asiat muistaa. Yksi tabletti siis pysyvästi aamiaislautaselle vuoden ympäri ja toivon, ettei ensi talvena ole tällaista puolikuntoisuusmaratonia.

Luotatko sinä vitamiinien voimaan vai mikä on salainen aseesi pysyä reippaana?

Reipasta viikonloppua!

Anu

* Kaupallinen yhteistyö 40+ blogit / Verman *


ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien Fb-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.

22 kommenttia:

 1. Kyllä munkin on mentävä ostamaan tuota, kun niin monessa blogissa on ollut juttua. Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun apteekkiin siis Satu ;) Monivitamiinit ovat helppoudessaan kyllä ihan huippuja ja tässä on reilusti kaikkea, joten on varmasti hyvä valinta.

   Poista
 2. Itselläni on kyllä hieman hunningolla nuo vitamiinit ja niiden saanti. Kyllä sitä lapsille vitamiineja tuputtaa mutta itsensä unohtaa. Tästä onkin nyt ollut niin monessa blogissa juttua , että täytyy varmaan suunnata apteekkiin noutamaan oma puteli !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhut ihan suullani Souliina :) Eipä tuo vitamiinien ja hivenaineiden tarve lopu lapsuuteen, vaan meillä aikuisilla on ihan omat tarpeemme. No, onneksi ei ole vielä liian myöhäistä hoksata sitä.

   Poista
 3. Kyllä sitä purkista pitää vähän vitamiiniapuja ottaa, muuten ei pärjää tässä harmaassa ja pöpöjä täynnä olevassa ilmassa.
  Kivaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän moneen asiaan nuo vitamiinit meillä ihmisillä vaikuttavat, eivätkä tarpeellisia ole vain ne tutut ceet, deet ja beet. Onneksi ollaan menossa kesää ja aurinkoenergiaa kohti. Ihanaa sunnuntai-iltaa Outi!

   Poista
 4. Täällä sama tilanne, lapsille annan purkista vitamiineja mutta itseni olen unohtanut. Tarttis kyllä ryhdistäytyä tämänkin asian tiimoilla. Viikonlopun jatkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla meidän äiti-ihmisten sisäänvalettu ominaisuus tuo, että itse tarpeinemme tullaan jonon hännillä, vaikka meidänkin jaksamisemme on enemmän kuin tärkeää :)

   Poista
 5. Voi kurja, harmillista, että kurja pöpö on ollut matkassa mukana pitkään:( Toivottavasti paranet pian! Mä luotan d-vitamiinin tehoon; syödään koko perhe melkoisen isoja annoksia sitä ja ollaan hyvin harvoin kipeänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olette pysyneet terveinä Viivi! Meilläkin on sairasteltu melko vähän ja nytkin tuntuu, että vähemmällä olisi päässyt, jos olisi saanut kunnon kuumeen muutamaksi päiväksi. Oma kroppani (ja näyttää, että esikoinen on samanlainen) tykkää vain potea tällaista 37,4 asteista lämpöä pidempään. Ei kiva. No, nyt vastaiskuun vitamiineilla :)

   Poista
 6. Kyllä noita vitamiineja vaan on syötävä purkistakin, koska perusruoka ei vaan anna riittävää määrää, ainaskaan näin allergisen näkökulmasta. En kyllä ole kovin sairastanut "vielä" tämän talven aikana, kyllä niillä on jonkinlainen vaikutus oltava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergiat muuttavat tilannetta vielä entisestään. Harvalla on aikaa ja jaksamista etsiä millä voi korvata allergisoivien ruoka-aineiden ravintosisällöt. Onneksi meillä on mahdollisuus turvautua purkkeihin. Pidän peukut pystyssä, että säilyt lopunkin tästä harmaasta kaudesta terveenä M :)

   Poista
 7. Vitamiineja on syötävä, kun itselläni on keliakia. Vaikka perusruokavalio on terveellinen, niin silti on pakko vetää purkista lisää, koska vitamiinit eivät imeydy, niin kuin normaaleilla ihmisillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo imeytymispuolikin vielä... Ihmisen kroppa on fiksu, mutta toisaalta myös aika monimutkainen kapistus. Moni asia vaikuttaa moneen asiaan ja monella tavalla. Mulle on jäänyt kaihertamaan se vitamiinimittaus, josta puhuit Maiju postauksessasi. Täytyy selvittää mitä sellainen kustantaisi jos kävisi mittauttamassa omat arvonsa.

   Poista
 8. Niin pirteät kuvat ja tärkeä muistutus vitamiineista. Kiitos, pitääkin kurvata ostoksille! Niin appelsiineja kuin Minisunia 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Appelsiinienergiaa kuvista ;) Aplarit ovat tosi herkkuja juuri nyt ja meillä niitä on pisteltykin tosi paljon. Olivat vakioherkkuja lomareissun hiihtoretkilläkin. Aplareita ja vitskuja ruokavalioon, niin eiköhän kevätkin tule vauhdikkaammin - tai kevätfiilis ainakin!

   Poista
 9. Täälläkin syöty D-vitamiinia ja ainakaan vielä ei ole flunssat purreet. Kop kop - koputetaan varalta puuta kuinkin. Pikaista paranemista sinne !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kopkop täältäkin! Voiton puolella olet. Eikös sanota, että influenssa-aaltokin on jo yli puolenvälin. Toivottavasti säästyt taudeilta. Uskon, että vitamiineilla on varmasti osuutensa asiassa.

   Poista
 10. Appelsiineja on täälläkin popsittu, ja tällä viikolla aloin myös purkista napsimaan vitamiineja. :) En muista edes, koska viimeksi olisin vitamiineja ottanut purkista...eli varmaan vähän samoilla aatoksilla kuin sielläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyköön pöpöt siis kaukana sieltäkin Suffeliini! Appelsiineista saa ihanaa raikasta piristystä, mutta taitaa olla niin, ettei niitä näillä harmauksilla saa syötyä niin paljoa, että kaikki vitamiinit tulisivat saatua. Pidetään siis purkit pelissä mukana ;)

   Poista
 11. Olen nelikymppisenä laittanut monella eri tavalla itseäni ruotuun ja kuntoon. Siinä samassa olen opetellut, ja kas selvästi myös onnistunut, kuuntelemaan itseäni.

  Huomasin viime viikolla, että flunssa on puskemassa päälle. Eka kertaa päätin, että häädän sen vitamiinien avulla pois: ekstra-annos sinkkiä ja c-vitamiinia normivitamiinisetin päälle sekä kurkkusuihketta alkavaan kurkkukipuun.

  No, flunssa siitä pukkasi päälle silti juu, mutta: en ole noin 10 vuoteen sairastanut yhtä lyhyttä flunssaa! Astmaatikkona se on saavutus. Normisti sairastan tavallista flunssaa viikon ja olen vielä puolikuntoisena toisen viikon.

  Vitamiinien merkityksen lisäksi vanhemmiten olen oppinut myös levon tärkeyden. Kun on sairas, on oikeasti lupa sairastaa. Makaamalla kaksi päivää putkeen hyvällä omallatunnolla voi säästyä viikon sairauslomalta. Niin kävi jälleen kerran.

  Ja tämä tarina on tosi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hatunnosto tuolle että olet myös onnistunut kuuntelemaan itsäsi Rouva Sana! Itse olen vielä matkalla siihen vaiheeseen, yritys on kova. Taitaa olla tämä ikä(kin), joka saa heräämään siihen, että ruodussa on oltava jos mielii jaksaa ja että itsestään todellakin on pidettävä huolta, ei vai toisista. Jatketaan samaan malliin ♥

   Minäkin olen syönyt hevoskuuria puhdasta C-vitamiinia näiden monivitamiinien rinnalla saadakseni pöpön puhdistettua itsestäni. Myös tyttären juuri ennen lomaa päälle iskenyt flunssa saatiin lyhennettyä muutamaan päivään (uskon vahvasti ainakin) juuri reiluilla C-vitskuannoksilla. Ja lepo on tosiaan tärkeää. Kun malttaa hetken levätä, pääsee vähemmällä, eikä myöskään liiku aktiivisesti tartuttamassa muita. Pidän peukut pystyssä että säästyt isoilta flunssilta myös jatkossa!

   Poista