torstai 5. helmikuuta 2015

Hyvän kahvin lumoissa

Kuppi hyvää kahvia ja oma hetki. Päivän parhaimpia hetkiä. Tuohon kun lisää vielä sen, että kupissa höyryävä kahvi on luomua ja paahdettu Suomessa, saariston omassa kahvipaahtimossa Kustavissa, tulee nautintoon vielä aivan oma sävynsä.


Suomessa on joitakin kahvipaahtimoita ja ainakin yksi tuoreimmista, jollei viimeisin, on viime syksynä Kustaviin perustettu Mokkapuu. Mokkapuun takaa löytyy aivan uskomaton pariskunta, Tanja ja Tuomas. Tuomaksen jäätyä työttömäksi IT-alan työstään, alkoi pariskunta miettiä uutta tapaa löytää toimeentulo viisihenkiselle perheelle. He pyörittelivät monia ideoita ja lopulta toteutettavaksi ideaksi valikoitui heidän kotinsa alakertaan perustettu kahvipaahtimo. Meidän onneksemme.

Sain ilon tutustua tähän pariskuntaan tällä viikolla ja jouduin oikeasti keskittymään useampaan kertaankin vetämään alaleukaani takaisin ylös kun kuuntelin pariskunnan kertomuksia. Niin rohkeita ja pitkäjänteisiä ja toisaalta myös seikkailuhenkisiä he ovat. Kummallakaan ei ollut aikaisempaa kokemusta kahvin paahtamisesta, mutta Tanjan palava halu oppia uutta auttoi heitä keräämään tiedon, löytämään välittäjän, jolta saisi näytteitä ja opiskelemaan kaiken itse netistä löytyvän tiedon avulla.

Kuva: Mokkapuu
Paahtimon pavut tulevat omissa säkeissään ja kahvisekoitusten tuotekehittely on pariskunnan omaa käsialaa. Kokeilemalla ja testaamalla he ovat löytäneet sopivat sekoitukset ja uusia tuotteita tulee valikoimaan koko ajan lisää. Myös asiakkaiden toiveet sekoituksista ja paahdoista voidaan huomioida. Kahvit paahdetaan aina tilauksesta, joten asiakas voi olla varma, että hänen saamansa kahvi on tuoretta ja laadukasta.

Pariskunta on jo jonkin aikaa elänyt omavaraisempaa elämää, halunnut yksinkertaistaa elämäänsä ja se näkyy hyvin heidän arjessaan. Eettiset arvot ovat heille tärkeitä ja nuo periaatteet on haluttu pitää myös paahtimon asioissa. Jokaisen kahvin takana on tarina ja järjestöjä, jotka keräävät rahaa yleishyödyllisiin asioihin; sairaaloihin, kouluihin ja esimerkiksi teiden ylläpitoon. Viljelijät saavat näiden järjestöjen kautta parempaa palkkaa. Tanja kertookin, että periaatteena on, ettei kenenkään ole tarvinut kärsiä siitä, että me herkuttelemme. Asiakkaan puolesta halutaan ottaa selvää, että kahvi on todellakin reilusti ja laadukkaasti tuotettu. Tärkeää on myös, että kahvit on luomuviljelty.

Kuva: Mokkapuu
Kahveilla on erilaisia luonteita ja noita luonteita olen nyt löytänyt minäkin testatessani Mokkapuun kahveja. Makuaistini ei ole niin tarkka, että pystyisin erottelemaan eri makuja kahvin joukosta tai kertomaan tarkasti erotellen mikä missäkin kahvissa maistuu. Eron tavalliseen kahviin olen kuitenkin huomannut selvästi. Samoin sen, että eri kahvit ovat sopineet eri tilanteisiin ja tunnelmiin ja esimerkiksi tuohon työpäivän keskellä olevaan omaan nautintohetkeeni on valikoitunut jo ehdoton suosikki, perulainen naisten kahvi. Upeasti suunmukainen, ihanan täyteläinen, itsessään jo hieman makeahko kahvi - aivan täydellinen kahvi itsensä hemmotteluun.

Miten kahvista saa sitten valmistettua kaikkein parhainta. Puhtaat työvälineet ovat tietysti kaiken a ja o, samoin kylmä vesi (jos oikein hifistellään, niin lähdevettä). Kahvi säilytetään kylmässä ja viileässä, ei kuitenkaan jääkaapissa, vaan esimerkiksi pakastin on hyvä paikka, mikä oli minulle yllätys. Tuorepaahdetussa kahvissa tärkeää on myös, ettei kahvia annostella liian vähää, vaan esimerkiksi Mokkapuun perulaisessa kahvissa tuplamääräkään ei tee kahvista kitkerää. Tanja ja Tuomas vinkkaavat vielä, että heidän kahvejaan voi käyttää myös pikakahvin tapaan: noin kahvimitallinen kuppia kohti, kuumaa vettä päälle ja nautinto on valmis. Kahvi ei kuitenkaan liukene pikakahvin tavoin veteen, vaan "purut" laskeutuvat kupin pohjalle.

Kuva: Mokkapuu
Eikä siinä vielä kaikki. Sen lisäksi, että pihan kuttujen maidosta on tehty itse goudaa, neuletöihin on tehty itse lankaa ja hunaja tulee omien mehiläisten keräämänä (myös myyntiin), on pariskunnalla jo uusi opettelu työn alla. Tulossa on omaa suklaata, jonka valmistamista on jo testailtu kivimorttelilla lämpökynttilän lämmittämänä. Aikataulu on vielä auki, sillä työssä on paljon huomioitavaa, mutta työ on käynnissä. Upeaa, että meillä on tällaisia Pelle Pelottomia, ihania ihmisiä!

Kiinnostuitko? Mokkapuun kahveja löytyy jo nyt muutamista paikoista eri puolilta Suomea, mutta myös Mokkapuun omasta verkkokaupasta, klik tästä.  Piristykseksi talven keskelle Tanja ja Tuomas lupasivat Arjen timanttien lukijoille 15 % alennuksen verkkokaupan kautta tehdyistä tilauksista kaksi viikkoa tästä postauksesta eteenpäin, eli 6.2.2015 asti. Edun saadaksesi muista kirjoittaa tilauksen viestikenttään Arjen timantteja. Suosittelen lämpimästi testamaan ♥


Nautinnollista viikonloppua! Ja hei, klikkaa ihmeessä itsesi myös Mokkapuun Facebook-sivun tykkääjäksi, klik.
Anu

ps. Voit seurata blogiani myös Facebookissa. Tykkääjäksi voit liittyä tästä, klik. Muista myös merkitä ruksi Arjen timanttien FB-sivun etusivun tykkää-ruudusta aukeavasta listasta Saa päivitykset -kohtaan, jotta näet kaikki blogin päivitykset omassa uutisvirrassasi.


28 kommenttia:

 1. Itehän en kahvia käytä, mutta kyllä tällainen kahvi kyläviemisenä olisi vähän parempi vaihtoehto kuin peruspaketti kaupasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Sanna, tällainen kahvipaketti on varmasti mieluisa lahja kahvin ystävälle. Bonuksena vielä, että Mokkapuun pakkaukset ovat tosi tyylikkäitä ja kauniita. Huomasin juuri, etten ollut ottanut yhtään kuvaa noista paketeista...

   Poista
 2. Kiitos kun jaoit tämän meidän kanssamme! Heti alkoi kiinnostamaan, täytyykin hetimiten kipaista tuonne verkkokauppaan!! ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Nanne jos kiinnostuit! Minusta on ihana jakaa tällaisia juttuja, jotka ovat itselle mieluisia löytöjä. Mielelläni tuen myös uusia yrittäjiä, joilla on hyvät tuotteet.

   Poista
 3. Nam kahvi on suuri nautinto. Instan puolella välillä tuntuu, että minut tunnetaankin kahvikuppitiiana. ,) Ihana muki tuo valko/punapilkullinen, mistähän sellaisia saa.

  Ihania kahvihetkiä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai kahvikuppitiia ;) Hauska. Tuo muki on Marimekon. Minun on pitänytkin etsiä ovatko ne vielä tuotannossa, sillä hajotin juuri yhden mukeistamme ja se harmittaa ihan vietävästi. Ihania kahvinautintoja sinullekin ♥

   Poista
 4. Mielenkiintoinen postaus. Hyvä kahvi on kyllä vaan... yksinkertaisesti hyvää. Kun sellaiseen törmää, ei enää muuta haluakaan. Mä olin jotain kuukausia tosi vähällä kahvinjuomisella, mutta nyt se kuuluu taas aikalailla jokapäiväiseen elämään. Ja maistuukin taas niin hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen Saga sanoit ...yksinkertaisesti hyvää. Se on juuri niin :) Minulla meni tosi pitkään ennen kuin opin juomaan koko kahvia, mutta nykyisin se kuuluu jokaiseen päivään.

   Poista
 5. Olipa mielenkiintoinen tarina! :-) Ja kaunis sellainen! :-) Kahvin tuoksu on kyllä niin ihana, vaikka en muuten kahvista pidä :-)

  Mukavaa alkavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Seija! Minusta tarinat ovat ihania ja on aivan mahtavaa kun yrityksen tai tuotteenkin takana on tarina. Ja totta, kahvin tuoksu on huumaava. Mukavaa viikonloppua sinullekin ♥

   Poista
 6. Kylläpäs alkoi tehdä mieli kahvia. Kustavissa lomailtiin jokunen vuosi sitten ja aivan ihana paikka. Ei mikään voita kunnon kaffekupposta, ja tuoksukin on osa juttua :) Kivaa tätä vuotta Anu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kustavi on kiva kesäpaikka! Ensi kesänä siellä onkin sitten yksi käyntikohde lisää kun voi piipahtaa hakemaan tuoretta, vastajauhettua kahvia suoraan paahtimolta. Tai voihan sen tehdä jo nyt, mutta jos haluaa säästää Kustavikäyntinsä kesäloma-aikaan ;) Tuoksu on tosiaan yksi osa kahvinautintoa. Upeaa tätä vuotta sinullekin Sike ♥

   Poista
 7. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Ja aina hatunnosto rohkeasta yrittämisestä. Sitä tämä lama-Suomi juuri tarvitsee. Toivon kovasti menestystä.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menestystä Tanjalle ja Tuomakselle toivon minäkin ja toivon, että ihmiset löytävät nopeasti heidän ihanat kahvinsa. Iso hatunnosto tosiaan täältäkin Taina!

   Poista
 8. Loistavaa lamantorjuntaa ja innovointia! Peukku yrittäjille ja ahkeruudelle! Koska tarjoat kupillisen, tulen maistiaisille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuota kaikkea Kati! Mulla on ollut ihan ikävä sua ja tänään olin jo soittamassa kuulumisiakin, mutta taas tuli jotain, joka keskeytti aikeen. Tervetuloa ihan koska tahansa maistiaisille! Saat itse valkata sitten haluatko tummaa ja täyteläistä vai kevyempää. Sitä en kerro minkä kahvin Tuomas sanoi herättävän ruokahalua ;) Sen valittuasi voidaan sitten jatkaa yhdessä syömään jotain...

   Poista
 9. Ihana kahvivinkki! Täytyypä testata kustavilaista sumppia :-)
  Olen melko kranttu kahvilaatujen suhteen, kahvin täytyy olla
  maultaan pehmeää ja samalla täyteläistä, kitkeät kahvit jää
  tältä rouvalta juomatta.

  Aurinkoista viikonloppua Anu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaa ihmeessä Teija! Winter mocca kuulostaa minusta ihan sinulta ;) Testattu on ja maku on juuri tuollainen pehmeä ja täyteläinen. Ihanaa viikonlopun jatkoa teillekin ♥

   Poista
 10. Kyllä näyttää kahvintekokin olevan jo ihan tiedettä:) En tiedä kovinkaan paljoa näistä kahvijutuista, mutta toki maistan onko kahvi hyvää.Pitäisi kai mennä kahvinmaistelua kokeilemaan, jos sitten oppisi näistä kuten viineistäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kahvinteko taitaa olla siitä kiva juttu, että siitä voi tehdä halutessaan tiedettä tai olla tekemättä. Jokainen nauttii tavallaan :) Kuten sanottu M, on minulla vähän sama juttu, että erotan kyllä omaan makuuni sopivat sekä viineistä että kahveista, mutta mitään erityityisiä yksityiskohtia en pysty erottelemaan tai kertomaan niistä. Silti sekä hyvä viini, että hyvä kahvi ovat ihania nautintoja.

   Poista
 11. Hyvä kahvi on ihana nautinto :) Kiitos myös vinkistä - taidampa tilata kahvia kokeeksi.
  Meillä on kahvikone ollut jonkin aikaa kodinhoitohuoneen kaapissa "huilaamassa". Eilen se kannettiin taas keittiöön, kun koko porukkaa rupesi niin capuccinottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käyttää tuo etu nyt hyväkseen Anu ja testata, suosittelen. Ettei vain nyt alkaisi cappuccinottamaan täällä päässä... ;)

   Poista
 12. Tämä tarina oli lauantaiaamun timantti! Arvostan kovasti näitä rohkeita ja yritteliäitä yksityisyrittäjiä! Kiitos hienosta vinkistä. Hyvä kahvi on nautinnoista parhain. Kustavilaista kahvia pitää tilaamani.
  Kiitos timantista, lukijaksi ryhdyin. Terveisiä Tuulialta Turusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos sait tästä aamuusi timantin Tuulia ♥ Sama juttu, arvostan tällaisia yrittäjiä aivan valtavasti. Tänä(kin) päivänä yrittäjäksi ryhtymisessä tarvitaan rutkasti rohkeutta ja paljon työtä. Eikä ole itsestään selvää, että hyväkään idea tai tuote lähtee lentoon ilman onnenkantamoisia. Lämpimästi tervetuloa lukijaksi, toivottavasti viihdyt - ja toivottavasti saat jossain vaiheessa lisää timantteja päiviisi saariston omasta kahvista! Terveisiä tästä Turun kainalosta, Raisiosta :)

   Poista
 13. Tällaiset yrittäjätarinat ovat ihan parhaita!
  ..Pitää mennä kurkkaamaan verkkokauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Miru! Minusta on ihana päästä tutustumaan tuotteiden ja yritysten takana oleviin tarinoihin. Etenkin tällaisiin, joissa sitä tarinaa aivan oikeasti on. Toivottavasti löydät jotain mieluista testailtavaa Mokkapuulta :)

   Poista
 14. Olipas ihan postaus :) Olen alkanut hiljalleen opettelemaan kahvia ja olen päässyt makukahveihin ja silloin tällöin normikahviin. Vaikka siitä maha meneekin helposti kipeäksi, ehkä kuitenkin totun :) On se vaan aikasta hyvää :) Ja parasta on kun joku tekee sitä "käsityönä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura ♥ Olen huomannut, että omaan kahvikupilliseeni liittyy usein myös isosti tunne, onni hetken pysähdyksestä päivän keskellä tai aamun alkajaisiksi. Koko tuo paketti on sitten se yhteensä se nautinto. On muuten aika hassua, että meidän pitää nimenomaan opetella juomaan kahvia, joka ei ole millään tavalla välttämätön elämiselle. Sillä opettelua ja totuttelua se on ollut minullakin joskus - eikä edes kovin kauaa sitten.

   Poista